• Cryptocurrencies

    Bitcoin: Ποιοι μεγάλοι παίκτες μπήκαν στην αγορά των ETFs

    Larry Fink (BlackRock), Michael Sonnenshein (Grayscale), Cathie Wood (ARKK), Abigail Johnson (Fidelity)


    Η επόμενη ημέρα για το Bitcoin ύστερα από την ιστορική απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ να επιτρέψει τη λειτουργία 11 ETFs που επενδύουν άμεσα στο κρυπτονόμισμα, αποτελεί στοίχημα για την βιομηχανία που δεν περνάει την καλύτερη περίοδό της τα τελευταία χρόνια.

    Το ενδιαφέρον από παραδοσιακούς παίκτες αλλά και «συνήθεις υπόπτους”- υποστηρικτές του ψηφιακού νομίσματος ήταν έντονο με την αγορά τώρα να παρακολουθεί μία κούρσα που δεν μπορεί να έχει 11 νικητές.

    Η έκπληξη από τη BlackRock

    Η είδηση ότι ο κολοσσός στη διαχείριση κεφαλαίων, η BlackRock επιθυμεί να ξεκινήσει το πρώτο spot-Bitcoin ETF στις ΗΠΑ στα μέσα του προηγούμενου έτους  ξύπνησε από τον λήθαργό τη βιομηχανία των crypto και έδωσε μια πρώτη ώθηση στην τιμή του Bitcoin.

    Στο παρελθόν έχουν γίνει πάνω από 30 απόπειρες για δημιουργία ενός σχετικού ETF, σύμφωνα με το Bloomberg, το ενδιαφέρον όμως ενός παραδοσιακού παίκτη της Wall Street έφερε ελπίδα για ανάκαμψη της αγοράς και προσέλκυσε και άλλους  παίκτες.

    H κίνηση της να υποβάλλει αίτηση χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακή, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, η οποία αποφάσισε να μπει δυναμικά στον χώρο της ριψοκίνδυνης κρυπτογράφησης.

    Με τους παραδοσιακούς επενδυτές να διατηρούν σταθερά επιφυλάξεις απέναντι στην βιομηχανία, ακόμα κι όταν αυτή βρισκόταν στο ζενίθ της, ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink, διατήρησε τα προηγούμενα χρόνια –τουλάχιστον σε δηλώσεις του- μία πιο ανοιχτόμυαλη στάση, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και την αξία του περιουσιακού στοιχείου.

    Σύμφωνα με αναλυτές, η εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά των ETF, πρωταγωνιστώντας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, προχώρησε σε αυτή τη κίνηση για να διευρύνει τις επιλογές των πελατών της.

    Άλλωστε το χαρακτηριστικό των ETFs, αυτό που τα έκανε και τόσο δημοφιλή οχήματα μεταξύ των επενδυτών, είναι η δυνατότητα συμμετοχής στην παρακολούθηση δεικτών και όχι στο ίδιο προϊόν. Αυτή η δυνατότητα σε μία αγορά που μόλις βγήκε από μία τεράστια κρίση διατηρώντας στο χαρακτηριστικό της αστάθειας και της επικινδυνότητας, αποτελεί ένα πολύ καλό δέλεαρ για θεσμικούς επενδυτές, στο να βολιδοσκοπήσουν την κρυπτογράφηση ως μία ακόμα επιλογή επένδυσης.

    Η επίμονη Κάθι Γουντ

    Ένας παίκτης που θα ήταν αδύνατον να έλειπε από τη νέα προσπάθεια αναβίωσης της φρενίτιδας για τα crypto είναι η Κάθι Γουντ. Μία ριζοσπαστική επενδύτρια, η οποία αν και έχει δεχθεί σκληρή κριτική για την ριψοκίνδυνη πολιτική της, διατηρεί ένα φανατικό κοινό επενδυτών.

