ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά και την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, οι παρατηρητές στην Ευρώπη «βλέπουν» ολοένα και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και σε αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού και ολοένα και μεγαλύτερη προθυμία να θυσιαστεί η ανάπτυξη για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός.
Ειδικά για την Ευρώπη, η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διακοπή της ροής του φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1, αυξάνουν τις πιθανότητες ύφεσης. Την προηγούμενη εβδομάδα, Citigroup, Goldman Sachs και Deutsche Bank δεν «μάσησαν» τα λόγια τους και ανακοίνωσαν ότι η ύφεση είναι προ των πυλών στη Γηραιά Ήπειρο.
Οι Schultz, Rouzet και Giani της Citi εξηγούν ότι αναμένουν ύφεση 1,5% από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο, αν και το σημείο εκκίνησης είναι καλύτερο από το αναμενόμενο. Ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί σύντομα σε διψήφιο ποσοστό, αφήνοντας την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια πολιτικής στο 2%, αλλά στη συνέχεια να σταματήσει το 2023. Οι πρόδρομοι δείκτες παραμένουν πολύ αδύναμοι και ο κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου για αυτόν τον χειμώνα και μετά δεν έχει εξαφανιστεί, γεγονός που αποτυπώνεται στην εκτίμηση της Citi για ύφεση 1,5% του ΑΕΠ, αλλά οι αναθεωρήσεις είναι θετικές σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Αυγούστου.
Ο φόβος της αποδυνάμωσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό αναγκάζει την ΕΚΤ να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις και να επιδείξει τη βούλησή της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. Από την άλλη πραγματικά “σφιχτά” επιτόκια πολιτικής ή η απεμπλοκή της ΕΚΤ από την αγορών περιουσιακών στοιχείων (“QT”) εν μέσω μιας σοβαρής ύφεσης φαίνεται απίθανo, σύμφωνα με τη Citi.
Ο Mark Wall της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank κόβει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη από -0,3% σε -2,2%, καθώς τα κανάλια για τη μετάδοση του σοκ σχετικά με την προσφορά φυσικού αερίου μεγεθύνονται. Η Γερμανία είναι η πλέον εκτεθειμένη στον περιορισμό του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, για την οποία προβλέπει ύφεση 3% με 4% από -1%, λίγες εβδομάδες νωρίτερα!
Η ζήτηση για ενέργεια πρέπει να μειωθεί και η βασική εκτίμηση της Deutsche Bank τον Ιούλιο για μια ήπια ύφεση αυτόν τον χειμώνα, έχει ‘πάει περίπατο’. Οι προσδοκίες της γερμανικής τράπεζας για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το 2022 και το 2023 έχουν μειωθεί ελαφρώς σε 8,2% και 6,2% αντίστοιχα, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου.
Παρά τη βαθύτερη ύφεση που προβλέπει, διατηρείται η πρόβλεψη ότι το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα ανέλθει στο 2,5% και μόνο αν η ύφεση παρασύρει την απασχόληση και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό περισσότερο από το αναμενόμενο, η αύξηση της ΕΚΤ θα σταματήσει στο 2% περίπου.
Οι Schnittker και Quadri της Goldman Sachs αναμένουν νέα αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, καθώς οι υψηλές τιμές χονδρικής πώλησης ενέργειας συνεχίζουν να μετακυλίονται στους καταναλωτές. Η αμερικανική τράπεζα αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα κορυφωθεί στο 10,5% ετησίως τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, προτού υποχωρήσει στο 4% τον Δεκέμβριο.
Στο βασικό της σενάριο αναμένει ότι το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1% έως το 2023 το β’ τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, ο υψηλότερος πληθωρισμός, η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που επιβαρύνει τις επενδύσεις ή/και τα νοικοκυριά που διαλύουν τις αποταμιεύσεις τους σε μικρότερο βαθμό από ό,τι υποθέτει μπορεί να οδηγήσουν σε μια εντονότερη ύφεση, με μείωση σχεδόν 3% το επόμενο έτος.
Οι προβλέψεις για υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη συνεπάγονται ένα δύσκολο συμβιβασμό για την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ θα επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης στις 50 μ.β. τον Δεκέμβριο καθώς η ύφεση θα ξεδιπλώνεται, με το τελικό επιτόκιο στο 2,25% το α’ τρίμηνο, αλλά αν υπάρξουν πιο έντονες δευτερογενείς επιδράσεις του πληθωρισμού θα μπορούσε να απαιτηθεί ένα πιο αυξημένο τελικό επιτόκιο.
Διαβάστε επίσης
AXIA: Γιατί συστήνει buy με υψηλά περιθώρια ανόδου σε όλες τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές
Goldman Sachs: «Κόβει» τις τιμές στόχους για τον S&P 500
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike