Ακατάπαυστη δείχνει να είναι η ανοδική ορμή της χρυσής λίρας, καθώς για 5η φορά από την αρχή της εφετινής χρονιάς, η τιμή της σπάει διαδοχικά τα υψηλά όλων των εποχών… Απόρροια της ασίγαστης πορείας ανόδου που ακολουθεί ο χρυσός στη διεθνή αγορά, αλλά και του συναλλαγματικού συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα στο ευρώ και το αμερικανικό δολάριο.
Χθες η Τράπεζα της Ελλάδος τιμολόγησε την πώληση της λίρας σε ιδιώτες στα 394,16 ευρώ. Καθορίζοντας ταυτόχρονα την τιμή στην οποία η κεντρική τράπεζα της χώρας κάνει αγορές, επίσης από ιδιώτες, στα 326,95 ευρώ.
Την ίδια στιγμή όμως και σε ότι αφορά τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών, ο… τιμοκατάλογος της τράπεζας Πειραιώς ήταν ελκυστικότερος. Καθότι η τράπεζα που έχει πολύ ισχυρή παρουσία στη συγκεκριμένη αγορά, πουλούσε χθες τη λίρα στα 391,6 ευρώ και την αγόραζε στα 327,2 ευρώ. Με άλλα λόγια, μπορούσε κάποιος να αγοράσει λίρες από το δίκτυο των καταστημάτων της Πειραιώς σε φθηνότερη τιμή (κατά 2,56 ευρώ τη μία) συγκριτικά με εκείνη της τραπέζης της Ελλάδος, ενώ οριακά καλύτερη ήταν η τιμή (0,25 ευρώ) και για κάποιον που επιζητούσε να προχωρήσει σε πωλήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι οι «υψηλές πτήσεις» της λίρας κλέβουν την παράσταση. Διότι όπως προκύπτει από τα διαχρονικά στοιχεία της ΤτΕ το χθεσινό ιστορικό ρεκόρ (εξαιρουμένων των ακραία πληθωριστικών συνθηκών της περιόδου της Κατοχής) είναι το πέμπτο στη σειρά, από το ξεκίνημα του 2020. Με το αρχικό ρεκόρ να καταγράφεται στις 8 Ιανουαρίου και στη συνέχεια, στις 27 και 28 του ίδιου μήνα, για να ακολουθήσουν το προχθεσινό και το χθεσινό ανοδικό κύμα.
Καταφανώς, ο κινητήριος μοχλός δεν είναι άλλος από το «βασιλιά» των μετάλλων που δρέπει δάφνες, μέσα σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον κλιμακούμενης αβεβαιότητας. Η οποία και διογκώνεται λόγω των απειλητικών διαστάσεων που παίρνει ο κινέζικος κοροναϊός.
Αργά χθες το βράδυ ο χρυσός βρισκόταν στα 1.566,2 δολάρια ανά ουγγιά, που ισοδυναμούν με 1.433,47 ευρώ. Καταγράφοντας ημερήσιες απώλειες της τάξεως του 0,5%, οι οποίες αν μείνουν ως έχουν ή αν διευρυνθούν, τότε θα επηρεάσουν αντίστοιχα και τις σημερινές τιμές για τις αγοραπωλησίες λιρών.
Τα μεγάλα κέρδη και το ορόσημο των 2.000 δολαρίων
Αποτιμώμενη σε ευρώ η τιμή του χρυσού καταγράφει άνοδο 7,2% στο τελευταίο εξάμηνο, 24,4% στο τελευταίο 12μηνο,34,6% στην πενταετία και 78,2% στην τελευταία 10ετία. Με όρους δολαρίου ο χρυσός κερδίζει 4,7% στο 6μηνο, 20,2% στο έτος, 28,7% στην 5ετία και 43% στη 10ετία. Όπως είναι ευνόητο οι διαφορές στις αποδόσεις σε ομοειδή χρονικά διαστήματα, οφείλονται στο γεγονός ότι το ευρώ έχει χάσει πόντους στη συναλλαγματική «μάχη» με το αμερικανικό νόμισμα.
Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν ότι η τιμή του χρυσού θα συνεχίσει να έχει ανοδική κατεύθυνση. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ως εφικτό στόχο τα 2.000 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους ή λίγο αργότερα. Στην προκειμένη περίπτωση τα περιθώρια ανόδου είναι 27%. Αν όντως συμβεί αυτό και παράλληλα το ευρώ διατηρήσει την τρέχουσα ισοτιμία του με το δολάριο, τότε η χρυσή λίρα θα είναι σε θέση να «σπάσει» και το φράγμα των 500 ευρώ..
Από την άλλη πλευρά δεν λείπουν και οι πιο… προσγειωμένες εκτιμήσεις, που θέλουν τον «βασιλιά» να εκτονώνει τη δυναμική του μέχρι τα επίπεδα των 1.700 δολαρίων. Ή και να χάνει σημαντικό έδαφος, από τη στιγμή κατά την οποία θα αρχίσουν να υποχωρούν οι φόβοι για τον κοροναϊό…
Ανεξαρτήτως όλων αυτών και λαμβάνοντας ως βάση τα στοιχεία της τραπέζης της Ελλάδος, η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας έχει ενισχυθεί κατά 5,74% από την αρχή του 2020, ενώ πέρσι τα ετήσια κέρδη ήταν 21,4%. Στην αρχή του 2002 όταν η χώρα μπήκε στο ευρώ, οι τιμές της χρυσής λίρας ξεκίνησαν από τα 78,53 ευρώ (πώληση) και 71,20 ευρώ (αγορά). Τιμές που τώρα βρίσκονται 401,9% και 359,2% αντίστοιχα, πιο πάνω. Με τη διαφορά στις αποδόσεις να οφείλεται στο διπλασιασμό του spread ανάμεσα στις τιμές αγοράς και πώλησης, που από τα επίπεδα του 10% μέχρι το 2009 ξεπερνούν τώρα το 20%.
Αν ο χρόνος πάει πολύ πιο πίσω και συγκεκριμένα στα τέλη του 1974, τότε η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας ήταν 1.885 δραχμές που ισοδυναμούν με 5,53 σημερινά ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης η τιμή της χρυσής λίρας έχει ενισχυθεί κατά… 7.027,66%. Οι αποδόσεις μπορεί να φαίνονται τεράστιες, αλλά συγκρινόμενες με τον πληθωρισμό σε όλα αυτά τα χρόνια, μάλλον υπολείπονται…
Από πλευράς ετήσιων επιδόσεων στην περίοδο του ευρώ, η πιο καλή χρονιά για τη λίρα ήταν το 2010 όταν η τιμή είχε ανέβει 39,5%. Στον αντίποδα, η χειρότερη ήταν το 2013 που έφερε πτώση 30,85%. Επίσης, από το «ξεφούσκωμα» του 2012, χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να επανέλθει η χρυσή λίρα σε νέα υψηλά.