Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Cryptocurrencies

Bitcoin: Άλμα πάνω από τα 50.000 δολάρια για πρώτη φορά από το 2021

Bitcoin

Bitcoin

Το bitcoin ξεπέρασε τα 50.000 δολάρια για πρώτη φορά μετά από πάνω από δύο χρόνια. Πρόκειται για μία αξιοσημείωτη επιστροφή στα επίπεδα αυτά μετά από τα σκάνδαλα της αγοράς crypto και τις αθρόες ρευστοποιήσεις που είχαν θέσει σε αμφιβολία την βιωσιμότητα του κλάδου.

Το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίτερα στα 50.100 δολάρια, έχοντας καταγράψει υψηλότερη τιμή στα 50.379 δολάρια.

Η αξία του έχει τριπλασιαστεί από τις αρχές του περασμένου έτους, μετά από την βουτιά κατά 64% που σημείωσε τον 2022. Ωστόσο, παραμένει περίπου 19.000 δολάρια κάτω από το υψηλό όλων των εποχών, που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2021.

Οι άγριες διακυμάνσεις των τιμών της αγοράς κρυπτονομισμάτων από την εμφάνιση του Bitcoin πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, μέχρι σήμερα, αποτέλεσαν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των κερδοσκόπων.

Αν και αρχικά το ψηφιακό νόμισμα προωθήθηκε ως εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το τελευταίο ράλι που πυροδότησε η πρόσφατη έγκριση των πρώτων ETFs που επενδύουν απευθείας στο κρυπτονόμισμα και η διαπραγμάτευση τους στο χρηματιστήριο, οδηγούν στην μεγαλύτερη αποδοχή του.

Το Bitcoinεπιστρέφει στα 50.000 $ και διαμορφώνεται σε υψηλό δύο ετών

Διάθεση για ρίσκο

Η τόνωση των τιμών των κρυπτονομισμάτων έρχεται καθώς οι προσδοκίες για χαλαρότερη νομισματική πολιτική μειώνουν τη γοητεία των περιουσιακών στοιχείων υψηλότερου ρίσκου. «Η όρεξη για ρίσκο διαχέεται στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Chris Newhouse, αναλυτής DeFi στα εργαστήρια Cumberland.

Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα σημείωσαν επίσης άνοδο την Δευτέρα, με την MicroStrategy να αυξάνεται κατά 11%, την πλατφόρμα συναλλαγών Coinbase Global να καταγράφει κέρδη 3,8% και την Miner Marathon Digital Holdings να σημειώνει άλμα 14,2%.

Ανάκτηση των απωλειών

Το Bitcoin έχει ανακτήσει όλες τις απώλειές που κατέγραψε μετά την κατάρρευση του stablecoin TerraUSD τον Μάιο του 2022, η οποία οδήγησε σε ένα κύμα πτωχεύσεων και συνέβαλε στην κατάρρευση της πλατφόρμας FTX του Sam Bankman-Fried τον Νοέμβριο του 2022.

Πριν από το περιστατικό με την FTX, η αγορά κρυπτονομισμάτων είχε ήδη πληγεί από την πτώχευση του hedge fund Three Arrows Capital και της εταιρείας crypto Celsius Network.

Αλλά η κατάρρευση της FTX, που ήταν κάποτε ένα από τα κορυφαία ανταλλακτήρια όσον αφορά τον όγκο των συναλλαγών του, ήταν ακόμη πιο επιζήμια, με τις τιμές κρυπτονομισμάτων να παραμένουν στάσιμες και την ρευστότητα να στεγνώνει.

Τώρα με τον Bankman-Fried να καταδικάζεται για απάτη και τον συνιδρυτή του χρηματιστηρίου Binance, Changpeng Zhao, να αναμένει την καταδίκη του για παραβιάσεις των κυρώσεων των ΗΠΑ και την μη εφαρμογή της πολιτικής για το ξέπλυμα χρήματος, οι τιμές των κρυπτονομισμάτων έχουν αυξηθεί καθώς οι αναλυτές βλέπουν λιγότερους διαφαινόμενους κινδύνους για τον κλάδο.

Εισροές στα ETFs

Στις 11 Ιανουαρίου ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των 11 ETFs, που έλαβαν έγκριση, μεταξύ των οποίων αυτά που ανήκουν σε κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων, όπως η BlackRock και η Fidelity Investments. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η  Greyscale Bitcoin Trust, που ιδρύθηκε πριν από πάνω από μία δεκαετία, και μετατράπηκε σε ETF την ίδια ημέρα.

Η προσβασιμότητα των ETFs υπόσχεται να διευρύνει τη βάση των επενδυτών για το κρυπτονόμισμα. Τα νέα κεφάλαια έχουν προσελκύσει πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής, ενώ μια εκροή άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το fund Grayscale μετά την μετατροπή του φαίνεται να περιορίζεται.

«Είμαστε λίγο μακριά από το να υπάρξει ευρύτερη αποδοχή», δήλωσε η Σούζαν Τόμσον, της State Street Global Advisors, στην τηλεόραση του Bloomberg. «Οι περισσότεροι σύμβουλοι με τους οποίους μιλάμε τηρούν στάση αναμονής».

Το επικείμενο halving

Το επικείμενο halving του Bitcoin επίσης τροφοδοτεί το ράλι της αγοράς crypto. Το halving μειώνει στο μισό την ποσότητα των ψηφιακών νομισμάτων που λαμβάνουν οι εξορύκτες Bitcoin ως ανταμοιβή για την εργασία τους και συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια.

Το επόμενο αναμένεται τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και αποτελεί μέρος της διαδικασίας περιορισμού της προσφοράς Bitcoin στα 21 εκατομμύρια tokens. Το νόμισμα σημείωσε ρεκόρ μετά από κάθε ένα από τα τρία προηγούμενα halvings.

Επίσης, η ψυχολογία για το Bitcoin είναι «συνήθως θετική» κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ασία, έγραψε σε σημείωμα η Fundstrat Global Advisors.

Διαβάστε ακόμη:

Bitcoin: Βαδίζει στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί από τον Ιανουάριο του 2023

Γερμανία: Οι εισαγγελείς κατάσχεσαν 50.000 Bitcoins αξίας 2,1 δισ. δολάρια από παράνομη πλατφόρμα

BlackRock: Έσπασε το φράγμα του 1 δισ. για το Bitcoin ETF – Οι νικητές και οι χαμένοι