ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χρυσές λίρες, το συνολικό βάρος των οποίων ανέρχεται στα 691,6 κιλά, πούλησαν πέρσι οι Έλληνες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Εκτιμάται ότι από τα 86.584 κομμάτια χρυσών λιρών που ρευστοποιήθηκαν, οι πωλητές έλαβαν περί τα 28 εκατ. ευρώ.
Στην αντίπερα όχθη, η δραστηριότητα των αγοραστών στην κυριολεξία έπιασε πάτο. Καθότι οι λίρες που αποκτήθηκαν στο 12μηνο του 2020, ήταν 5.606 όλες κι όλες. Για τις οποίες υπολογίζεται ότι δαπανήθηκαν περίπου 2,3 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτές οι αγορές συνιστούν ιστορικό χαμηλό στα 19 χρόνια που έχουν παρέλθει από τότε που το ευρώ έγινε το επίσημο νόμισμα της χώρας,
Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι οι λίρες που εκποιήθηκαν πέρσι ήταν κατά 13,2% λιγότερες, συγκριτικά με τον αριθμό των πωλήσεων που έγιναν το 2019 και ήταν 99.744 κομμάτια.
Από την άλλη πλευρά το περσινό αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν μειωμένο κατά 17,5% , σε σχέση με τα προ-περσινά δεδομένα.
Συστατικό στοιχείο της κάμψης των αγοραπωλησιών είναι και τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Τα οποία δυσκολεύουν την πρόσβαση στα ειδικά γκισέ που υπάρχουν στα κεντρικά της Tραπέζης της Ελλάδος. Στην αίθουσα του ισογείου, η είσοδος της οποίας είναι από την πλευρά της οδού Σταδίου, απέναντι ακριβώς από το άγαλμα του έφιππου Κολοκοτρώνη.
Όμως για να φτάσει κάποιος εκεί, χρειάζεται προηγουμένως να έχει κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού, λόγω των αυστηρών, υγειονομικού χαρακτήρα μέτρων, που ισχύουν από τις 6 του μηνός του περασμένου Νοεμβρίου.
Σε ότι αφορά αυτά καθ’ αυτά τα στοιχεία των αγοραπωλησιών για τις χρυσές λίρες, ανακοινώνονται μεν περιοδικά από την Τράπεζα Ελλάδας , ενισχύουν σαφώς τη διαφάνεια και την πληροφόρηση, αλλά δεν εκφράζουν το σύνολο της αγοράς. Στην οποία ένα σημαντικό μερίδιο κατέχει επίσης η Τράπεζα Πειραιώς ( και μάλιστα με ανταγωνιστικές τιμές στην πώληση και την αγορά) ενώ το όλο πάζλ έρχεται να συμπληρωθεί και με τη δραστηριότητα της πανσπερμίας των ενεχυροδανειστηρίων. Από τα οποία δεν μπορεί να προκύψει μια αξιόπιστη εικόνα.
Ούτως ή άλλως βέβαια, η κεντρική τράπεζα της χώρας είναι το εμβληματικό σημείο αναφοράς και για τις χρυσές λίρες, με τα στοιχεία της T.τ.E να καταγράφουν, όπως πιστεύεται, τις τάσεις στη συγκεκριμένη αγορά. Τάσεις οι οποίες πιστοποιούν, ότι διαχρονικά και με ορισμένα βραχύβια διαστήματα εξαιρέσεων, οι πωλητές είναι εκείνοι που κρατούν τα σκήπτρα στις συναλλαγές.
Πού οφείλεται η ξεκάθαρη υπεροχή των πωλητών
Την τελευταία 10ετία οι Έλληνες έχουν πουλήσει 841.403 χρυσές λίρες στην τράπεζα Ελλάδος, ενώ στο ίδιο διάστημα έχουν αγοραστεί 441.587 κομμάτια. Η ακόμη μεγαλύτερη εικόνα, δείχνει ότι από το 2002 που ήρθε το ευρώ, έως και τα τέλη του 2020, οι Έλληνες εκποίησαν…3.049.420 χρυσές λίρες. Με τις αγορές που έγιναν στα 19 αυτά χρόνια να είναι 1.474.184 λίρες. Χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί το απόθεμα λιρών που υπάρχει στα ελληνικά νοικοκυριά, το οποίο πιστεύεται ότι είναι ακόμη πάρα πολύ μεγάλο.
