Χαμηλότερα οι αποτιμήσεις σε όρους Ρ/Ε και P/BV για τις εγχώριες μετοχές, «χωλαίνει» σε κέρδη ανά μετοχή και αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων. Οι νέες προβλέψεις του αμερικανικού οίκου για τα κέρδη ανά μετοχή φέτος και το 2023 και οι αποδόσεις στα υπέρ της πορείας των ελληνικών μετοχών.

Οι δείκτες αποτίμησης των ελληνικών μετοχών σε όρους κερδοφορίας και εσωτερικής αξίας εξακολουθούν να εμφανίζονται σε χαμηλότερα επίπεδα τόσο σε σχέση με τις αναπτυγμένες αγορές όσο και με τις αναδυόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Citigroup (σ.σ. ημερομηνία αποτιμήσεων δεικτών στις 24/7/2022). Πλέον όμως, οι αποτιμήσεις του δείκτη MSCI Greece σε όρους Ρ/Ε εμφανίζονται, ιστορικά αλλά και για τα έτη 2022-2023, σε μονοψήφιο επίπεδο.

Το στοιχείο που εξακολουθεί να δημιουργεί θετική έκπληξη για τις εγχώριες μετοχές είναι η υπεραπόδοση της φετινής χρονιάς των ελληνικών μετοχών, κόντρα στο ρεύμα των απωλειών για τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Αντίθετα, οι ελληνικές μετοχές θα συνεχίζουν να εμφανίζουν μικρότερη αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (RoE) και η μεταβολή των κερδών ανά μετοχή (EPS) εκτιμάται σε οριακά αρνητική από την αμερικανική Citi.

Ο δείκτης MSCI Greece αποδίδει από αρχές έτους -6,8% σε εγχώριο νόμισμα και -13,6% σε δολαριακούς όρους, όταν ο μέσος όρος στις αναδυόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι -23,3% σε τοπικό νόμισμα και -29,2% σε όρους δολαρίου, τοποθετώντας σχεδόν όλες τις χώρες σε φάση bear market. Η ίδια θετική απεικόνιση της αγοράς εμφανίζεται και εν συγκρίσει με τις αναπτυγμένες (DM) αλλά και τις αναδυόμενες αγορές (EM) συνολικά. Κατά μέσο όσο οι DM είναι κάτω από τις αρχές του έτους -16,8% (-18,9% σε δολάριο) και οι ΕΜ -14,2% (-17,9% σε δολάριο).

Αναφορικά με την εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citi, της Worldscope, τα MSCI και της Factset, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/Ε) για φέτος εκτιμάται σε 9,7 φορές έναντι 11,1 φορές για τις αναδυόμενες αγορές της περιοχής μας και το επόμενο έτος θα διαμορφωθεί ακόμη χαμηλότερα στις 7,7 φορές έναντι 10,1 φορές για το peer group των χωρών της περιοχής μας, με την αποτίμηση να εμφανίζει discount. Σε όρους δείκτη λογιστικής αξίας, η εγχώρια αγορά εμφανίζει σημαντικό discount με αποτίμηση σε 0,8 φορές έναντι 1,6 φορές για τις αναδυόμενες αγορές της περιοχής μας και 1,8 φορές για τις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές, ποσοστά discount που ξεπερνούν το 50%.

H Ελλάδα επίσης δείχνει να είναι «φθηνότερη» σε σχέση με τις αγορές μετοχών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του κόσμου, αφού ο δείκτης P/E στην αγορά των ΗΠΑ κινείται στις 17,6 φορές φέτος και 16,1 φορές το επόμενο έτος. Για την Ευρώπη ο δείκτης Ρ/Ε τοποθετείται στις 12,1 φορές και στις 111,3 φορές το 2023.

Η αγορά της Ελλάδας εμφανίζει σημαντικό discount σε σχέση με το δείκτη τιμής προς κέρδη προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό των προηγούμενων 10 ετών (δείκτης Shiller CAPE) που είναι στα επίπεδα των 36 φορών.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις της Citi για τα κέρδη ανά μετοχή, οι αναλυτές της τράπεζας αναμένουν μείωση σε σχέση με το 2021 στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) των ελληνικών μετοχών κατά 1,3% περίπου το 2022, και αναμένουν ότι θα αυξηθούν κατά 26,3% περίπου το 2023.

Η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται χαμηλότερα στο 3,9% και είναι στα ίδια επίπεδα με τις αγορές της περιοχής μας, ελαφρώς υψηλότερα με τις αγορές στην Ευρώπη και αρκετά υψηλότερα από τις αναδυόμενες αγορές συνολικά.

Τέλος, η σύγκριση της εγχώριας αγοράς με τις ευρωπαϊκές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και τις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές «χωλαίνει» σε όρους αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (RοΕ) με επίδοση 8% φέτος, έναντι 14,8% για τις αγορές της CEEMEA, 13,3% για τις αναδυόμενες αγορές παγκοσμίως και 14,1% για τις ευρωπαϊκές αγορές, γεγονός που οφείλεται στην υψηλή συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών στον δείκτη MSCI Greece.

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Τι φοβούνται και τι όχι οι αναδυόμενες αγορές

JP Morgan: Εάν δεν υπάρξει ύφεση, οι τιμές των μετοχών είναι φθηνές

Goldman Sachs: Γιατί «κόβει» τις τιμές – στόχους στις ευρωπαϊκές μετοχές