Σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά της βρίσκεται η τιμή της χρυσής λίρας. Υπολείπεται πλέον κατά 3,8%. Ωστόσο,  μπορεί μεν  σαν ποσοστιαία τάξη μεγέθους να φαντάζει μικρή η «διαδρομή» που πρέπει να καλυφθεί, αλλά η πραγματικότητα έχει πιο σύνθετες απαιτήσεις.

Το αν και πότε θα καταφέρει η χρυσή λίρα να κατακτήσει ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, εξαρτάται πρωτίστως από την πορεία του «βασιλιά» των μετάλλων, στις διεθνείς αγορές. Σε συνάρτηση και με το συναλλαγματικό μπρα ντε φέρ του αμερικανικού δολαρίου με το ευρώ.

Το ιδιαίτερα θερμό μέτωπο των γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά από την κίνηση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν να ακρωτηριάσει εδαφικά την Ουκρανία, θεωρείται ότι ανοίγει και πάλι την πόρτα του…επενδυτικού καταφυγίου. Που δεν είναι άλλο από εκείνο του χρυσού.

 Με βάση τουλάχιστον τα όσα συμβαίνουν στις αγορές σε αυτά τα πρώτα 24ωρα που έχουν κυλήσει, η… προσέλευση στο επενδυτικό καταφύγιο χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη. Αλλά και με στοιχεία διάχυτης νευρικότητας.

 Η τιμή του χρυσού ανέβηκε προχθές το πρωί μέχρι το υψηλό 9μηνου των 1.914,6 δολαρίων ανά ουγγιά, αλλά γρήγορα οπισθοχώρησε. Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε πτωτικά, πλην όμως η εικόνα στη συνέχεια αντιστράφηκε. Καθώς διατυπώθηκαν προειδοποιήσεις από τον αμερικανικό παράγοντα, περί επικείμενης  ευρείας Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Εντός 48ωρου…

Έτσι, αργά χθες το βράδυ ο χρυσός «έπαιζε» στα επίπεδα των 1.906,20 δολαρίων, που αντιστοιχούν στα 1.685,75 ευρώ.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν, ότι με το «ράλι» ανόδου που έγινε στο αμέσως προηγούμενο διάστημα, η αγορά χρυσού είχε κατ’ ουσίαν προεξοφλήσει την κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Θεωρώντας την ως τετελεσμένο γεγονός. Κάτι αρκετά γνώριμο στην επενδυτική σκακιέρα, όπου  κατά κανόνα οι κυνηγοί των αποδόσεων,  αγοράζουν  την προσδοκία και πουλάνε το συμβάν.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και σύμφωνα με την πλειοψηφούσα (αυτήν τη φορά) άποψη  στις τάξεις των αναλυτών, η πορεία της τιμής του χρυσού θα εξαρτηθεί από το ενδεχόμενο της περαιτέρω κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στην Ανατολική Ουκρανία.  Σε μία τέτοια περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης ,θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί η ισχυρή ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο και να ανέβει ακόμη πιο ψηλά η τιμή του. Έστω και βραχυπρόθεσμα  και εν μέσω μιας πιθανότατα έντονης τάσης για την αποστροφή κινδύνου. Όπως αυτός καταγράφεται από τη συμπεριφορά των μετοχών στα χρηματιστήρια.

Ο άθλος και οι νέες προκλήσεις για χρυσό και λίρα

Μεσούσης της πανδημίας και της γενικευμένης αναταραχής στα χρηματιστήρια, ο χρυσός έφτασε στα ιστορικά υψηλά του στις 6 Αυγούστου του 2020. Η τιμή του εκτινάχτηκε τότε στα 2.075,1 δολάρια, που ισοδυναμούσε με 1.750,1 ευρώ ανά ουγγιά, των 31,1 γραμμαρίων.

Την επόμενη μέρα η Τράπεζα της Ελλάδος έδινε για τη χρυσή λίρα τιμή αγοράς στα 396,05 ευρώ και πώλησης στα 477,37 ευρώ. Τις πιο ψηλές στην ιστορία, αν εξαιρεθούν οι ακραία πληθωριστικές καταστάσεις στη χώρα την περίοδο της Κατοχής.

Χθες η Τ.τ.Ε αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 380,88 ευρώ και την πουλούσε στα 459,20 ευρώ. Δηλαδή 15,17 και 18,17 ευρώ αντίστοιχα, πιο χαμηλά από το ιστορικό ρεκόρ. Με τις τιμές των αγοραπωλησιών να έχουν βρεθεί προχθές το πρωί μέχρι και 3,7 ευρώ παραπάνω από τις χθεσινές.

Από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς η συναλλακτική αξία της λίρας, που περιέχει 7,32 γραμμάρια καθαρό χρυσάφι, έχει ενισχυθεί κατά 4,3%. Σε συνέχεια της ανόδου κατά 4,47% το 2021, κατά 13,1% το 2020 και κατά 24,1% το 2019…

Τα  πραγματικά κέρδη βεβαίως για όσους αγοράζουν από την τράπεζα της Ελλάδος είναι ψαλιδισμένα κατά περίπου 20,6% λόγω του θηριώδους spread που έχει επιβάλει η κεντρική τράπεζα της χώρας. Η οποία πουλάει σε πολύ ψηλότερες τιμές από εκείνες που ή ίδια αγοράζει.

Για πρώτη φορά η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας έσπασε το «φράγμα» των 100 ευρώ στις 18 Νοεμβρίου του 2005. Στις 17 Φεβρουαρίου του 2009 πέρασε τα 200 ευρώ, ενώ στις 12 Ιουνίου του 2011 άφησε πίσω της τα 300 ευρώ. Η 17η Φεβρουαρίου του 2020 ήταν η μέρα που η τιμή ανέβηκε πάνω από τα 400 ευρώ.

Το πόσο εύκολο ή δύσκολο να φτάσει η τιμή της λίρας σε νέα υψηλά όλων εποχών, είναι κάτι που μόνο από τη ροή των εξελίξεων μπορεί να απαντηθεί. Στις εξελίξεις αυτές περιλαμβάνεται και η συναλλακτική ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ, που είναι συστατικό στοιχείο για τις αποτιμήσεις. Δηλωτικό το γεγονός ότι από την κορυφή του Αυγούστου του 2020 έως τώρα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το 4,5% της δύναμής του, έναντι του δολαρίου…

Πέραν όλων αυτών στο όλο, σύνθετο παζλ που αφορά το χρυσό, εξαιρετικά σημαίνουσα είναι η θέση της Ρωσίας. Η οποία βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των χωρών, τόσο στην εξόρυξη χρυσού ( περίπου 400 τόνους ετησίως) όσο και στα αποθέματα που δεν έχουν ακόμη εξορυχθεί και υπολογίζονται σε 7.500 τόνους.

Η στρατηγική Πούτιν για τον χρυσό της Ρωσίας

Επίσης η Ρωσία, είναι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η 5η κατά σειράν μεγαλύτερη κάτοχος χρυσού. Καθώς η Κεντρική της τράπεζα, μετά από συνεχείς αγορές έχει φτάσει να 2.299 τόνους. Πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες ( με 8.133 τόνους χρυσού), τη Γερμανία (3.359 ), την Ιταλία (2.452) και τη Γαλλία (με 2.436 τόνους).

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2011 έως τώρα η Ρωσία έχει προσθέσει στο ενεργητικό της…1.573 τόνους χρυσού. Εκ των οποίων οι 947 τόνοι έχουν αγοραστεί στο διάστημα των τελευταίων 5 ετών, με την κεντρική της τράπεζα να δαπανά πάνω από 40 δισ. δολάρια, απορροφώντας ένα σημαντικό κομμάτι από την τοπική παραγωγή. Έχοντας γίνει ταυτόχρονα η μεγαλύτερη αγοράστρια χρυσού σε ολόκληρο τον κόσμο… Όλα αυτά στο πλαίσιο της σε βάθος χρόνου στρατηγικής Πούτιν, για την μείωση της έκθεσης της Ρωσίας σε περιουσιακά στοιχεία των Η.Π.Α

Με τα τρέχοντα δεδομένα η αξία του χρυσού της Ρωσίας μεταφράζεται σε 141 δισ. δολάρια και αντιστοιχεί στο 23,5% των διεθνών αποθεματικών της χώρας, που υπολογίζονται στα 600 δισ. δολάρια. Πλέον, το πολύτιμο μέταλλο έχει το μεγαλύτερο μερίδιο  έναντι των «δολαριακών» assets που διαθέτει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, τα οποία έχουν υποχωρήσει κάτω του 22% των αποθεματικών της. Σχεδόν στα μισά από ότι πρό τεσσάρων- πέντε ετών. Κινήσεις που προφανώς είναι ενταγμένες, όπως σημείωνε πριν από ένα χρόνο το Bloomberg, στη λογική Πούτιν για να … από-δολαριοποιήσει τη Ρωσική οικονομία. Ενισχύοντας έτσι τις άμυνές της έναντι του των κυρώσεων από τις Η.Π.Α, εν μέσω της σοβούσας επιδείνωσης των σχέσεων με την Ουάσινγκτον…

Σε αντίθεση με τη Ρωσία τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας είναι πολύ χαμηλά. Καθώς ανέρχονται στους 24,9 τόνους (σχεδόν το εν πέμπτον αυτών της Ελλάδος), ενώ πρίν από μια δεκαετία ήταν στα επίπεδα των 27 τόνων.

«Προφητεία» για εκτίναξη της τιμής στα 7.400 δολάρια…

Αναφορικά πάντως με την πορεία της τιμής του χρυσού, οι αναλυτές εντοπίζουν τις αντιστάσεις στην περιοχή των 1.922-1.935 δολαρίων. Οι οποίες θα πρέπει να υπερκεραστούν για να σηματοδοτήσουν την ισχυρή ανοδική διαφυγή. Από την άλλη πλευρά μια ανθεκτική βάση στήριξης θεωρούνται οι τιμές στη «ζώνη» των 1.830-1.850 δολαρίων ανά ουγγιά.

Για τον «βασιλιά» των μετάλλων μια ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρος είναι και αυτή της ανοδικής τάσης στα επιτόκια. Η οποία και αποτελεί «βαρίδι», καθώς αυξάνει το κόστος το κόστος ευκαιρίας και διακράτησης του μη τοκοφόρου του χρυσού. Που κατά άλλα θεωρείται ως ηγέτιδα δύναμη στην αντιστάθμιση των κινδύνων έναντι του πληθωρισμού και των  εκάστοτε γεωπολιτικών τριγμών.

Τις τελευταίες μέρες η πιο αισιόδοξη «προφητεία» για τη μελλοντική πορεία του πολύτιμου και συνάμα άφθαρτου μετάλλου διατυπώθηκε  από τον επικεφαλής στρατηγικής αγοράς του The Technical Traders, Chris Vermeulen. Ο οποίος δήλωσε στο Kitco News ότι ο χρυσός θέλει να φτάσει στα 2.700 δολάρια η ουγγιά σε ένα χρόνο και στη συνέχεια να ανέλθει στα 7.400 δολάρια σε πέντε χρόνια…  Προσθέτοντας ότι ανοίγει ένας υπερκύκλος διάρκειας πέντε ετών, για τις αποδόσεις σε χρυσό και εμπορεύματα. «Έτσι είναι αν έτσι νομίζεται» που θα ΄λεγε κι ο Πιραντέλλο…

Διαβάστε επίσης

Wall Street: Πέμπτη ημέρα πτώσης για Dow Jones, ολοταχώς προς bear market ο Nasdaq

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Περιορισμένες απώλειες με στήριξη από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων