• Cryptocurrencies

    Bitcoin: Το στοίχημα του ETF και η πρόβλεψη για ράλι 1.000%

    • NewsRoom


    H νέα χρονιά βρήκε το Bitcoin στα υψηλά του Απριλίου 2022, όταν ακόμα η βιομηχανία των crypto ένιωθε τους κλυδωνισμούς από τα πρώτα σκάνδαλα αλλά δεν είχε καταρρεύσει.

    Το Bitcoin έσπασε το φράγμα των 45.000 δολαρίων και ήδη έχουν ξεκινήσει οι τολμηρές προβλέψεις να αγγίξει ακόμα και τα 500.000 δολάρια, ένα ράλι 1.000%.

    Οι επενδυτές της βιομηχανίας των crypto που είδαν τις περιουσίες τους να εξανεμίζονται και τα ινδάλματά τους, που κυριάρχησαν στον μαγικό κόσμο της κρυπτογράφησης να καταρρέουν ή ακόμα και να μπαίνουν φυλακή, βλέπουν μία νέα «χρυσή» ευκαιρία να ανακτήσουν τα χαμένα.

    Αυτή η ευκαιρία αφορά την άδεια για ίδρυση του πρώτου ETF, με μεγάλους παίκτες όπως η BlackRock και το εμβληματικό fund της Κάθι Γουντ να έχουν εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον τους.

    Έχει αρκετά καύσιμα το ράλι του Bitcoin;

    Το Bitcoin έχει αυξηθεί κατά 50% μέσα στο 2023, με τις προβλέψεις για μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες να θεωρούνται μία θετική εξέλιξη για τους επενδυτές.

    Αισιόδοξοι είναι και οι αναλυτές που δεν βλέπουν κάποιο εμπόδιο στην άνοδο του bitcoin, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη «σαρώνουν» τα εναπομείναντα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων για τυχόν παρανομίες.

    Μία ακόμη παράμετρος είναι το γνωστό ως halving, η εξόρυξη του bitcoin, που θα κοπεί στο μισό μέσα στο 2024, διατηρώντας ψηλά τις τιμές τους. Όπως είχε γίνει και σε προηγούμενες περιπτώσεις, το bitcoin επωφελήθηκε από αυτή τη διαδικασία.

    Βέβαια, ο ενθουσιασμός ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θα εγκρίνει το πρώτο ETF bitcoin, μετά από χρόνια αντιδράσεων είναι αυτό που έχει οδηγήσει το κρυπτονόμισμα σε μία εντυπωσιακή ανάκαμψη. Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι οι επενδυτές θα μπορούν να αγοράζουν ένα προϊόν που παρακολουθεί την τιμή του bitcoin, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν σε ένα χρηματιστήριο και να κατέχουν απευθείας το ψηφιακό νόμισμα.

    Με αυτή την υπηρεσία, δημιουργούνται σύμφωνα με τους αναλυτές οι κατάλληλες συνθήκες για να μπουν στην αγορά της κρυπτογράφησης, όχι μόνο οι ριψοκίνδυνοι μικροεπενδυτές αλλά και μεγάλοι θεσμικοί, που θα έχουν τα εχέγγυα για μία πιο ασφαλή επένδυση.

    Οι προβλέψεις των αναλυτών

    Ο κορυφαίος επενδυτές Mark Mobius είχε προβλέψει το 2022 ότι το Bitcoin θα πέσει στα 20.000 δολάρια, όταν η τιμή του ήταν λίγο πιο κάτω από 30.000. Τώρα όμως εμφανίζεται σε δηλώσεις του στο CNBC πολύ πιο αισιόδοξος θεωρώντας ότι σχεδόν θα αγγίξει τα ιστορικά υψηλά του, φτάνοντας τα 60.000 δολάρια. Η θεωρία του βασίζεται κυρίως στην λειτουργία ενός ETF.

    Λίγο υψηλότερα τοποθετεί ο James Butterfill, επικεφαλής της έρευνας στην CoinShares, την προβλέψή του για το Bitcoin στα 80.000 δολάρια, υποστηρίζοντας κι αυτός με τη σειρά του ότι τα ETFs θα αλλάξουν το τοπίο στην κρυπτογράφηση.

    Τον περασμένο Νοέμβριο, η Standard Chartered διπλασίασε την πρόσκλησή της για 100.000 δολάρια για το Bitcoin που έκανε τον Απρίλιο. Η τράπεζα δήλωσε ότι αυτό θα οδηγηθεί από την έγκριση πολυάριθμων ETFs.

    Φυσικά, στην περίπτωση του Bitcoin, δεν λείπουν και οι τολμηρές προβλέψεις. Κατά καιρούς αναλυτές και επενδυτές έχουν υποστηρίζει ότι η τιμή του Bitcoin μπορεί να φτάσει έως και το 1 εκατ. δολάρια. Για το επιχειρηματικό κεφάλαιο CoinFund, η εκτίμησή της είναι ακριβώς στο μισό.

    Δηλαδή υποστηρίζει ότι η τιμή του μέσα στο 2024 θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 250.000 και 500.000 δολαρίων. «Αυτή είναι η πιο ασφαλής πρόβλεψη, αν και σε επόμενο στάδιο θα μπορούσε να αγγίξει το 1 εκατ. δολάρια», αναφέρει ο Seth Ginns, διευθύνων σύμβουλος της CoinFund.

    Διαβάστε επίσης:

    Bitcoin: Σκαρφάλωσε στα $45.000 για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2022

    Bitcoin: H Cathie Wood πουλά 2,5 εκατ. μετοχές του Grayscale Bitcoin Trust λίγο πριν την κρίσιμη απόφαση της SEC



    ΣΧΟΛΙΑ