ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε νέο ιστορικό υψηλό σκαρφάλωσε σήμερα, Δευτέρα 8 Απριλίου, η τιμή του χρυσού, παίρνοντας περαιτέρω ώθηση από τα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, αλλά και από την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων.
Η τιμή spot του χρυσού σημείωνε άνοδο 0,5%, στα 2.342 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας σημειώσει νωρίτερα νέο ρεκόρ, στα 2.353,79 δολάρια ανά ουγγιά.
Σημειώνοντας το 14ο ρεκόρ για φέτος, η τιμή του χρυσού για παράδοση τον Ιούνιο σκαρφάλωσε στα 2.355,60 δολάρια ανά ουγγιά, το οποίο αποτελεί νέο ενδοημερήσιο υψηλό, μετά το κλείσιμο ρεκόρ της Παρασκευής στα 2.345,40 δολάρια ανά ουγγιά στο Comex.
Χρυσός: Συνέχεια στο ράλι βλέπει η UBS…
Για ορισμένους στη Wall Street, η ανοδική τάση στην τιμή του χρυσού αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τη Citi, ο χρυσός λειτουργεί σαν προστασία από την ύφεση στις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η αστάθεια από τους συνεχιζόμενους πολέμους στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να προσφέρει περαιτέρω στήριξη στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου.
Σήμερα δε, ομάδα αναλυτών της UBS αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τον χρυσό για φέτος κατά 250 δολάρια ανά ουγγιά ο καθένας. Η πρόβλεψή τους για τον Ιούνιο αναθεωρήθηκε στα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά, στόχος που έχει ξεπεραστεί, και η εκτίμηση για το τέλος του έτους και το τέλος του Μαρτίου του 2025 στα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά. Η τράπεζα έδινε μέχρι τώρα στόχο για το τέλος του 2024 τα 2.250 δολάρια ανά ουγγιά.
Παρά τα απανωτά ρεκόρ, η ομάδα της UBS ανέφερε ότι τα ETF του χρυσού θα πρέπει λογικά να αρχίσουν να ενισχύονται μόλις η Federal Reserve αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, «καθώς οι συγκεκριμένοι αγοραστές τείνουν να κινούνται περισσότερο σε συγχρονισμό με τις προσαρμογές των επιτοκίων».
…ποιος βλέπει τέλος
Αλλά δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να ανεβαίνει.
«Νομίζω ότι υπάρχουν δύο παράγοντες», δήλωσε στο CNBC ο Bob Parker, ανώτερος σύμβουλος στην International Capital Markets Association.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώτος παράγοντας είναι ότι ο χρυσός καλύπτει το έδαφος που τον χωρίζει από τις μετοχές, καθώς οι επενδυτές, βλέποντας την υποαπόδοση του χρυσού σε σχέση με τους μετοχικούς τίτλους, αυξάνουν την έκθεσή τους στο πολύτιμο μέταλλο. Ο ίδιος βλέπει και μια συσχέτιση μεταξύ χρυσού και Bitcoin.
Ο δεύτερος παράγοντας, για τον οποίο, όμως, είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν στοιχεία, είναι, όπως λέει, ότι έγιναν κάποιες αγορές από κεντρικές τράπεζες, ιδίως κεντρικές τράπεζες της Ασίας, οι οποίες αύξησαν τα διαθέσιμά τους σε χρυσό.
Αναφορικά με το μέλλον, ο Parker σημείωσε ότι τα θεμελιώδη μεγέθη φαίνεται να προδιαγράφουν πτωτική πορεία για τον χρυσό. Μεταξύ αυτών είναι το ισχυρό δολάριο, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και οι αμφιβολίες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τα σχέδια της Federal Reserve για τη μείωση των επιτοκίων, καθώς και ο «εύλογα» χαμηλός πληθωρισμός.
«Όλοι αυτοί οι παράγοντες υποδηλώνουν στην πραγματικότητα ότι το ανοδικό περιθώριο για τον χρυσό, ειλικρινά, είναι ελάχιστο και νομίζω ότι ο χρυσός είναι πλέον πολύ ευάλωτος σε μια οπισθοδρόμηση», ανέφερε ο Parker.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Fourlis: Τι βλέπουν για τα αποτελέσματα οι αναλυτές
Τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν προκαλούν καρκίνο
ΕΚΤ: Σίγουρη η πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο – Διαφωνίες για την επόμενη κίνηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί