ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ραγδαία πτώση όλων των κρυπρονομισμάτων ξεκίνησε στις 04,30 τα ξημερώματα για να κορυφωθεί στις 06,45 ώρα Ελλάδας, όταν δηλαδή ξημέρωνε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
Αυτή την ωρα το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 55.300 δολάρια με πτώση 9% και το Ethereum στα 2.130 δολάρια με πτώση 9%.
Η ματωμένη Κυριακή, έχει τρομάξει τους παίκτες των κρυπτονομισμάτων οι οποίοι βέβαια ειδικά τον τελευταίο μήνα βλέπουν την απόλυτη κερδοσκοπία να ξεδιπλώνεται μπροστά τους.
Και όπως λένε οι ειδικοί δεν είμαστε μακριά από το να χαρακτηριστούν ως οι τουλίπες της Ολλανδίας.
Κρυπτονομίσματα με κεφαλαιοποιήσεις κάποιων εκατομμυρίων έως πριν από λίγες εβδομάδες, έχουν δώσει εξωπραγματικά κέρδη στους παίκτες.
Και το μεγάλο θέμα είναι ότι οι περισσότεροι που έχουν αγοράσει δεν καταλαβαίνουν καν για πιο λόγο έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα crypto.
Όμως οι ξέφρενες αγορές έχουν ως αποτέλεσμα στα νομίσματα αυτά, η αξία τους να έχει σκαρφαλώσει σε πολλά δισ. δολάρια.
Τρανό παράδειγμα το Dogecoin, το VeCHAIN και το Tron.
Το Doge coin (το οποίο δημιουργήθηκε από μια πλάκα και δεν έχει ουδεμία χρησιμότητα) διαπραγματεύεται στα 0,30 δολάρια με κεφαλαιοποίηση 40 δις ευρώ.
Πριν από ένα μήνα είχε τιμή 0,04 δολάρια.
Άλλο παράδειγμα το Vechain με κεφαλαιοποίηση 14 δισ.
Διαπραγματεύεται στα 0,224 δολάρια ενώ προ μηνός είχε 0,065 δολάρια και προ έτους 0,0033 δολάρια.
Αντίστοιχα και το TRON έχει κεφαλαιοποίηση 9,8 δισ. ευρώ με απόδοση μέσα σε ένα μήνα 141% και σε ένα χρόνο 900%.
Τι πυροδότησε το sell off του Bitcoin
Η συντριβή σε όλη την αγορά έχει οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις θέσεων αξίας 1,72 δισ. δολαρίων σε μία μόνο ώρα.
Η επέκταση αυτού του εύρους σε 24 ώρες δείχνει ότι 927.000 θέσεις αξίας περίπου 10 δισ. δολαρίων εξαλείφθηκαν, με 68,73 εκατ. δολάρια να είναι η μεγαλύτερη εκκαθάριση μέχρι στιγμής σύμφωνα με την FX street.
Η συντριβή φάνηκε να συμπίπτει με μια ανεπιβεβαίωτη αναφορά στο twitter από μια δήθεν αξιόπιστη πηγή ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να ερευνήσει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με τη χρήση κρυπτονομισμάτων.
Ενώ αυτός ο λογαριασμός αναδημοσιεύει παραδοσιακά τους τίτλους του Reuters ή του Bloomberg, σε αυτήν την περίπτωση δεν υπήρχε τέτοια υποκείμενη αναφορά.
Βέβαια το Bloomberg έγραψε ότι “αρκετές διαδικτυακές αναφορές αποδίδουν την πτώση σε εικασίες ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενδέχεται να ερευνήσει τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. μέσω ψηφιακών στοιχείων.
Ο ρόλος του dogecoin
Μια πιο πιθανή εξήγηση είναι τα κέρδη του dogecoin που οδήγησαν σε ορισμένα margin calls, οι οποίες γρήγορα προκάλεσαν την πώληση του ευρύτερου, ρευστού χώρου της κρυπτογράφησης.
Το Dogecoin, ένα κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε ως αστείο και έχει ενισχυθεί από τους Elon Musk και Mark Cuban, σημείωσε κέρδη περισσότερο από 110% την Παρασκευή πριν πέσει την επόμενη μέρα.
Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που οι επενδυτές που προσπαθούσαν να το ανταλλάξουν στο Robinhood οδήγησαν σε κατάρρευση τον ιστότοπο.
«Ο κόσμος της κρυπτογράφησης ξυπνά με λίγο πονεμένο κεφάλι σήμερα», δήλωσε στο Bloomberg ο Antoni Trenchev, συνιδρυτής της πλατφόρμας κρυπτογράφησης Nexo.
«Το ράλι του Dogecoin της Παρασκευής ήταν «κορυφαίο πάρτι», μετά την καταχώριση του στο Bitcoin Record και την Coinbase νωρίτερα την εβδομάδα.
Υπερβολική μόχλευση στο Bitcoin
Εκτός από την «μη τεκμηριωμένη» έκθεση για τις έρευνες του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Trenchev δήλωσε ότι οι παράγοντες για την πτώση ενδέχεται να περιλαμβάνουν και την «υπερβολική μόχλευση.
