ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την έκδοση δεκαετούς κρατικού ομόλογου ύψους 1 δισ. δολαρίων χρηματοδοτούμενο από bitcoin, ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Nayib Bukele. Αν και την έκδοση του ομολόγου υποδέχτηκε ένθερμα η επενδυτική κοινότητα, με αποτέλεσμα η απόδοσή του να εκτοξευθεί, ΔΝΤ και οίκοι αξιολόγησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Το ήμισυ του ποσού που θα αποκτηθεί από την έκδοση θα διατεθεί για την απόκτηση bitcoin ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθούν υποδομές για το mining –το πολυσυζητημένο Bitcoin City– καθώς και την παραγωγή ενέργειας που απαιτούν οι συναλλαγές. Η υπέρογκη ενεργειακή κατανάλωση του bitcoin αποτελεί βασικό του μειονέκτημα, γεγονός που έχει οδηγήσει στον χαρακτηρισμό του ως ‘βρώμικο’ νόμισμα, λόγω του υψηλού του αποτυπώματος σε άνθρακα. Στο επιχείρημα αυτό βασίστηκαν και οι πρόςφατες εκκλήσεις της Σουηδίας και της Νορβηγίας για απαγόρευση του cryptomining στην Ευρώπη. Ωστόσο στην περίπτωση του Ελ Σαλβαδόρ θα αξιοποιείται η γεωθερμική ενέργεια που θα παράγεται στο ηφαίστειο Conchagua, στους πρόποδες του οποίου θα χτιστεί το Bitcoin City.
Τι κάνει τα crypto-ομόλογα ελκυστικά
Τα «ηφαιστιακά» αυτά ομόλογα θα είναι δεκαετή με επιτόκιο 6,5%, αρκετά χαμηλότερο συγκριτικά με την τωρινή απόδοση των ομολόγων του Ελ Σαλβαδόρ στο 13,5%. Ωστόσο η ζήτησή τους παρατηρείται αυξημένη μεταξύ των επενδυτών που φαίνεται να τα προτιμούν σε σχέση με τα υπερασφαλή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Ειδικότερα, η διαφορά απόδοσης σε σχέση με τα Αμερικανικά κρατικά ομόλογα (spreads) έφτασε τις 1.2 μονάδες, αποδεικνύοντας αντίστοιχη αποδοτικότητα με αυτό, σε σχέση με τις 53 μονάδες διαφοράς απόδοσης που είχε τον Απρίλιο.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg ο Samson Mow, CSO της εταιρίας ψηφιακών υποδομών Blockstream, η οποία «κατασκεύασε» το νέο crypto-ομόλογο, εξήγησε ποια είναι η ελκυστικότητα του.
«Για τα 5 πρώτα χρόνια το μέρισμα που θα πληρώνει το ομόλογο θα υπολογίζεται με 6.5% επιτόκιο, έπειτα όμως θα εξελίσσεται σε ένα μέρισμα-bitcoin του οποίου η απόδοση θα αυξάνεται σταδιακά, όσο πωλείται το bitcoin που αποκτήθηκε από την έκδοση του ομολόγου.»
Όσο για τους περιορισμούς που μπορεί να θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές στους θεσμικούς επενδυτές αναφορικά με τα επιτρεπτά όρια έκθεσης σε κρυπτονομίσματα (crypto exposure) σχολιάζει:
«Οι ρυθμιστικές αρχές συνήθως δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να κατέχουν κρυπτονομίσματα, όμως αυτό είναι ένα κανονικό ομόλογο που απλώς τυχαίνει να χρηματοδοτείται από bitcoin. Προσπαθούμε να το δομήσουμε με έναν τρόπο ώστε να μπορεί να παρουσιαστεί σαν συμβατικό ομόλογο.»
«Ακόμη όμως και να μην προσελκύσουμε θεσμικούς επενδυτές, δεν μας ενδιαφέρει αφού η χρηματιστηριακή αξία υπερβαίνει το ένα τρις δολάρια, και υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 100 δις σε επενδυτικά κεφάλαια στην αγορά bitcoin.»
