ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi παραμένουν θετικοί (bullish) μεσοπρόθεσμα, προβλέποντας κέρδη 17% για τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI AC World έως τα μέσα του 2023 και προτρέπουν τους επενδυτές να «αγοράσουν την πτώση» (Buy the Dip), παρά τους κινδύνους.
Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί. «Η πτώση των κερδών ανά μετοχή και όχι η υπερβολική αποτίμηση, είναι τώρα η κύρια ανησυχία μας. Είμαστε υπερεπενδεδυμένοι στις μετοχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κλαδική μας στρατηγική γίνεται πιο αμυντική», εξηγούν οι αναλυτές της Citi.
Οι κίνδυνοι
Κίνδυνος 1: Υψηλότερα επιτόκια – Το πρώτο εξάμηνο, οι ακριβές μετοχικές αγορές (ΗΠΑ) και οι κλάδοι (ΙΤ) πιέστηκαν απότομα, καθώς αυξήθηκαν τα επιτόκια και αποσύρθηκε η ποσοτική χαλάρωση (Quantitative easing – QE). Οι αγορές ‘αξίας’ (π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο) αποδείχθηκαν λιγότερο ευάλωτες. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi σε θέματα επιτοκίων πιστεύουν ότι το sell off των ομολόγων έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τις πιέσεις στις μετοχές το δεύτερο εξάμηνο φέτος.
Κίνδυνος 2: Χαμηλότερα κέρδη ανά μετοχή (EPS) – Αντίθετα, «βλέπει» ότι οι επενδυτές θα εστιάζουν όλο και περισσότερο στους κινδύνους των EPS. Το consensus εξακολουθεί να αναμένει παγκόσμια αύξηση των κερδών κατά 11% το 2022 και 7% το 2023. Η Citi εκτιμά 0%-5% και τα δύο έτη. Ακόμα και αυτό το ποσοστό θα είναι πολύ ανοδικό, αν η παγκόσμια ύφεση χτυπήσει, την οποία οι οικονομολόγοι της Citi βλέπουν τώρα ως ένα γεγονός με πιθανότητα περίπου 50%.
Οι συστάσεις της τράπεζας
«Τοποθετούμε υψηλά στις προτιμήσεις μας το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και αναβαθμίζουμε τις αναδυόμενες αγορές σε ουδέτερη σύσταση και ευνοούμε την Κίνα. Παράλληλα, μειώνουμε την έκθεση μας στην Ιαπωνία σε undwerweight. Οι κλαδικές μας επιλογές έχουν τώρα μια πιο αμυντική κλίση. Ο αγαπημένος μας παγκόσμιος κυκλικός κλάδος είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, όπου οι αναλυτές της Citi θεωρούν ότι οι ισολογισμοί είναι ισχυροί και τα υψηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν την κερδοφορία», εξηγεί η τράπεζα.
Ο Scott Chronert προβλέπει τις 4.200 μονάδες για τον δείκτη S&P 500 (έναντι 3.831 μονάδων που είναι η τρέχουσα τιμή) σε 12 μήνες. Η Beata Manthey αναμένει ότι ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 (τρέχουσα τιμή στις 401 μονάδες) θα φτάσει τις 500 μονάδες. Ο νέος στρατηγικός αναλυτής για την Ιαπωνία, Ryota Sakagami, προβλέπει ότι ο δείκτης Topix (στις 1.879 μονάδες τρέχουσα αξία) θα ανέλθει στις 2.300 μονάδες. «Προβλέπουμε ότι ο δείκτης MSCI EM από τις 991 μονάδες σήμερα θα ανέβει στις 1.100 μονάδες και η «λίστα ελέγχου για την bear market» με 6/18 κόκκινες σημαίες θέλει επίσης να αγοράσουμε τις πτώσεις στις μετοχές», εξηγεί η Citi.
H αποτίμηση των μετοχών είναι πιο λογική, ο κίνδυνος στα EPS
Τα καλά νέα είναι ότι οι αποτιμήσεις των παγκόσμιων μετοχών φαίνονται τώρα πιο ελκυστικές. Ο MSCI AC world διαπραγματεύεται με fwd PE 12 μηνών στις 14 φορές, σε σύγκριση με μια μακροχρόνια μέση τιμή στις 15 φορές και 18 φορές στις αρχές του έτους. Οι ΗΠΑ (16 φορές) εξακολουθούν να φαίνονται πιο ακριβές, αλλά τώρα διαπραγματεύονται σύμφωνα με τη διάμεση τιμή 15ετίας.
Τα κακά νέα είναι ότι οι προβλέψεις για τα κέρδη εξακολουθούν να φαίνονται πολύ υψηλές, εκτιμά η τράπεζα. Μια σκληρή προσγείωση της παγκόσμιας οικονομίας θα σήμαινε συρρίκνωση των EPS, ενώ οι προβλέψεις για τα κέρδη στις πιο κυκλικές αγορές (Ιαπωνία, ηπειρωτική Ευρώπη) φαίνονται πιο ευάλωτες. Οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή στις ΗΠΑ είναι επίσης πιθανό να υποβαθμιστούν, αν και πιθανότατα λιγότερο από ό,τι αλλού.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi για τα επιτόκια πιστεύουν τώρα ότι το sell off των ομολόγων έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, οπότε ίσως το χειρότερο από την υποτίμηση των μετοχών ανάπτυξης έχει τελειώσει. Αντιθέτως, η επιβράδυνση των EPS θα γίνει πιθανότατα το κυρίαρχο θέμα του δεύτερου εξαμήνου.
Διαβάστε επίσης:
UBS: Οι τιμές στόχοι σε μετοχές και ομόλογα υπό το φόβο της ύφεσης
Χρηματιστήριο: Βγαίνουν αγορές στις τράπεζες, νέα πτώση στη ΜΟΗ λόγω μερίσματος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση