Αθόρυβα και χωρίς επικοινωνιακό επίχρισμα, έχει συντελεστεί το τελευταίο δίμηνο η μείωση του (ποσοστιαίου) spread στις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών, που γίνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε μια περίοδο όπου ο «βασιλιάς» των μετάλλων καταγράφει διαδοχικά ιστορικά υψηλά, δείχνει να εκλογικεύεται το μεγάλο «άνοιγμα» των τιμών, στις οποίες η κεντρική τράπεζα της χώρας αγοράζει και πουλάει στο κοινό χρυσές λίρες.

1

Η αποκλιμάκωση δεν αφορά τη διαφορά σε απόλυτα νούμερα  τιμών, αλλά αποτυπώνεται στο ποσοστιαίο εύρος τους, που είναι και το πιο ουσιώδες.

Εκ των πραγμάτων η εξελισσόμενη σε δύο φάσεις πρωτοβουλία της Τ.τ.Ε ναι μεν δεν συνιστά «γενναία τομή» στο πολυσυζητημένο ζήτημα του spread, πλην όμως εγγράφεται ως θετική παρακαταθήκη.

 Τόσο  για τους πωλητές, που πλέον έχουν τη δυνατότητα να εκποιούν λίρες σε καλύτερες τιμές, όσο και για τους αγοραστές, οι οποίοι μπορούν να τις αποκτούν με πιο συμφέρουσα τιμολόγηση.

Μέχρι τις 20 του μηνός του περασμένου Αυγούστου η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας ήταν 20,5% πιο πάνω εκείνη όπου αγόραζε η Τ.τ.Ε. Την ημέρα εκείνη η διαφορά μειώθηκε στο 19,38%. Ενώ από την περασμένη Δευτέρα το spread υποχώρησε στο 17,20%.

Πώς μεταφράζεται αυτή η μείωση της διαφοράς κατά 16,1% (από το 20,5 στο 17,2) στις συναλλαγές;

Το χθεσινό δελτίο τιμών της Τ.τ.Ε όριζε τιμή πώλησης της χρυσής λίρας στα 672,67 ευρώ και τιμή αγοράς στα 573,93 ευρώ. Μεταξύ των δύο τιμών υπάρχει μια διαφορά 98,74 ευρώ, που μεταφράζεται σε 17,2%.

Τι κερδίζουν οι συναλλασσόμενοι

Αν ίσχυε το προηγούμενο spread του 20,5%, τότε με βάση τη χθεσινή τιμή πώλησης, εκείνη της αγοράς θα ήταν στα 558,23 ευρώ. Αντ’ αυτής, η Τ.τ.Ε αγοράζει τώρα τις λίρες (από το κοινό) 15,7 ευρώ υψηλότερα.

Από την άλλη πλευρά, εάν το spread του 20,5% προβληθεί στη χθεσινή τιμή αγοράς, τότε η τιμή πώλησης της λίρας θα διαμορφωνόταν στα 691,59 ευρώ. Όμως, με τα νέα δεδομένα  η λίρα πουλιέται από την Τ.τ.Ε 18,92 ευρώ χαμηλότερα.

Και στις δύο περιπτώσεις τα οφέλη που αποκτούν όσοι πουλάνε και αγοράζουν λίρες (εκφραζόμενα σε ευρώ) δεν είναι στατικά. Διευρύνονται με την περεταίρω άνοδο των τιμών και μειώνονται όταν αυτές υποχωρούν.

Τουλάχιστον μέχρι τώρα το μεγάλο spread, αποτελούσε τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα για αγορές λιρών από ιδιώτες. Αφού έπρεπε πρώτα να ανέβουν οι τιμές κατά 20,5% κι έπειτα να αρχίσουν να κερδίζουν. Τώρα η είσοδος στα κέρδη γίνεται έπειτα από μια άνοδο των τιμών κατά 17,2%.

Αποτελεί, όμως, ανοικτό ερώτημα το εάν και κατά πόσο οι διαφορές αυτές είναι σε θέση να αναζωογονήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον για χρυσές λίρες, το οποίο καιρό τώρα παραμένει στα τάρταρα.

Μένει επίσης να διακριβωθεί αν με τα νέα δεδομένα θα πυκνώσουν οι πωλητές, που ούτως ή άλλως έχουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο στις συναλλαγές.

Πηγές της Τ.τ.Ε κάνουν λόγο για αυτοματοποιημένες διαδικασίες στην τιμολόγηση των χρυσών λιρών, που δεν έχουν αλλάξει… Αυτές βασίζονται στις διεθνείς τιμές του χρυσού, μετατρεπόμενες σε ευρώ στο πλαίσιο της συναλλακτικής ισοτιμίας με το δολάριο.

