Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση που περιγράφει τις συστημικές επιπτώσεις των αγορών crypto και προτείνει επιλογές πολιτικής για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από τα περιουσιακά στοιχεία σε crypto και την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi).

Σύμφωνα με την έκθεση, παρότι το τελευταίο έτος ήταν ταραχώδες για την αγορά των κρυπτονομισμάτων και της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) ο αντίκτυπος στο χρηματοοικονομικό σύστημα ήταν περιορισμένος. Όπως επισημαίνει το ESRB, η αγορά crypto έχει λίγες διασυνδέσεις με τον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα και την πραγματική οικονομία και κανένας από αυτούς τους δεσμούς δεν είναι επί του παρόντος σημαντικός.

1

Ωστόσο, δεδομένης της εκθετικής ανάπτυξης και της υψηλής αστάθειας των κρυπτονομισμάτων, πρέπει να παρακολουθούνται στενά καθώς μπορεί να εγκυμονούν συστημικούς κινδύνους. Αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν εάν, για παράδειγμα, η διασύνδεση με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, οι νέες συνδέσεις δεν εντοπιστούν έγκαιρα ή εάν παρόμοιες καινοτομίες – όπως η τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής – υιοθετηθούν επίσης ευρέως στα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά.

Για την καλύτερη κατανόηση των crypto και τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να επιφέρουν στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η έκθεση προτείνει τις εξής πολιτικές:

  • Πρώτον, πρέπει να βελτιωθεί η ικανότητα της Ε.Ε. να παρακολουθεί πιθανά κανάλια μετάδοσης. Αυτό αφορά τόσο τα κανάλια μεταξύ των crypto και της παραδοσιακής χρηματοδότησης, όσο και για τα κανάλια εντός της αγοράς των κρύπτο. Για τον σκοπό αυτό, είναι σημαντικό να προωθηθούν τυποποιημένες απαιτήσεις αναφοράς και γνωστοποίησης για: παραδοσιακά ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως τράπεζες που εκτίθενται σε crypto, επενδυτικά κεφάλαια με ανοίγματα σε crypto και οντότητες όπως εκδότες stablecoin ή πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικού πορτοφολιού.
  • Δεύτερον, η έκθεση εξετάζει επιλογές πολιτικής για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από τους ομίλους κρυπτονομισμάτων, τη μόχλευση που βασίζεται σε crypto, τις νέες λειτουργικές προκλήσεις, το ποντάρισμα και τον δανεισμό αποκεντρωμένης χρηματοδότησης και κρυπτονομισμάτων.

Διαβάστε επίσης

Bitcoin: Προβλέψεις για ράλι πάνω από τα 50.000 δολάρια μέχρι τον Απρίλιο του 2024

Nikkei: Χάκερ έκλεψαν 721 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα από την Ιαπωνία