Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Cryptocurrencies

Αυτός είναι ο μυστηριώδης δημιουργός του Bitcoin – Τι υποστηρίζει ντοκιμαντέρ του HBO

Peter Todd, φωτογραφία: HBO

Peter Todd, φωτογραφία: HBO

Ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO σχετικά με την προέλευση του Bitcoin υποστηρίζει ότι ο Satoshi Nakamoto -το ψευδώνυμο του δημιουργού του κρυπτονομίσματος- είναι πιθανότατα ο Καναδός προγραμματιστής λογισμικού Peter Todd.

Με τίτλο «Money Electric: The Bitcoin Mystery», η ταινία διάρκειας 100 λεπτών που προβλήθηκε την Τρίτη περιλαμβάνει συνεντεύξεις με ανθρώπους που είχαν εμπλακεί με το Bitcoin από νωρίς, συμπεριλαμβανομένου του επί μακρόν φημολογούμενου δημιουργού του, Adam Back, του επενδυτή Roger Ver, του trader Bitcoin, Samson Mow και του Todd.

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Cullen Hoback, χρησιμοποίησε στοιχεία, όπως αναρτήσεις από ένα φόρουμ Bitcoiner, για να καταλήξει ότι ο Todd είναι ο Satoshi Nakamoto.

Όταν ο Todd ερωτήθηκε αντέδρασε και αποκάλεσε την υπόνοια «γελοία». Όπως και αρκετοί άνθρωποι στην ταινία, ο Todd είπε, σε κάποιο σημείο, «Είμαι ο Satoshi Nakamoto», ενώ γελούσε περιπαικτικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το ποιος ακριβώς είναι ο Satoshi Nakamoto – ένα πρόσωπο ή μια ομάδα – έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών εικασιών από την έναρξη της κυκλοφορίας του Bitcoin τον Ιανουάριο του 2009.

Το κρυπτονόμισμα έχει έκτοτε προσπαθήσει να γίνει μία mainstream επένδυση, καταλήγοντας να περιλαμβάνεται στα βιβλία εταιρειών όπως η MicroStrategy Inc. Παράλληλα, κατάφερε να εισέλθει στην αγορά των ETFs,

Με την πάροδο των ετών, διάφορα δημοσιεύματα έχουν συνδέσει τον Satoshi Nakamoto με διάφορα πρόσωπα.

Το 2014, το Newsweek ισχυρίστηκε ότι ήταν ο Dorian Nakamoto, κάτι που ο ίδιος διέψευσε. Το 2015, οι New York Times υπέδειξαν τον επιστήμονα πληροφορικής Nick Szabo. Ο Αυστραλός Craig Wright δήλωνε με βεβαιότητα ότι είναι ο Satoshi Nakamoto, μέχρι που ένας δικαστής του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι δεν είναι αυτός ο δημιουργός του Bitcoin.

Ο Todd αναφέρεται ως σύμβουλος εφαρμοσμένης κρυπτογραφίας στην πλατφόρμα προγραμματιστών GitHub, η οποία αναφέρει ότι έχει έδρα το Τορόντο.

Ένα προφίλ στο LinkedIn κάποιου με το ίδιο όνομα, τον καταγράφει ως εργαζόμενο στον πάροχο ασφάλειας Bitcoin, Coinkite, επικεφαλής επιστήμονα στην υπηρεσία ανωνυμοποίησης πορτοφολιού Dark Wallet και επικεφαλής επιστήμονα στο project Mastercoin.

Σύμφωνα με το προφίλ στο LinkedIn, αποφοίτησε με πτυχίο Bachelor of Arts στα Integrated Media από το Πανεπιστήμιο OCAD το 2011.

O Satoshi Nakamoto κατέχει 1 εκατομμύριο Bitcoin

Το ενημερωτικό κείμενο που περιγράφει το Bitcoin κυκλοφόρησε το 2008, ενώ το δίκτυο Bitcoin τέθηκε σε λειτουργία το 2009. Ο Todd συζητείται εδώ και χρόνια ως ο πιθανός Satoshi Nakamoto.

Παρόλο που ο Satoshi Nakamoto δεν έχει ακουστεί από το 2011, αυτός ή αυτοί συνεχίζουν να είναι σημαντικοί. Τα πορτοφόλια του Satoshi Nakamoto κατέχουν περίπου 1 εκατομμύριο Bitcoin, αξίας περίπου 62,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές.

Οποιαδήποτε κίνηση του δημιουργού του Bitcoin θα μπορούσε να συντρίψει την τιμή. Αλλά τα token του δημιουργού δεν έχουν κινηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αποκάλυψη της ταυτότητας του δημιουργού θα μπορούσε να έχει βαθύ αντίκτυπο και στην προθυμία των κυβερνήσεων και των εταιρειών να συνεχίσουν να υιοθετούν το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Απάτες με Bitcoin ATM: Πώς κατάφεραν να «βουτήξουν» $65 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2024

Temu: To τηλεκοντρόλ των 4 δολαρίων που «χτυπάει» την Amazon

Samsung: Aπογοητευτικές οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα τριμήνου – Συγγνώμη από την διοίκηση στους επενδυτές