    Η Κάθι Γουντ έχει στο παρελθόν εκτιμήσει ότι το Bitcoin θα εκτοξευτεί τα επόμενα χρόνια και επιτέθηκε πρόσφατα στον επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), o οποίος παρά την απόφασή του να δώσει πράσινο φως στην δημιουργία των πρώτων ETFs για το Bitcoin, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για «λευκή επιταγή» στον κόσμο των crypto, τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο της ρυθμιστικής αρχής τα τελευταία χρόνια.

    Η επενδύτρια χαρακτήρισε το Bitcoin «δημόσιο αγαθό», μετά την έγκριση λειτουργίας του ETF της σε συνεργασία με την 21Shares.

    Η ίδια έχει φροντίσει από την πρώτη στιγμή να προσφέρει μία από τις φθηνότερες επιλογές για τους επενδυτές, ακόμα και σε σχέση με μικρότερους παίκτες, με προμήθεια μόλις 0,21% και έχει ήδη αναφέρει ότι θα απαλλάξει μετά το πρώτο εξάμηνο τους επενδυτές από τα τέλη.

    Δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στην αγορά των ETFs, με τα ταμεία της να έχουν σημαντική έκθεση στα crypto ήδη από το 2014.

    Η ιδιαιτερότητα της Grayscale

    Μπορεί μεταξύ των παραδοσιακών επενδυτών να θεωρείται ένας μικρότερος παίκτης με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση που δεν ξεπερνούν τα 50 δισ. δολάρια, όμως η Grayscale έχει ένα σημαντικό προβάδισμα για τους γνώστες της αγοράς της κρυπτογράφησης.

    Με 27 δισ. δολάρια Bitcoin και 350 εκατ. δολάρια σε ημερήσιο όγκο, χάρη στην μετατροπή του bitcoin trust της σε ETF, είναι το ταμείο που ξεκινάει με τη μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των αντιπάλων του. Άλλα ταμεία εκκινούν από τον μηδέν κι άλλα με πολύ λιγότερα αποθεματικά και για να φτάσουν τα επίπεδα της Grayscale μπορεί να τους πάρει και τρία χρόνια.

    Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που έχουν ξεχωρίσει το προβάδισμα του εν λόγω ETF, το οποίο μπορεί να μην έχει τη φήμη της BlackRock, αλλά όπως σημειώνουν κρύβει τεράστια δύναμη και αντοχή σε μία νέα αγορά, στην οποία ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί τίποτα σχετικά με αυτούς που θα επιβιώσουν.

    Σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές του – και ίσως λόγω της δυναμικής του- ανήκει στην κατηγορία των εγκεκριμένων ETFs με τις υψηλότερες προμήθειες. Ειδικότερα χρεώνει τους επενδυτές 1,5%, όταν οι υπόλοιποι χρεώνουν μεταξύ 0,2% και 0,9%.

    Δυναμική αρχή για την Fidelity

    H Fidelity, ένα ποσοστό της οποίας ανήκει στη BlackRock, ξεχώρισε ήδη από την πρώτη ημέρα καταγράφοντας τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών μαζί με τον κολοσσό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

    Σε μία αγορά που οι αναλυτές υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να φέρει εισροές από 50 έως 100 δισ. δολάρια μέσα στο 2024, η Fidelity θεωρείται ήδη ένας από τους μεγάλους παίκτες.

    Ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τη Fidelity σε σχέση με άλλους παίκτες είναι ότι δεν επιχειρεί απλά να μπει στην κούρσα του Bitcoin, αλλά να εδραιωθεί ως μία επιλογή στη συνείδηση των επενδυτών, διεκδικώντας παράλληλα τη δημιουργία ενός ETF και για το Ether.

    Διαβάστε επίσης:

    Βουτιά 6% για το bitcoin

    Μετά το Bitcoin έρχεται το Ether; Η SEC προσγειώνει τους επενδυτές

    Bitcoin: Πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για το πρώτο ETF



    ΣΧΟΛΙΑ