Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Citi: Ο πληθωρισμός παραμένει βασικό πρόβλημα στην Ευρώπη – Αυξάνει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη ελέω Κίνας

Citi

Citi

Με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να τρέχει, οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται εν μέσω ενός επιθετικού κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, εξηγεί η ομάδα παγκόσμιας οικονομικής ανάλυσης και προοπτικών υπό τον Nathan Sheets. H Citi βλέπει ότι η Fed θα κινηθεί άλλες τρεις φορές στα επιτόκια, αυξάνοντας το επιτόκιο πολύ κοντά στην περιοχή του 5,5%.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο στο 3,5%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 20 χρόνια. Άλλες κεντρικές τράπεζες είναι επίσης πιθανό να αυξήσουν περαιτέρω ή να διατηρήσουν τις ήδη αυστηρές πολιτικές τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Οι οικονομικές επιδόσεις του 2023 είναι στο επίκεντρο πλέον ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης στην Κίνα είναι ισχυρότερες και λιγότερο αβέβαιες από ότι πριν από λίγους μήνες, εξηγεί η ομάδα ανάλυσης της Citi. Οι πιο θερμές συνθήκες στην Ευρωζώνη επιτρέπουν στην οικονομία να μείνει σε επίπεδο ανάπτυξης 1% ενώ και τα πρόσφατα στοιχεία για τις ΗΠΑ έδειξαν ανθεκτικότητα. Την ίδια στιγμή, είναι προφανές ότι η εκστρατεία κατά του πληθωρισμού έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της να διανύσει, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος.

«Αυξήσαμε τις προβλέψεις μας για την παγκόσμια ανάπτυξη ως απάντηση στις πρόσφατες εξελίξεις, αλλά συνεχίζουμε να προβλέπουμε σχετικά αδύναμες συνολικές επιδόσεις φέτος και οραματιζόμαστε τώρα μια λιγότερο «σκληρή προσγείωση» για την παγκόσμια οικονομία», εξηγεί η τράπεζα.

Πλέον βλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος σε ρυθμό κάτω του 2,2%, αυξημένη κατά 0,25% από τις προβλέψεις στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά ακόμη και με αυτή την αναβάθμιση, η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει στο κατώτερο επίπεδο των τελευταίων σαράντα χρόνων.

«Αν εξαιρεθεί η επιτάχυνση στην Κίνα, η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να τρέξει με ακόμη βραδύτερο ρυθμό του 1%», εκτιμά η Citi.

Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα επιδείξει μικρή άνοδο στον ΑΕΠ της 1% και 1,2% το 2024. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει αυξημένος στο 5,6% το 2023 και στο 2,1% το 2024. Για το 4ο τρίμηνο πέρυσι, η εκτίμηση της τράπεζας είναι ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 10% και για το 1ο τρίμηνο φέτος στο 8,1%.

Στο 2ο τρίμηνο θα ξεκινήσει η πτώση με 6,5%, στο 4,9% στο 3ο τρίμηνο και τέλος στο 4ο τρίμηνο φέτος 3,1%.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα κυμανθούν από 3,65% το α’ τρίμηνο φέτος έως 3,25% στο τέλος του έτους για τις ΗΠΑ. Τα γερμανικά ομόλογα από το 2,4% στο α’ τρίμηνο θα μειωθούν σταδιακά σε 2,25% στο τέλος του έτους και στο 2% στο τέλος του 2024.

Με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να τρέχει, οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται εν μέσω ενός επιθετικού κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων. H Citi βλέπει ότι η Fed θα κινηθεί άλλες τρεις φορές, πηγαίνοντας το επιτόκιο πολύ κοντά στην περιοχή του 5%.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο στο 3,5%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 20 χρόνια. Άλλες κεντρικές τράπεζες είναι επίσης πιθανό να αυξήσουν περαιτέρω ή να διατηρήσουν τις ήδη αυστηρές πολιτικές τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι τιμές των αγαθών παρουσιάζουν έντονο αποπληθωρισμό, καθώς οι διαταραχές της προσφοράς που προηγουμένως οδηγούσαν σε αύξηση του πληθωρισμού από τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, τη ραγδαία αύξηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και τις πιέσεις από την πανδημία, αποσυμπιέζονται περαιτέρω.

Αλλά η συνεχιζόμενη εναλλαγή των καταναλωτικών δαπανών τροφοδοτεί τις στενές αγορές εργασίας και τον υψηλό πληθωρισμό των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citigroup, ο παγκόσμιος πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται κάπου στο 6-7%, πολύ πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών.

Διαβάστε επίσης:

Citi: Αναβάθμιση για Alpha Bank σε τιμή στόχο και αξιολόγηση σε Buy

Χρηματιστήριο: Πτώση για τον γενικό δείκτη