ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε ρυθμούς deals εντός και εκτός Χρηματιστηρίου κινείται η αγορά και ενδιάμεσα οι εισηγμένες εκμεταλλεύονται τη θετική συγκυρία για να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις ομολογιακών δανείων.
Εξελίξεις, που έχουν σαν ορόσημο τη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της ΔΕΗ, η κεφαλαιοποίηση της οποίας, με βάση τη χθεσινή τιμή που ξεπέρασε και τα 10,28 ευρώ, ξεπερνάει τα 3,970 δισ. ευρώ!
Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η κατανομή των νέων μετοχών. Η διαπραγμάτευσή τους στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου αναμένεται για την ερχόμενη Τρίτη, 16 Νοεμβρίου. Ανεξάρτητα από τα επίπεδα στα οποία θα διαμορφώνεται η τιμή της μετοχής σε μία εβδομάδα, η δυνατότητα εμπορευσιμότητας της μετοχής σε συνδυασμό με τη βαρύτητα που θα έχει στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη, μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την πορεία της αγοράς, σχολιάζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές.
Αυτό, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που αναμένονται στον κλάδο της ενέργειας, κάτι που εμφανώς φάνηκε από την κίνηση της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή και της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, δίνεται η δυνατότητα εναλλαγής των πρωταγωνιστών στη διαμόρφωση του δείκτη, που μέχρι σήμερα στηριζόταν στις τράπεζες και σε κάποιες μετοχές του FTSE, όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Coca Cola. H ΔΕΗ, με βάση τη χθεσινή συμπεριφορά της στο χρηματιστηριακό ταμπλό, κατατάσσεται στην τρίτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων, μετά τον ΟΤΕ (6,9 δισ.) και τον ΟΠΑΠ (4,6 δισ.).
Σύμφωνα με τους αναλυτές είναι κρίσιμης σημασίας η διάσπαση των 913 μονάδων και από τη στιγμή που οι μεγάλες εταιρείες του Χ.Α., γίνονται… μεγαλύτερες, οι αγοραστές έρχονται να δικαιώσουν την πρόβλεψη της Goldman Sachs για τον δείκτη του Ελληνικού χρηματιστηρίου στις 1000 μονάδες μέχρι τέλος του χρόνου.
Προφανώς, όπως αναφέρουν οι ίδιες εκτιμήσεις των φορέων της αγοράς, η ρευστότητα του συστήματος θα περάσει εκ νέου κάποια πάνω – κάτω. Τι σημαίνει αυτό; Για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου προγραμματίζεται τελικά η έκδοση του ομολογιακού δανείου έως 250 εκατ. ευρώ της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, για να πάρει σειρά στη συνέχεια – όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες- η Ιντρακάτ, συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη, με στόχο την άντληση ποσού μέχρι 70 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα η συμπεριφορά της Ιντραλότ, παραπέμπει σε ισχυρές κινήσεις εγχώριων και ξένων χαρτοφυλακίων που έχουν ως ισχυρό κίνητρο την δημιουργία του φακέλου για την εισαγωγή της θυγατρικής της στις ΗΠΑ, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Την ίδια ώρα, οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά κρίνουν ότι έρχεται και η ώρα των τραπεζών, κάτι που ερμηνεύεται από την δήλωση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Άλεξ Πατέλη ότι το ΤΧΣ σταδιακά θα αποχωρήσει από το μετοχικό σχήμα των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι εξελίξεις αυτές κρίνονται ως απόλυτα ευοίωνες για την πορεία της αγοράς, δεδομένου ότι στις 19 Νοεμβρίου η Moody’s δίνει το χρησμό της για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος ξεπερνούν το 7%.
Διαβάστε επίσης
Ακρίβεια και πανδημία «τραντάζουν» το έλλειμμα – Οι φόβοι και οι ανησυχίες των επόμενων μηνών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Premia Properties: Απέκτησε τη Σεμέλη Οινοποιητική του Μιχάλη Σάλλα έναντι 10,6 εκατ. ευρώ
- Πάπας Φραγκίσκος: Ντροπή αν ο Τραμπ προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις μεταναστών
- ΟΑΚΑ: Εκκίνηση διαγωνισμού αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου συνολικού προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ
- Ideal: Τις επόμενες μέρες η εξαγορά της Μπαρμπά Στάθης