ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse είναι υπερεπενδεδυμένη (αν και ελαφρώς μειωμένη) για την ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά επιφυλακτική για τους μη χρηματοπιστωτικούς κυκλικούς κλάδους.
Τα ευρωπαϊκά ονόματα που είναι ασυνήθιστα φθηνά σε σχέση με τα αντίστοιχα αμερικανικά, έχουν υποαποδώσει από την αρχή του 2022.
Η Credit Suisse αξιολογεί με οutperform τις εταιρίες: Total, Coca-Cola HBC, Deutsche Telekom, Fluidra, Smurfit Kappa, Schneider Electric, Heineken και Akzo Nobel.
Η επενδυτική τράπεζα αναβάθμισε την ηπειρωτική Ευρώπη στα τέλη Σεπτεμβρίου (και πρόσθεσε στη στάθμισή της το Νοέμβριο) και παραμένει υπερεπενδεδυμένη, καθώς:
1.Οι αποτιμήσεις με βάση το προσαρμοσμένο στον τομέα P/E ή τα κανονικοποιημένα κέρδη (P/B ή Yield) είναι φτηνές, ωστόσο οι προοπτικές των κερδών δεν είναι χειρότερες από τις ΗΠΑ.
2.Το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μπορούσε να είναι 1% πάνω από αυτό των ΗΠΑ το 2023 (έναντι consensus για 0,2% μείωση) λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου, αν και θεωρεί ότι το φυσικό αέριο είναι απίθανο να επανεμφανιστεί ως θέμα τον χειμώνα 23/24, της ομαλοποίησης της παραγωγής αυτοκινήτων (καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού χαλαρώνουν), της επαναλειτουργίας της Κίνας, της δημοσιονομικής χαλάρωσης (ως απάντηση στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού), της μη αποταμίευσης και των ακινήτων που φαίνονται πολύ λιγότερο ευάλωτα από ότι στις ΗΠΑ. Όταν στο παρελθόν οι ευρωπαϊκοί δείκτες PMI κινήθηκαν πάνω από τους αμερικανικούς PMI, συνήθως παρέμειναν έτσι για έξι μήνες, και σε όρους δολαρίου αυτό επιτρέπει στην Ευρώπη να υπεραποδίδει.
3.Υπήρξε τεράστια συνθηκολόγηση στις ροές κεφαλαίων (μόνο το 2% των εκροών από το 2015 επέστρεψε).
4.Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι πιο βιώσιμη στις ΗΠΑ, το 56% της βελτίωσης της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων προήλθε από τη φορολογία, τα επιτόκια και τη μόχλευση – στην Ευρώπη είναι μόλις 38%
5.Οι μετοχές στην Ευρώπη είναι κυρίως μετοχές αξίας (value stocks) και η CS πιστεύει ότι πρόκειται για μια αγορά ταύρων για τις μετοχές αξίας.
6.Η Ευρώπη είναι διαρθρωτικά σε καλύτερη κατάσταση (κυρίως λόγω της αμοιβαιοποίησης του χρέους μέσω του Target 2, του ‘καρότου’ των μεταρρυθμίσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και της κατάρρευσης της δημοσιονομικής ορθότητας. Η Ευρώπη έχει επίσης ηγετική θέση σε πολλούς τομείς που σχετίζονται με το πράσινο)
7. Η Ευρώπη όταν υπεραποδίδει, το κάνει κατά μέσο όρο (από το 1970) για 20 μήνες και κατά 38%. Μέχρι στιγμής έχει υπεραποδώσει μόνο κατά 18%.
«Τούτου λεχθέντος, μειώνουμε μετριοπαθώς την υπερβάλλουσα στάθμισή μας, καθώς οι δύο μεγάλοι καταλύτες για την αναβάθμισή μας τον Σεπτέμβριο έχουν παρέλθει (οξεία υποτίμηση και πτώση των τιμών του φυσικού αερίου). Ανησυχούμε επίσης ότι η αύξηση των μισθών στο 5% είναι πιο επίμονη από ό,τι εκτιμά η αγορά, ιδίως με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και το ποσοστό συμμετοχής σε υψηλά 40 ετών.
Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για επιτόκια ΕΚΤ 4% έως το τέλος του ’23 (έναντι 3,4% που έχει τιμολογηθεί στην αγορά) και απαιτεί αύξηση της ανεργίας για να το ελέγξει. Με τη σειρά τους, τα υψηλότερα επιτόκια/η ισχυρότερη ανάπτυξη ωθούν το ευρώ προς τα πάνω, ενδεχομένως στο 1,20 ευρώ/$ (αν και ένα ισχυρό ευρώ είναι καλό για την Ευρώπη σε όρους δολαρίου). Βραχυπρόθεσμα, τόσο οι ευρωπαϊκές μετοχές όσο και το ευρώ φαίνονται υπεραγορασμένα», εξηγεί η CS.
«Θα συνεχίζαμε να είμαστε επιφυλακτικοί σε μη χρηματοπιστωτικούς κυκλικούς κλάδους στην Ευρώπη. Ήταν πιο υπεραγορασμένοι μόνο μετά τις τρεις προηγούμενες υφέσεις (επειδή όταν βγαίναμε από τις υφέσεις τα περιθώρια κέρδους ήταν πολύ χαμηλά και η ανεργία υψηλή – το αντίθετο από ό,τι τώρα).
Οι μη χρηματοπιστωτικοί κυκλικοί κλάδοι προεξοφλούν έναν δείκτη PMI που βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα της δεκαετίας του 60 (περίπου 4% του ΑΕΠ) – το περασμένο καλοκαίρι προεξοφλούσαν έναν δείκτη PMI 40 (-1,5% του ΑΕΠ).
Είναι σαφώς ακριβοί με βάση τα μέτρα των κανονικοποιημένων κερδών και έχουν αποσυνδεθεί από την καμπύλη αποδόσεων περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο. Οι κυκλικές μετοχές έχουν υπεραποδώσει περισσότερο μόνο μετά από ύφεση. Εντός των κυκλικών, προτιμούμε τις τράπεζες (όπου το P/B σε σχέση με την αγορά έχει επιτέλους επιστρέψει στα μέσα επίπεδα, αλλά οι προοπτικές είναι καλύτερες από το μέσο όρο σε σχέση με την αγορά) και τα ορυχεία», εκτιμά η ελβετική τράπεζα.
Οι ευρωπαϊκοί τομείς που έχουν υποαποδώσει από τον Οκτώβριο του 2022 και φαίνονται ασυνήθιστα φθηνοί σε απόλυτους όρους και σε σχέση με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ είναι οι διαφοροποιημένοι χρηματοοικονομικοί τομείς, η ενέργεια, οι ασφάλειες, τα υλικά και οι μεταφορές, καταλήγει η τράπεζα.
Διαβάστε επίσης
BofA: Γιατί δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – Τι εκτιμά για Ελλάδα
Optima Bank: Οι κορυφαίες επιλογές της για το 2023 από το Χρηματιστήριο Αθηνών
Goldman Sachs: Τα «καλά νέα» μπορεί να γίνουν «κακά νέα» για τις αγορές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα