Sam Bankman-Fried, Πρώην CEO της FTX
Περιεχόμενα
Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τις απώλειες δισεκατομμυρίων από το χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο crypto FTX, αφού ο ιδρυτής του Sam Bankman-Fried αρνήθηκε ότι προσπάθησε να διαπράξει απάτη, ενώ παραδέχτηκε τα σοβαρά διαχειριστικά του λάθη.
Στην πρώτη σημαντική δημόσια εμφάνισή του μετά την κατάρρευση της FTX στις 11 Νοεμβρίου και της αδελφής εταιρείας Alameda Research, ο Bankman-Fried είπε ότι «τα έκανε θάλασσα» στο τιμόνι του ανταλλακτηρίου και θα έπρεπε να είχε επικεντρωθεί περισσότερο στη διαχείριση κινδύνου, την προστασία των πελατών και τις σχέσεις μεταξύ FTX και Alameda.
«Έκανα πολλά λάθη», παραδέχθηκε ο 30χρονος την Τετάρτη μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο κορυφής DealBook των New York Times. «Υπάρχουν πράγματα που θα έδινα τα πάντα για να μπορέσω να κάνω ξανά. Δεν προσπάθησα ποτέ να διαπράξω απάτη σε κανέναν».
Η συμμετοχή του Bankman-Fried ήταν αμφιλεγόμενη, δεδομένου ότι υπάρχουν εκκρεμή ερωτήματα σχετικά με το πώς η FTX με έδρα τις Μπαχάμες κατέληξε με τρύπα 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ισολογισμό της και εάν κακοδιαχειρίστηκε τα κεφάλαια πελατών. Οι αναφορές ότι η FTX δάνεισε χρήματα πελατών στην Alameda για ριψοκίνδυνες συναλλαγές έχουν πυροδοτήσει τέτοιες ανησυχίες.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στον αρθρογράφο των New York Times, Andrew Ross Sorkin, ο έκπτωτος μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων δεν έδωσε μια ευθεία απάντηση σχετικά με το εάν κατά καιρούς είχε πει ψέματα.
Ο Bankman-Fried είπε στη σύνοδο κορυφής ότι «δεν ανακάτεψε εν γνώσει του τα κεφάλαια». Ταυτόχρονα, είπε ότι η FTX και η Alameda συνδέονται «ουσιαστικά περισσότερο» από ό,τι είχε προβλεφθεί και ότι απέτυχε να δώσει προσοχή στην «πολύ μεγάλη» θέση περιθωρίου του εμπορικού οίκου.
Ακόμη υποστήριξε ότι δεν διοικούσε την Alameda και πρόσθεσε ότι κανένα άτομο δεν ήταν υπεύθυνο για το ρίσκο της θέσης της FTX, περιγράφοντας την έλλειψη εποπτείας ως λάθος.
Εκτός ελέγχου
Τα σχόλια ρίχνουν ελάχιστο φως στο ερώτημα σχετικά με το πού κατέληξαν τα κεφάλαια των πελατών, καθώς ο Bankman-Fried είπε ότι ήταν δύσκολο να αναλυθεί το πώς η Alameda βρέθηκε αντιμέτωπη με μία τεράστια θέση περιθωρίου στο χρηματιστήριο.
Ο υπεύθυνος αναδιάρθρωσης που ανέλαβε την εταιρεία μετά την πτώχευση, John J. Ray III, έχει διατυπώσει την εκτίμηση ότι η FTX ήταν μία κακοδιαχειριζόμενη, σε μεγάλο βαθμό εκτός ελέγχου εταιρεία, γεμάτη συγκρούσεις, που στερείται βασικών λογιστικών πρακτικών, χαρακτηρίζοντάς τη, τη χειρότερη περίπτωση αποτυχίας εταιρικού ελέγχου που έχει δει ποτέ.
Την ίδια ώρα, ο Bankman-Fried βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σειρά αγωγών και ρυθμιστικών ερευνών για υποτιθέμενες αδικοπραγίες. Ορισμένοι παρατηρητές εικάζουν ότι τα δημόσια σχόλιά του θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον του σε δικαστικές αγωγές.
Στα φώτα της δημοσιότητας έχουν επίσης βρεθεί τα σχόλια για την εταιρική κουλτούρα της FTX. Πάντως ο ιδρυτής της υποστήριξε ότι δεν υπήρχαν ξέφρενα πάρτι και ότι δεν είδε παράνομη χρήση ναρκωτικών. Πρόσθεσε ότι έχουν συνταγογραφηθεί στον ίδιο φάρμακα κατά καιρούς, για να τον βοηθήσουν στην εστίαση και τη συγκέντρωση.
Το ντόμινο στη βιομηχανία crypto
Ο τομέας των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι προετοιμασμένος για τη διεύρυνση του ντόμινο από την FTX, η οποία κάποτε υπερηφανευόταν ότι έχει αποτίμηση 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν καταλήξει σε πτώχευση. Οφείλει στους 50 μεγαλύτερους πιστωτές της συνολικά 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια και μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πιστωτές παγκοσμίως.
Μία ακόμη εταιρεία κρυπτονομισμάτων, η BlockFi Inc., κήρυξε πτώχευση τη Δευτέρα, ενώ η χρηματιστρηριακή Genesis προσπαθεί να αποφύγει την ίδια μοίρα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, δήλωσε νωρίτερα στη σύνοδο κορυφής του DealBook ότι οι περισσότερες εταιρείες κρυπτονομισμάτων πιθανότατα θα αναδιπλωθούν στον απόηχο της κατάρρευσης της FTX. Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο ήταν μεταξύ των εταιρειών που επλήγησαν από την αποκάλυψη του χάους που προκάλεσε ο μπερδεμένος ιστός του Bankman-Fried με τις 100 και πλέον οντότητες που σχετίζονται με το FTX.
Πιθανό χακάρισμα
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αίνιγμα παραμένει και η ξαφνική εκροή 662 εκατ. δολαρίων από την FTX όταν ανακοίνωσε τη χρεοκοπία της. Ο Bankman-Fried είπε στη συνέντευξη της συνόδου κορυφής ότι υπήρχε παραβίαση της πλατφόρμας μετά το συμβάν.
Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, επίσης ομιλήτρια στη σύνοδο κορυφής στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε την καταστροφή της FTX «η στιγμή της Lehman μέσα στην αγορά crypto», αναφερόμενη στην κατάρρευση του κολοσσού της επενδυτικής τραπεζικής Lehman Brothers το 2008.
Οι αγορές κρυπτονομισμάτων έχουν σταθεροποιηθεί κάπως μετά την δραματική πτώση τους τον Νοέμβριο. Ακόμα κι έτσι, ο δείκτης με τα κορυφαία 100 token έχει μειωθεί περισσότερο από 60% φέτος, επηρεασμένος από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και μια σειρά από καταρρεύσεις εταιρειών crypto, με αυτή της FTX να θεωρείται η χειρότερη.
Η περιουσία του Bankman-Fried κάποια στιγμή έφτασε τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια και μόλις πριν από εβδομάδες ο ίδιος χαρακτηρίστηκε ως ο John Pierpont Morgan (Αμερικανός χρηματοδότης και τραπεζίτης επενδύσεων) των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, πρόθυμος να διαθέσει τα κεφάλαια του για να σώσει την βιομηχανία.
Τελικά, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, έχει μείνει με μία πιστωτική κάρτα και 100.000 δολάρια στην τράπεζα.
Διαβάστε ακόμη: