Ύποπτη είναι η Binance για παράνομη παροχή υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων σε ντόπιους πελάτες και εφαρμογή ανεπαρκών ελέγχων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, ο οποίος διέταξε έρευνα ελέγχου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Monde, η έρευνα σχετίζεται με παράνομη λειτουργία ως πάροχος υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, προτού λάβει ρυθμιστική έγκριση τον Μάιο του 2022 και «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με συμμετοχή σε επενδυτικές πράξεις, απόκρυψη και μετατροπή».

1

Η εισαγγελία ανέφερε ότι η Binance είναι εγγεγραμμένη ως πάροχος υπηρεσιών PSAN ή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, στη γαλλική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή, την AMF (Autorité des Marchés Financiers).

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπο με μία μήνυση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, που ισχυρίζεται ότι δεν έχει εγγραφεί ως πλατφόρμα συναλλαγών και πώλησης μη εγγεγραμμένων τίτλων.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις ρυθμιστικές αρχές και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για όλες τις συνεχείς απαιτήσεις συμμόρφωσης για την τήρηση υψηλών προτύπων», δήλωσε γραπτώς ένας εκπρόσωπος της Binance.

«Η Binance επενδύει σημαντικό χρόνο και πόρους για να συνεργαστεί με τις αρχές επιβολής του νόμου παγκοσμίως. Τηρούμε όλους τους νόμους στη Γαλλία, όπως και σε κάθε άλλη αγορά που δραστηριοποιούμαστε.

Δεν θα σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες των ερευνών του νόμου και των ρυθμιστικών αρχών, παρά μόνο να πούμε ότι οι πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες μας διατηρούνται με ασφάλεια και παρέχονται μόνο σε κρατικούς αξιωματούχους μετά τη λήψη τεκμηριωμένης κατάλληλης αιτιολόγησης», συμπλήρωσε.

Μετά τη δημοσίευση της είδησης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Changpeng Zhao με tweet, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε μια «αιφνιδιαστική επίσκεψη» από τις αρχές, αλλά επεσήμανε ότι και άλλες ανώνυμες εταιρείες τέτοιου τύπου είχαν δεχτεί παρόμοιες επισκέψεις. Σημείωσε δε ότι η Γαλλία συνεχίζει να αποτελεί, το κορυφαίο σημείο της εταιρείας στην Ευρώπη.

Αποχωρεί από την Ολλανδία

Νωρίτερα η Binance ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ολλανδική αγορά επειδή δεν μπόρεσε να εγγραφεί ως πάροχος υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων στη ρυθμιστική αρχή.

Η εταιρεία είπε ότι από τις 17 Ιουλίου, οι υπάρχοντες Ολλανδοί χρήστες θα μπορούν μόνο να αποσύρουν περιουσιακά στοιχεία από την πλατφόρμα Binance., ενώ δεν θα είναι δυνατές άλλες αγορές, συναλλαγές ή καταθέσεις.

Παράλληλα, την Τετάρτη, η κυπριακή μονάδα της Binance ζήτησε να διαγραφεί από το μητρώο παρόχων υπηρεσιών crypto asset της Κύπρου.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) μήνυσε την Binance, τον ιδρυτή της Changpeng Zhao και τον διαχειριστή του υποτιθέμενου ανεξάρτητου χρηματιστηρίου των ΗΠΑ.

Αποκόπτεται από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα

Ακόμη, όπως γνωστοποίησε η Binance.US, αποκόπτεται από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται λόγω της αγωγής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατά του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων.

Η πλατφόρμα μέσω του λογαριασμού της στο Twitter ενημέρωσε τους πελάτες ότι δεν θα μπορούν πια να χρησιμοποιούν δολάρια ΗΠΑ για να αγοράσουν κρυπτονομίσματα μέσω αυτής από τις 13 Ιουνίου.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε έπειτα από τις αγωγές της αμερικανικής SEC, η οποία κατηγορεί τόσο την εταιρεία όσο και τον ιδρυτή της, Changpeng Zhao, για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας.

Διαβάστε επίσης: 

Binance.US: Αποκόπτεται από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα

Συντριβή για τους δισεκατομμυριούχους των crypto – Πόσα έχασαν σε δύο ημέρες

Binance: Εκροές 780 εκατ. δολαρίων μέσα σ’ ένα 24ωρο

──────────────────

Εκλογές 2023