Σε συνέχεια των δηλώσεών του ο Mow, εξήγησε πως αν πραγματοποιηθούν τα σενάρια για την ενδεχόμενη ανατίμηση του bitcoin κατά 35% την επόμενη δεκαετία, η απόδοση των ομολόγων μπορεί να φτάσει στο 90%.
Η δυσπιστία των αγορών και η κόντρα με το ΔΝΤ
Σκεπτικοί φαίνονται ωστόσο οι ειδικοί και συγκεκριμένα οι οίκοι αξιολόγησης. Ειδικότερα, η Moody’s κατέταξε το ομόλογο ως junk, θεωρώντας ότι παρότι υπολογίζεται ως ιδιαίτερα αποδοτικό φαίνεται να ανήκει σε κατηγορία υψηλού κινδύνου.
«Υποψιάζομαι ότι τα ομόλογα του Ελ Σαλβαδόρ ενέχουν ήδη αρκετό ρίσκο, και προσθέτοντας το στοιχείο του bitcoin θα απομακρύνει τους περισσότερους επενδυτές» δήλωσε στο CoinDesk ο Marc Chandler , υπεύθυνος στρατηγικής στην Bannockburn Global Forex.
Κριτική είχε ασκήσει το ΔΝΤ και στην απόφαση του προέδρου Bukele να αναγνωρίσει το bitcoin ως νόμιμο νομίσμα μαζί με το δολάριο, συστήνοντας ότι κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί λόγω της υψηλής αστάθειας που παρουσιάζει.
«Η επίσημη ανακοίνωση για έκδοση κρατικού ομολόγου σε δολάρια σχετιζόμενου όμως με το bitcoin, επιβεβαιώνει ανεπισήμως την απομάκρυνση από το ΔΝΤ και την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού μοντέλου χρηματοδότησης/ανάπτυξης.» έγραψε απευθυνόμενος σε πελάτες ο Siobhan Morden, υπεύθυνος στρατηγικής για τίτλους σταθερής απόδοσης για τη Λατινική Αμερική.
Ωστόσο μιλώντας στο Βloomberg ο Samson Mow δήλωσε:
«Οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δεν θα έχουν το ίδιο κύρος σε έναν κόσμο βασισμένο στο bitcoin. Αυτή τη στιγμή η εξουσία τους πηγάζει από την ικανότητα τους να εκδίδουν χρήματα από το πουθενά κάτι που δεν είναι εφικτό με το bitcoin. Στην πραγματικότητα επιστρέφουμε στην πρωτογενή έννοια του χρήματος ως μέσο συναλλαγής και όχι ως μηχανισμού παρακολούθησης ή μέσου επιβολής.». «Αυτό που έχει σημασία είναι να βοηθήσουμε το Ελ Σαλβαδόρ ρυθμίζοντας τη χρηματοδότηση».
Διαβάστε επίσης
Volaris: Πληρωμές σε Bitcoin θα δέχεται ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους στο Ελ Σαλβαδόρ
Bitcoin: Πρεμιέρα για το token ως νόμιμο χρήμα στο Ελ Σαλβαδόρ – Η χώρα εξαγόρασε crypto αξίας 20 εκατ. δολ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Tράπεζα Πειραιώς: Τα κέρδη στις αγορές φέρνει άνοδο στις τιμές των αγροτικών προϊόντων
- Κρεμλίνο μετά τις συνομιλίες Πούτιν-Φίτσο: Οι πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι ένα περίπλοκο θέμα
- Επιθεώρηση Εργασίας: Πρόστιμα καθ΄οδόν, ύψους 635.950 ευρώ στις οδικές μεταφορές
- Εξώδικο του Μανούσου Μανουσάκη και του ΑΔΜΗΕ στο mononews.gr