Με έκδοση 10ετούς ομολόγου εκτιμά η Citigroup ότι θα ξεκινήσει τις εξόδους στις αγορές η Ελλάδα για το 2022, με βάση το πρόγραμμα για νέο δανεισμό έως 12 δισ. ευρώ που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
H Ελλάδα επέστρεψε στις διεθνείς αγορές το 2017, μετά από πολυετή αποκλεισμό εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης, που ξέσπασε το 2010 και αυτή τη στιγμή αξιολογείται με ΒΒ από τη Standard & Poor’s με κύριο μέλημα, μέχρι το 2023 να έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, μετά από σχεδόν 13 χρόνια.
Η επόμενη αξιολόγηση από διεθνή οίκο αναμένεται στις 14 Ιανουαρίου από τη Fitch και είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα αυτή να σηματοδοτήσει την περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του δημοσίου, και να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.
Το πρόγραμμα για το 2022
Η Citigroup με βάση το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ αναφέρει σε έκθεσή της ότι νέο 10ετές που θα ανακοινωθεί εντός του Ιανουαρίου θα σκοπεύει στην άντληση 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η επόμενη έξοδος θα ακολουθήσει το Μάρτιο, όπως και το 2021, με το re-opening του 30ετούς ομολόγου που εκδόθηκε πέρσι για την άντληση περαιτέρω 2,5 δισ. ευρώ.
Τον Απρίλιο, re-opening στο 10ετές του Ιανουαρίου για την άντληση 2 δισ. ευρώ.
Τον Ιούνιο, ο ΟΔΔΗΧ θα συνεχίσει με re-opening του 5ετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. ευρώ που είχε εκδώσει το Mαΐο του 2021, αυξάνοντας το μέγεθος της έκδοσης κατά 2 δισ. ευρώ.
Toν Οκτώβριο του 2022 θα ολοκληρωθούν οι έξοδοι της χώρας με την πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ με διάρκεια 15 ή 20 έτη και συνολική αξία έκδοσης 2 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική του ΟΔΔΗΧ προβλέπει και την έκδοση των πρώτων πράσινων ομολόγων της Ελλάδας, όπως όμως προσδιορίζεται προς τα τέλη του 2022, σε ποσό που θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές.