ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δέκα ώρες μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το «αίμα» συνεχίζει να ρέει άφθονο στα Χρηματιστήρια ολόκληρου του πλανήτη, η αξία των οποίων χθες το βράδυ ήταν στα 112,8 τρισ. δολάρια.
Οι επενδυτές απομακρύνονται άρον άρον από τις αυξημένου ρίσκου τοποθετήσεις, βυθίζοντας στο βαθύ κόκκινο τις τιμές των μετοχών. Την ίδια στιγμή, ο χρυσός γίνεται ένας ισχυρός πόλος έλξης για όσους αναζητούν επενδυτικό καταφύγιο μέσα στις συνθήκες της μεγάλης αναταραχής.
Πριν από λίγη ώρα το πολύτιμο μέταλλο αναρριχήθηκε στα υψηλά όλων των εποχών, τιμολογημένο με όρους ευρώ.
Η τιμή του «βασιλιά» των μετάλλων έφτασε μέχρι τα 1.768,55 ευρώ ανά ουγγιά, ενώ ένα τέταρτο μετά από τις 3 το μεσημέρι βρέθηκε στα 1.757,57 ευρώ ανά ουγγιά καταγράφοντας άνοδο 4,20%. Μεγαλύτερη από εκείνη του τιμολογημένου σε αμερικανικό νόμισμα χρυσού η τιμή του οποίου είχε διαμορφωθεί στα 1.963 δολάρια, ενισχυμένη κατά 2,83%.
Όλα αυτά καθώς το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε κατά 1,32% του δολαρίου με την τιμή του να βρίσκεται στα 1,1169.
Με τα δεδομένα αυτά το πολύτιμο μέταλλο αποτιμημένο σε ευρώ έσπασε το αμέσως προηγούμενο ιστορικό του υψηλό που είχε καταγραφεί στις 6 Αυγούστου του 2020. Όταν και είχε φτάσει μέχρι τα 1.750,1 ευρώ ανά ουγγιά.
Η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων και λόγω της ανόδου των τιμών να βγάλει τρία ημερήσια δελτία για τις αγοραπωλησίες της χρυσής λίρας. Το τελευταίο από αυτά που εκδόθηκε στις 13:00 σήμερα το μεσημέρι όριζε την τιμή αγοράς της χρυσής λίρας στα 401,22 ευρώ και την τιμή πώλησης στα 483,58 ευρώ. Με τις δύο τιμές να αποτελούν ιστορικό ρεκόρ. Έχοντας αφήσει πίσω τους τα προηγούμενα υψηλά της 7ης Αυγούστου 2020 όταν η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος είχε διαμορφωθεί στα 396,05 ευρώ, ενώ αυτή της πώλησης στα 477,37 ευρώ.
Πέραν του χρυσού στα ύψη έχει εξακοντιστεί και η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία στις 15:30 σήμερα το μεσημέρι ήταν στα 125,49 ευρώ η μεγαβατόρα. Με το συγκεκριμένο ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου ενισχύεται κατά 40% ενώ σε δωδεκάμηνη βάση η τιμή του φυσικού αερίου έχει ανέβει κατά… 687,51%.
Σε υψηλή πτήση βρίσκεται και η τιμή του σιταριού, η οποία διαμορφώνεται στα 9,26 δολάρια ανά μπούσελ, ενισχυμένη κατά 5,71% σε ημερήσια βάση και κατά 37,85% στο χρονικό ορίζοντα του τελευταίου δωδεκαμήνου.
Στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια η μεγαλύτερη πτώση είναι αυτή που καταγράφεται στην Ρωσική αγορά με το βασικό της δείκτη να υποχωρεί κατά 34%.
Την ίδια ώρα, στο -10% είναι τα Χρηματιστήρια της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. Στο -7,38% είναι η αγορά της Αυστρίας και ακολουθεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο με απώλειες 6,47%.
Πάνω από 5% χάνουν τα Χρηματιστήρια της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Κροατίας.
Ο Ευρωπαϊκός Δείκτης των 600 μεγαλύτερων εταιρειών υποχωρεί κατά 4,22%.
Κι όλα αυτά εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας και πυκνών ανησυχιών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις όπως αυτές διαδραματίζονται κάτω από τη βαριά σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης:
Σοκ στο ρωσικό χρηματιστήριο – Εξανεμίστηκαν 250 δισ. δολάρια