ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μόλις 44 ευρώ. Δηλαδή, περίπου 3,3%. Τόση η είναι η… απόσταση που χωρίζει την τρέχουσα τιμή του χρυσού από το νέο ιστορικό υψηλό της. Υπολογιζόμενη σε ευρώ και σε συνάρτηση του συναλλαγματικού μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και στο αμερικανικό δολάριο.
Την ίδια στιγμή, σε απόσταση αναπνοής από τη δική της ιστορική κορύφωση βρίσκεται και η τιμή της χρυσής λίρας. Όπως αυτή διαμορφώνεται από τον… τιμοκατάλογο των αγοραπωλησιών της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αναμφίβολα, ο «βασιλιάς των μετάλλων» είναι εκείνος που κερδίζει τη μάχη των εντυπώσεων αλλά και της ουσίας, εν μέσω του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, των συναλλαγματικών «εχθροπραξιών», όπως επίσης και της έκδηλης νευρικότητας που διακατέχει τα μεγάλα, διεθνή χρηματιστήρια.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και λειτουργώντας ως ισχυρό αντίβαρο απέναντι στην αβεβαιότητα που σκιάζει τις αγορές, ο χρυσός έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο.
Όμως η άνοδός του δεν έχει ταυτόσημα χαρακτηριστικά, καθώς τα αποτιμώμενα κέρδη σε ευρώ είναι μεγαλύτερα από αυτά του δολαρίου. Γεγονός που οφείλεται στη βαθμιαία συναλλαγματική αποδυνάμωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χρυσός, τιμολογημένος σε ευρώ, έφτασε στο ψηλότερο σημείο του στις 28 Σεπτεμβρίου του 2012. Τότε, μια ουγγιά χρυσού κόστιζε 1.379 ευρώ. Την ημέρα εκείνη η ισοτιμία του ευρώ ήταν στα 1,293 δολάρια. Επίσης την αυτή μέρα η Τράπεζα της Ελλάδος αγόραζε τη χρυσή λίρα από ιδιώτες στα 312,6 ευρώ και την πουλούσε στα 377,20. Επρόκειτο για επίπεδα ρεκόρ στις τιμές της λίρας, εξαιρουμένης της «μαύρης» κατοχικής περιόδου…
Σε αντίθεση με το ευρώ, ο χρυσός αποτιμημένος σε δολάρια έφτασε στην ιστορική του κορυφή στις 6 Σεπτεμβρίου του 2011. Τότε, ο χρυσός πήγε στην προθεσμιακή αγορά στα 1.923,9 δολάρια ανά ουγγιά, των 31,1 γραμμαρίων. Μάλιστα τότε το δολάριο είχε εξασθενίσει αρκετά καθώς η ισοτιμία του έναντι του ευρώ είχε πάει στο 1,4099.
Στα χρόνια που ακολούθησαν ο χρυσός με όρους δολαρίου έκανε βουτιά και έφτασε στο χαμηλό του, στις 3 Δεκεμβρίου του 2015. Όταν και η τιμή του έπεσε στα 1.046,20 δολάρια ανά ουγκιά, δηλαδή 45,6% πιο κάτω από την κορυφή του. Από εκεί και πέρα όμως ξανάρχισε η ανοδική πορεία και πλέον το πολύτιμο μέταλλο έχει φτάσει τώρα να αποτιμάται στα 1.496,20 δολάρια ανά ουγγιά. Καταγράφοντας κέρδη 43% από τα προ τετραετίας χαμηλά.
Το ράλι ανόδου από τα χαμηλά
Στην αντίπερα όχθη, ο «βασιλιάς των μετάλλων» αξιολογημένος με βάση το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, βρέθηκε στον πυθμένα του, στις 23 Δεκεμβρίου του 2013. Όταν και η τιμή του ανά ουγγιά προσγειώθηκε στα 877,8 ευρώ. Ήτοι 36,3% πιο κάτω από την κορυφή του.