Οι ανάδοχοι της Coinbase διαθέτουν ίδια κεφάλαια μετά την άμεση εισαγωγή, ενώ μια μαζική διακοπή στην επαρχία Xinjiang της Κίνας έπληξε τους ανθρακωρύχους του Bitcoin.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed, J. Powell αναφέρθηκε στο Bitcoin λέγοντας «είναι λίγο σαν χρυσός», καθώς είναι περισσότερο ένα όχημα για κερδοσκοπία παρά gia την πραγματοποίηση πληρωμών.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, τον Ιανουάριο, αναφέρθηκε στο ρόλο του Bitcoin στη διευκόλυνση της εγκληματικής δραστηριότητας, λέγοντας ότι η κρυπτογράφηση επιτρέπει αυτές τις δραστηριότητες.
Η αποτυχία των κεντρικών τραπεζών
Ενώ και οι δύο κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια προειδοποίηση τυχόν επερχόμενης «καταστολής», και οι δύο απέτυχαν να το πράξουν.
Στην πραγματικότητα, το μόνο μέρος που έπληξε το Bitcoin είναι η Τουρκία, της οποίας η κεντρική τράπεζα απαγόρευσε τη χρήση κρυπτονομισμάτων ως τρόπο πληρωμής από τις 30 Απριλίου, λέγοντας ότι το επίπεδο ανωνυμίας πίσω από τα ψηφιακά νομίσματα φέρνει τον κίνδυνο «μη ανακτήσιμων» απωλειών.
Αυτό όμως οδήγησε σε περαιτέρω απώλεια πίστης στην τουρκική λίρα, που είναι το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση του έτους.
Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε άλλη επίσημη δράση κατά της κρυπτογράφησης θα θεωρείται απλώς ότι επιβεβαιώνει ότι τα fiat νομίσματα χάνουν τον πόλεμο ενάντια στην κρυπτογράφηση.
Η έρευνα Morell
Ενώ οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να καλλιεργούν τον φόβο της “παράνομης χρήσης”, ο Michael Morell, 33χρονος αναλυτής της ομάδας λόμπι Crypto Council for Innovation αμφισβήτησε άμεσα αυτήν την καλοδιατηρημένη αφήγηση.
Σε μια εκτεταμένη μελέτη, ο Morell κατέληξε σε δύο βασικά συμπεράσματα:
- Οι ευρείες γενικεύσεις σχετικά με τη χρήση του bitcoin στην παράνομη χρηματοδότηση υπερεκτιμώνται σημαντικά.
- Η ανάλυση Blockchain είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο καταπολέμησης του εγκλήματος και συλλογής πληροφοριών.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Μιλώντας στο Forbes πριν από την κυκλοφορία του εγγράφου, ο Morell κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν επίσης σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ έναντι της Κίνας εάν σπαταλήσει ενέργεια και πόρους κυνηγώντας ένα φάντασμα σε αντίθεση με τη μόχλευση blockchain, και το fintech γενικότερα, προκειμένου να οικοδομήσουν την τεχνολογική και οικονομική βάση της χώρας.
Με απλά λόγια, το ποσοστό των παράνομων συναλλαγών στην κρυπτογράφηση είναι ελάχιστο (λιγότερο από 1% σύμφωνα με μια αναφορά από την Chainalysis) και μειώνεται.
Αντίθετα οι εκτιμήσεις της παράνομης δραστηριότητας που πραγματοποιούνται μέσω παραδοσιακών διαμεσολαβητών κυμαίνονται μεταξύ 2-4% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ποσοστό παράνομης δραστηριότητας που χρησιμοποιεί Bitcoin (2012-2020)
Το “σκούπισμα” της προσφοράς
Εν τω μεταξύ, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που τόνισαν ότι το ενδιαφέρον για την προσφορά του bitcoin ήταν μεγάλη.
Σε μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο Nick Panagirtzoglou της JPMorgan επεσήμανε ότι τα “βαριά” συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κυμαίνονται γύρω στο 4% σε διάστημα δύο μηνών τόσο σε bitcoin όσο και σε ethereum, το οποίο “είναι πιθανό να βοηθήσει το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης Ethereum CME να συνεχίσει να αυξάνεται ραγδαία κατά τους επόμενους μήνες καθώς ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες στην αγορά να εισέλθουν στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων.
Πράγματι, το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης αύξησης του συμβολαίου CME bitcoin άρχισε να πραγματοποιείται από το 2019 και μετά, όταν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έφτασαν σε σημαντικά θετικά επίπεδα.
Καθώς ο αναλυτής της JPMorgan συνεχίζει, αυτό το spread μεταξύ παραγώγουν και spot είναι πιθανώς συνάρτηση του υψηλού επιτοκίου «χωρίς κίνδυνο» ή του κόστους ευκαιρίας που συνεπάγεται στις αγορές κρυπτογράφησης: «Ο δανεισμός σε δολάρια σε αγορές κρυπτογράφησης προσελκύει ετήσια επιτόκια 8-10% και αυτό το υψηλό ποσοστό «χωρίς κίνδυνο» είναι ένα κοινό συστατικό στο συμβόλαιο έναντι του spot.