Οι ίδιες πηγές στέκονται μόνο στα απόλυτα νούμερα της διαφοράς των δύο τιμών (αγοράς και πώλησης) που όπως είναι λογικό αυξάνουν όσο ανεβαίνουν οι τιμές του χρυσού και υποχωρούν όταν αυτές πέφτουν.

Από τις «εξηγήσεις» μένει αναπάντητο το ερώτημα του «πώς και γιατί» επήλθε η ποσοστιαία μείωση του spread.

Η πορεία του spread στα χρόνια του ευρώ

Μπαίνοντας στο ευρώ, στο ξεκίνημα του 2002, η διαφορά των τιμών πώλησης και αγοράς της χρυσής λίρας ερχόταν από το 10,29% (στα τέλη του 2001) για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 9,04%.

Στα αμέσως επόμενα χρόνια το spread αφού έφτασε μέχρι το 10,84% (στα τέλη του 2005) υποχώρησε στο 9,29% στα τέλη του 2007. Από την επόμενη χρονιά άρχισε να ανεβαίνει και την περίοδο 2009-2010 υπερκέρασε σταδιακά τα επίπεδα του 20%.

Στα σκληρά χρόνια της κρίσης, του αμοραλισμού των μνημονίων και της εφιαλτικής απειλής του Grexit υπήρξε μεγάλη στροφή των Ελλήνων αποταμιευτών σε αγορές λιρών. Με το υψηλό spread να λειτουργεί σαν ανάχωμα της αγοραστικής έκρηξης.

Η διαφορά των τιμών έμεινε σε υψηλά επίπεδα με την πάροδο των χρόνων, ενώ το μεγάλο «μπαμ» έγινε με την εμφάνιση της πανδημίας. Καθώς στις 24 Μαρτίου του 2020 η τράπεζα της Ελλάδος εκτίναξε το spread στον… έβδομο ουρανό του 44,48%.

Αποτρέποντας επί της ουσίας κάθε πρωτοβουλία από την πλευρά των αγοραστών. Η αποκλιμάκωση ήρθε γρήγορα αφού στα τέλη εκείνης της χρονιάς το spread επανήλθε στα επίπεδα του 20,55%. Όπου και παρέμεινε μέχρι να ενεργοποιηθούν οι πρόσφατες μειώσεις.

Πλέον η Τ.τ.Ε έχει σχεδόν ευθυγραμμιστεί με την «πολιτική» που ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει ισχυρή παρουσία στην αγορά του χρυσού.

Το spread της Πειραιώς σε ότι αφορά τις χρυσές λίρες είναι στο 17% καθώς οι χθεσινές τιμές πώλησης και αγοράς ήταν στα 671,90 και 574,30 ευρώ αντίστοιχα.

Το ίδιο spread έχει η Πειραιώς και στις αγοραπωλησίες χρυσού σε ράβδους (σε πολλαπλάσια των 5 γραμμαρίων). Το οποίο στην περίπτωση της Τ.τ.Ε είναι στο 12,9%. Πλήν όμως η Τ.τ.Ε μόνο αγοράζει και δεν πουλάει χρυσό σε ράβδους.

Από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας έχει ενισχυθεί κατά 31,3%.

Ωστόσο, για κάποιον που αγόρασε στα τέλη του 2023 (έναντι 512,25 ευρώ) και την πούλησε χθες (στα 573,93 ευρώ) τα κέρδη είναι μόνο 12% . Όλη η υπόλοιπη απόδοση θυσιάστηκε στο… βωμό του spread.

Στα χρόνια του ευρώ η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας (που περιέχει 7,322 γραμμάρια χρυσού) έχει αυξηθεί σωρευτικά κατά 756,6%, ενώ η τιμή αγοράς σημειώνει άνοδο 706,1%.

Κατά τα άλλα, αργά χθες το βράδυ ο χρυσός έκανε πράξεις στα 2.736,95 δολάρια που αντιστοιχούν σε 2.531,09 ανά ουγγιά των 31,103 γραμμαρίων. Λίγο πιο κάτω από τα πολύ πρόσφατα ιστορικά υψηλά των 2.758,7 δολαρίων και 2.558,7 ευρώ.

πινακας ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ SPREAD ΣΤΙΣ ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ

Διαβάστε επίσης:

Χρυσή λίρα: Ράλι στην τιμή της – Οδηγός πώς να επενδύσετε

ΤτΕ: Άμεσες πληρωμές για την απόκτηση χρυσών λιρών Αγγλίας

Χρυσές λίρες: Τα… 31 διαδοχικά, ιστορικά ρεκόρ στην τιμή της μέσα στο 2024 και η αποχή των Ελλήνων αγοραστών