Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Χρυσός: Νέο ρεκόρ για το πολύτιμο μέταλλο – Ξεπέρασε τα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά

Ο χρυσός ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς οι ανησυχίες για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και η αμφίρροπη εκλογική κούρσα στις ΗΠΑ ωθούν τους επενδυτές στα ασφαλή επενδυτικά προϊόντα.

Το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο έως και 0,7% στα 2.711,99 δολάρια ανά ουγγιά, ξεπερνώντας το ιστορικό υψηλό που είχε σημειώσει στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι αγορές επικεντρώνονται στις ολοένα και πιο φορτισμένες γεωπολιτικές εξελίξεις, αφού το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, τον αρχιτέκτονα της επίθεσης της παλαιστινιακής ομάδας στο νότιο Ισραήλ, που προκάλεσε έναν πολυετή πόλεμο στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να μάχεται μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που έπιασε η Χαμάς πέρυσι, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι καιρός να τελειώσει ο πόλεμος.

Οι επενδυτές συνήθως αναζητούν ασφάλεια στον χρυσό σε περιόδους γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Παράλληλα, προχώρησαν σε επανατοθετήσεις των χαρτοφυλακίων τους ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου.

Ο χρυσός κατέγραψε νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά

«Οι παραδοσιακές δημοσκοπήσεις και οι δημοσκοπήσεις των στοιχημάτων αποκλίνουν σημαντικά, ακόμη και καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές», δήλωσε ο Κρίστοφερ Γουόνγκ, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην Oversea-Chinese Banking Corp.

Στο μεταξύ, ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index υποχώρησε κατά 0,1%, διακόπτοντας ένα τετραήμερο ράλι. Το ασθενέστερο δολάριο καθιστά τους ράβδους φθηνότερους για πολλούς αγοραστές, καθώς τιμολογούνται στο αμερικανικό νόμισμα.

«Το ράλι του δολαρίου αρχίζει επίσης να φαίνεται λίγο εκτεταμένο τεχνικά, οπότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια βραχυπρόθεσμη υποχώρηση», δήλωσε ο Wong.

Ο χρυσός είναι ένα από τα εμπορεύματα με τις καλύτερες επιδόσεις του 2024, με κέρδη άνω του 30% μέχρι στιγμής φέτος.

Η αισιοδοξία για μείωση των επιτοκίων τροφοδότησε τα πιο πρόσφατα κέρδη, καθώς η Fed ξεκίνησε τον κύκλο χαλάρωσης τον περασμένο μήνα. Οι σημαντικές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, αποτελούν επίσης έναν μακροχρόνιο πυλώνα στήριξης των τιμών του χρυσού.

Οι επενδυτές της Δύσης συνέβαλαν επίσης στην άνοδο των τιμών, αφού παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς η ασιατική ζήτηση αυξήθηκε κατακόρυφα.

Για πολλούς ανθρώπους του κλάδου, οι προοπτικές από εδώ και πέρα είναι ακόμη πιο ανοδικές.

Οι traders, τα διυλιστήρια και οι μεταλλωρύχοι που συμμετείχαν στην ετήσια συγκέντρωση της London Bullion Market Association αυτή την εβδομάδα, αναμένουν ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα φτάσει στα 2.917,40 δολάρια η ουγγιά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2025, σύμφωνα με την μέση πρόβλεψη των ερωτηθέντρων.

Η spot τιμή του χρυσού διαπραγματεύονταν νωρίτερα στα 2.708,71 δολάρια. Ανοδικά κινούνταν επίσης το ασήμι, το παλλάδιο και η πλατίνα.

Διαβάστε επίσης:

Xρυσός: Προβλέψεις της αγοράς για άνοδο 10% το 2025 και νέο ρεκόρ

Χρυσή λίρα: Τα… 31 διαδοχικά, ιστορικά ρεκόρ στην τιμή της μέσα στο 2024 και η αποχή των Ελλήνων αγοραστών

Costco: Τεράστια ζήτηση για τις μικρές ράβδους χρυσού παρά το ξέφρενο ράλι – «Εξαφανίζονται» από τα καταστήματα