Η περσινή ξεκάθαρη υπεροχή των πωλητών, οφείλεται στην άνοδο των τιμών του χρυσού, καθώς έδωσε την ευχέρεια στους παλαιούς κατόχους λιρών να πουλήσουν με σημαντικά κέρδη. Είτε ενισχύοντας τα ρευστά τους διαθέσιμα, είτε κλείνοντας «τρύπες» στους οικογενειακούς προγραμματισμούς, που είναι και ο κυριότερος λόγος.
Αντιθέτως για τους αγοραστές, οι υψηλές τιμές και το «τοκογλυφικό» spread λειτουργούν εξόχως ανασταλτικά. Σήμερα με τον «καθαρό» κατώτατο, μηνιαίο μισθό να είναι στα 550 ευρώ, μπορεί να αγοράσει κάποιος 1,3 χρυσές λίρες. Πρόκειται για τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη των τελευταίων 50 ετών… Με αμέσως επόμενη εκείνη του 1987, όταν ο κατώτατος μισθός αντιστοιχούσε σε αγορά 2,9 χρυσών λιρών.
Σε αντιδιαστολή, το 1997 ήταν η χρονιά που θα μπορούσε να αγοράσει κάποιος τις περισσότερες χρυσές λίρες ( 7,1 κομμάτια) με ένα βασικό, μηνιάτικο μισθό.
Επίσης, με τα σημερινά δεδομένα για να αγοράσει κάποιος μια χρυσή λίρα, βάρους 7,9881 γραμμαρίων ( από τα οποία ο καθαρός χρυσός είναι 7,322 γραμμάρια) θα πρέπει να καταβάλει 415,89 ευρώ. Για να αρχίσει να κερδίζει όμως θα πρέπει η τιμή να ανέβει πρώτα κατά…20,6%. Γιατί την ίδια αυτή λίρα που ή τράπεζα της Ελλάδος την πουλάει στα 415,98 ευρώ, την αγοράζει έναντι 344,90 ευρώ…
Το 2020 οι τιμές της χρυσής λίρας ενισχύθηκαν κατά 13% ενώ από την αρχή της εφετινής χρονιάς καταγράφεται πτώση της τάξεως του 1,4%.
Αργά χθες το βράδυ η τιμή του χρυσού ήταν στα 1855 δολάρια ανα ουγκιά, των 31,1 γραμμαρίων. Με απώλειες 10,6% από το ιστορικό υψηλό της 6ης Αυγούστου του 2020 όταν ο χρυσός είχε «πετάξει» στα 2.075,1 δολάρια.
Με όρους κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ο «βασιλιάς» των μετάλλων τιμολογείται τώρα στα 1.525,1 ευρώ ανά ουγκιά. Δηλαδή 12,9% πιο κάτω από τα υψηλά των 1.750,1 ευρώ του περσινού Αυγούστου. Με τις διαφορές των αποδόσεων να οφείλονται στο συναλλαγματικό μπρά-ντε-φέρ των δύο νομισμάτων.
Επί…ελληνικού εδάφους το ιστορικό υψηλό για τη χρυσή λίρα ήταν στις 7 Αυγούστου της περσινής χρονιάς, όταν η τράπεζα Ελλάδος έδινε τιμή αγοράς στα 396,05 ευρώ και τιμή πώλησης στα 477,37 ευρώ. Τιμές οι οποίες είναι 12,9% πιο κάτω από τις τρέχουσες.
Οι διεθνείς οίκοι, λαμβάνοντας υπόψη τον έλεγχο της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων που επιφέρει, θεωρούν ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά απωλειών για το χρυσό. Μένει όμως να διαπιστωθεί το αν και κατά πόσον διαβάζουν σωστά τη «γυάλινη σφαίρα» των εξελίξεων…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια
- Γιώργος Αλεξανδράτος (ΝΕΕ): Προτεραιότητα μας η ναυτική εκπαίδευση και η προσέλκυση νέων στη θάλασσα