H αμερικανική τράπεζα Citi διατηρεί μια αρκετά αισιόδοξη θέση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με αφορμή την αξιολόγηση της αμερικανικής εταιρείας αξιολογήσεων Standard & Poor’s (S&P) την Παρασκευή.

O αναλυτής της τράπεζας Citi Jamie Searle επισημαίνει ότι περιμένει ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης S&P θα αυξήσει κατά μία βαθμίδα την αξιολόγηση της Ελλάδας και από ΒΒ+ θα βρεθεί σε αξιολόγηση ΒΒΒ-.

1

Επισημαίνεται ότι η S&P συνδυάζει την τρέχουσα αξιολόγηση της ΒΒ+ με θετικές προοπτικές (positive outlook), γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα θετικής έκβασης την Παρασκευή. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, θα είναι η επιστροφή της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από έναν από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης για τη χώρα, ενώ ήδη η DBRS Morningstar από τις 15 Σεπτεμβρίου έχει αναβαθμίσει τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

«Έχουμε αναθεωρήσεις σε αξιολόγησης διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών την Παρασκευή, όπως για την Ιταλία από τον οίκο αξιολόγησης S&P, τη Γαλλία από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s και για την Ελλάδα από τον οίκο αξιολόγησης S&P. Για την Ελλάδα, με θετική αξιολόγηση ΒΒ+, οι δημοσιευμένες προβλέψεις μας εκτιμούν την αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade) βραχυπρόθεσμα, δεδομένης της τρέχουσας πορείας του ΑΕΠ και της προληπτικής δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία είναι πιθανό να διατηρηθεί μετά τις πρόσφατες εκλογές. Εάν συμβεί αυτή την εβδομάδα, θα είναι η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης και στη συνέχεια θα απαιτηθεί μόνο μία ακόμη αναβάθμιση, είτε από τον οίκο της Fitch, είτε από τον οίκο της Moody’s για να καταστούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα επιλέξιμα για ορισμένους σημαντικούς δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας από τους διαχειριστές κεφαλαίων. Αυτό μας κρατά σχετικά εποικοδομητικούς για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε σχέση με τον κίνδυνο (beta) των ομολόγων», επισημαίνει η Citi.

Αντίθετα, η Citi παραμένει επιφυλακτική για τα ιταλικά και τα γαλλικά ομόλογα. Για τη Γαλλία και την Ιταλία, οι αξιολογήσεις έρχονται αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των προσχεδίων προϋπολογισμού των δύο χωρών, οι οποίοι στοχεύουν σε μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα για το 2024, της τάξεως του 4,4% και 4,3%, αντίστοιχα, παρά τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο. Ως αποτέλεσμα, το επιτόκιο του χρέους τους δεν συνάδει πλέον με μια πτωτική πορεία του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ και σε αντίθεση με την Ισπανία.

Ως εκ τούτου, η βασική υπόθεση της Citi δεν προβλέπει καμία αλλαγή στις αξιολογήσεις για την Ιταλία ή τη Γαλλία, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αλλαγή στις προοπτικές των δύο χωρών. Τα ιταλικά κρατικά ομόλογα είναι πιθανό να είναι πιο ευαίσθητα σε οποιαδήποτε αρνητική ενέργεια αξιολόγησης από ότι τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, δεδομένης της τοποθέτησης τους πολύ κοντά στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας και της τρέχουσας ευαισθησίας των επενδυτών στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη. Η πιθανή μεταβολή ποσοτικοποιείται από τον αναλυτή της Citi σε πιθανή διεύρυνση κατά 5 με 10 μονάδες βάσης σε περίπτωση αλλαγής των προοπτικών των χωρών. Αντίθετα, μια αμετάβλητη προοπτική είναι πιθανό να προκαλέσει μια σχετικά μικρή ανακούφιση σε περίπου 5 μ.β., δεδομένου του κινδύνου που εξακολουθεί να υφίσταται από τις αναθεωρήσεις των οίκων αξιολόγησης Fitch και Moody’s στις 10 και 17 Νοεμβρίου, αντίστοιχα. Συνολικά, όλα αυτά επηρεάζουν τη σχέση κινδύνου και απόδοσης κατά των θέσεων αγοράς (long), παρά την ήδη μεγάλη διεύρυνση, καταλήγει η αμερικανική τράπεζα και ο Jamie Searle.

Διαβάστε επίσης:

BofA: Η υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κρατά σε επιφυλακή τους διαχειριστές κεφαλαίων

J.P. Morgan για Eurobank: H εξαγορά της Eλληνικής Τράπεζας στην Κύπρο δημιουργεί αξία – Νέα τιμή στόχος με 77% ανοδικό περιθώριο

J.P. Morgan: Αυξάνει τις θέσεις σε ομόλογα και χρυσό – «Εκτός κάδρου» διατηρεί τις μετοχές