Το ότι η πτωτική φάση του χρυσού ήταν πιο έντονη με όρους δολαρίου οφείλεται φυσικά στο γεγονός του «σκληρού» τότε, ευρώ. Όλα αυτά βέβαια επηρέασαν και την τιμή της χρυσής λίρας που ακολουθήσε και εκείνη πτωτική τροχιά. Έτσι η τιμή αγοράς της (από την Τράπεζα της Ελλάδος) κατέπεσε στα 198,7 ευρώ, ενώ αυτή της πώλησης πήγε στα 239,79 ευρώ. Δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια ιδιότυπη «στρατιά εγκλωβισμένων» Ελλήνων, οι οποίοι είχαν σπεύσει να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες χρυσών λιρών, διακατεχόμενοι από το φόβο της εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Μόνο στη διετία 2011-2012 οι ιδιώτες Έλληνες αγόρασαν πάνω από 220.000 χρυσές λίρες από την Τράπεζα της Ελλάδος…
Πλέον και με βάση τα τωρινά δεδομένα, ο χρυσός έχει αναρριχηθεί στα 1.335,28 ευρώ ανά ουγγιά. Σημειώνοντας άνοδο 52,1% από τα προ επταετίας χαμηλά. Διάστημα κατά το οποίο το δολάριο ενδυναμώθηκε κατά…2 2,1% έναντι του ευρώ, αφού η συναλλαγματική του ισοτιμία από το 1,37022 έχει έρθει τώρα στα επίπεδα του 1,1205. Αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη του δολαρίου από το 0,7298 πήγε στα 0,8925 ευρώ…
Σε ό,τι αφορά τη χρυσή λίρα, η τιμή αγοράς από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι τώρα στα 306 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησης στα 369,04 ευρώ. Από τη στιγμή που οι τιμές αυτές ανέβουν 7 και 8,5 ευρώ αντίστοιχα, τότε η λίρα θα βρεθεί στο ψηλότερο σημείο όλων των εποχών…
Κέρδη 289,7% για τη χρυσή λίρα στα χρόνια του ευρώ
Στην αρχή του 2002 όταν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αντικατέστησε τη δραχμή, η χρυσή λίρα είχε τιμή αγοράς στα 71,2 ευρώ και πώλησης στα 78,53 ευρώ. Συνεπώς αν τότε είχε αγοραστεί μια χρυσή λίρα και πουλιόταν τώρα, τα κέρδη θα ήταν 289,7%… Σαν να παίρνει δηλαδή κάποιος, σταθερό ετήσιο έσοδο 17%, επί περίπου 17 χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση και με φόντο το ευρύτερων διαστάσεων συναλλαγματικό μπρα-ντε-φερ, ο χρυσός έρχεται να καταδείξει το μεγάλο του εκτόπισμα έναντι του χάρτινου χρήματος. Όταν κυκλοφόρησε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα έπρεπε να διαθέσει κάποιος 314,24 ευρώ για να πάρει μια ουγγιά χρυσού.
Σήμερα με το ίδιο ποσό παίρνει μόλις το 23,5% που έπαιρνε πριν από 17 χρόνια. Κάτι που σημαίνει ότι σε αυτό το διάστημα το ευρώ έχει χάσει το… 76,5% της αγοραστικής του δύναμης.
Από τη άλλη πλευρά, στη αρχή του 2002 ήθελε κάποιος 276,5 δολάρια για να πάρει μια ουγγιά χρυσού. Τώρα, για να πάρει την ίδια ποσότητα θέλει 5,3 φορές περισσότερα δολάρια, καθώς η αγοραστική δύναμη του αμερικανικού νομίσματος έχει μειωθεί κατά 81,2%. Ενδεικτικά όλα αυτά της πληθωριστικής διάβρωσης του χάρτινου χρήματος, στους δύο από τους μεγαλύτερους νομισματικούς πόλους του πλανήτη. Και στη σκιά της σοβούσας μάχης του αμερικανικού δολαρίου με το κινεζικό γιουάν, που κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Την ίδια στιγμή κατά την οποία μάλιστα πληθαίνουν μάλιστα οι φωνές των αναλυτών που δίνουν περιθώριο ανόδου στο χρυσό μέχρι τα 2.000 δολάρια…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ – Νάσβιλ: Μαθητής άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου – Τουλάχιστον δύο τραυματίες
- Νορβηγία: Όσλο και Βαρσοβία θα εδραιώσουν στρατηγική εταιρική σχέση στον ενεργειακό τομέα
- Metron Analysis: Άνω των 11 μονάδων το προβάδισμα ΝΔ, πτώση για Ανδρουλάκη, στο 7,1% η Λατινοπούλου
- Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή: Ο Αρχηγός, Γεώργιος Αλεξανδράκης συναντήθηκε με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας