ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από τη λίστα του Forbes, ο συνιδρυτής του TerraUSD, Do Kwon κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να χάσει 40 δις δολάρια από την περιουσία του, να προκαλέσει ζημιά 45 δις δολαρίων στην βιομηχανία των crypto και πλέον να θεωρείται φυγόδικος στη Νότια Κορέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το δικαστήριο της Σεούλ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον 31χρονο Do Kwon και για άλλα πέντε άτομα που περιλαμβάνουν κατηγορίες για παραβιάσεις του νόμου για τις κεφαλαιαγορές της χώρας.
Και τα έξι άτομα σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα βρίσκονται στη Σιγκαπούρη.
Από την κορυφή, στην καταστροφή
Ο Daniel Shin και ο Do Kwon ξεκίνησαν μαζί την Terraform Labs το 2018. Η ιδέα τους ήταν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία blockchain για υπηρεσίες πληρωμών. Αλλά επειδή η Νότια Κορέα δεν είχε ρυθμιστικό καθεστώς για τέτοιες προσφορές, ο Shin και ο Kwon αποφάσισαν τελικά να χωρίσουν τους δρόμους τους.
Τον Μάρτιο του 2020, ο Shin παραιτήθηκε από τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος της Terraform Labs και μείωσε το μερίδιό του στην εταιρεία για να επικεντρωθεί σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Η επιτυχία της Terraform Labs ήταν τόσο μεγάλη παγκοσμίως, με τους επιχειρηματίες κρυπτογράφησης να καταφέρνουν μέσα σε μόλις λίγους μήνες από την ίδρυσή της εταιρείας να προσελκύσουν 40 εκατ. χρήστες.
To 2019, o Do Kwon βρέθηκε στη δημοφιλή λίστα του Forbes 30 under 30, για την τεράστια επιτυχία της Terraform, την οποία είχε ιδρύσει μόλις ένα χρόνο πριν.
Τον Μάιο του 2022, η κατάρρευση του TerraUSD πυροδότησε ένα μαζικό sell-off και οδήγησε στο να χαθούν πάνω από 45 δις δολαρίων από την βιομηχανία των crypto.
40 δις απώλειες στην περιουσία του
Ο Do Kwon ήταν απόφοιτος του Στάνφορντ με πτυχίο στην Πληροφορική. Τα πρώτα χρόνια εργάστηκε ως μηχανικός στην Apple και στη Microsoft, ενώ στη συνέχεια στράφηκε προς την βιομηχανία των crypto, που είχε ξεκινήσει εκείνη την περίοδο να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής στους ριψοκίνδυνους επενδυτές.
Δημιούργησε δύο stablecoins, το Terra και το Lune, με τα project αυτά να αυξάνουν γρήγορα την κεφαλαιοποίησή τους να ξεπερνάει τα 60 δις δολάρια.
Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, αποδείχτηκε ότι πρόκειται για περίπτωση πυραμίδας. Οι μηχανισμοί απόδοσης και σταθερότητας των τιμών ήταν τελικά ελαττωματικοί, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα και τα δύο stablecoin να χάσουν την σύνδεσή τους στο δολάριο ΗΠΑ και να καταρρεύσουν.
Πριν την κατάρρευση του Terra, ο Do Kwon υπολογίζεται ότι είχε πάνω από 50 δις δολαρίων περιουσία. Τότε το Luna διαπραγματευόταν στα 110 δολάρια.
Το 2022, αμέσως μετά την κατάρρευση crypto project του, η περιουσία του έχει πέσει στα 10 δις δολαρίων και το Luna πλέον διαπραγματεύεται σε σχεδόν μηδενική τιμή, χάνοντας το 99,99% της αξίας του.
Στο στόχαστρο των αρχών το Terra
Η συντριβή του Terra πυροδότησε έρευνες σε Νότια Κορέα και ΗΠΑ σχετικά τα stablecoins και τις ψηφιακές μάρκες που είναι συνδεδεμένες με το δολάριο.
Τα stablecoins λειτουργούν ως ένα δημοφιλές «καταφύγιο» για τους επενδυτές για να μεταφέρουν μετρητά, απογεύγοντας τα ευμετάβλητα νομίσματα και αν διευκολύνουν τις μεταφορές κεφαλαίων σε χρηματιστήρια κρυπτογράφησης.
Ο ίδιος ο Do Kwon άλλωστε αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι μετέφερε κέρδη από συναλλαγές κρυπτονομισμάτων σε offshore εταιρείες.
Ορισμένοι επενδυτές της Luna είχαν προχώρησαν νωρίτερα σε καταγγελίες στην εισαγγελία της Νότιας Κορέας τον Μάιο, υποστηρίζοντας ότι ο Kwon και η εταιρεία του είχαν διαπράξει απάτη και είχαν εμπλακεί σε παράνομη συγκέντρωση κεφαλαίων.
Διαβάστε επίσης:
Στο στόχαστρο των αρχών οι crypto billionaires του Terraform Labs και του Three Arrows Capital