• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ από επανεπενδύσεις μερισμάτων τον Ιούλιο

    Χρηματιστήριο


    Καθώς το δεύτερο εξάμηνο ξεκίνησε χθες με τις σημαντικές προκλήσεις που ακολουθούν για τις αγορές να είναι μπροστά, οι αναλυτές δεν μπορούν να διατυπώσουν προβλέψεις πέραν του ενός μηνός.

    Εγχώριοι διαχειριστές κεφαλαίων στο asset management, δεν μπορούν να εικάσουν ακόμα ότι δεν θα υπάρξουν ακόμα τρικλοποδιές από fund, όπως συνέβη το περασμένο διάστημα στην Πειραιώς και πως προς το παρόν, η κατάσταση θα μπορούσε να ομαλοποιηθεί μόνο αν ο δείκτης ξεπερνούσε την αντίσταση των 1.440 μονάδων.

    Οι αγορές χθες με πολύ νηφάλιο τρόπο είδαν ότι το κόμμα της Λεπέν δύσκολα θα «συγκατοικήσει» με τον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του ήρθε τρίτο στις εκλογές της Κυριακής. Η τριπλή συμμαχία, κατά τα φαινόμενα, Μκαρόν, Σοσιαλιστών – Αριστεράς και Ρεπουμπλικάνων (Γκολιστών), είναι το πιθανότερο σενάριο επικράτησης στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής.

    Πριν από τότε όμως, την Πέμπτη, οι αγορές παίζουν το στοίχημα επιστροφής των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο και με διαφορά συντριπτική έναντι των Τόρις του Ρίσι Σούνακ. Αστάθμητος παράγοντας για τις εξελίξεις που μοιραία συνδέονται και με την πορεία των εκλογών είναι το σενάριο αντικατάστασης του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Αλλά μέχρι τότε, καθοριστικής σημασίας για την πορεία των μετοχών θα είναι η απόφαση για μείωση των επιτοκίων. Εκεί που οι αγορές υπολόγιζαν ότι το 2024, η Fed θα προέβαινε σε μειώσεις επιτοκίων έξι φορές, η αρχή αναμένεται να γίνει (αν γίνει), τον Σεπτέμβριο, ενώ η ΕΚΤ από την πλευρά της δεν έχει δώσει οδικό χάρτη για νέα μείωση, πέραν του 0,25%.

    Σε ότι μας αφορά, η αγορά ελπίζει σε τυχόν αναβάθμιση από κάποιον ξένο οίκο (S&P) μέχρι τέλος Ιουλίου ή από τον FTSE τον Σεπτέμβριο, καθώς, αν και αναμενόταν, το watch list δεν ήρθε τον Ιούνιο από τον MSCI.

    Αλλά μέχρι τότε, ξεκίνησαν από χθες οι καταβολές των μερισμάτων και μέχρι τέλος του μήνα θα φτάσουν τουλάχιστον το 1,5 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τους πλέον πρόχειρους υπολογισμούς εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επανεπενδυθεί στην αγορά τουλάχιστον το 20% (σ.σ. 300 εκατ. ευρώ), ή, όπως αναφέρουν οι πιο αισιόδοξοι το 1.3, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ. Μόνο οι τράπεζες θα διανείμουν μερίσματα άνω των 700 εκατ. ευρώ.

    Για δε τις τράπεζες, οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι άκρως αισιόδοξες, καθώς και τα αποτελέσματα του β΄3μηνου, ά εξαμήνου, αναμένεται ότι θα είναι εντυπωσιακά. Ακόμα και το ενδεχόμενο τυχόν επιπτώσεων στους τραπεζικούς ισολογισμούς από την μείωση των επιτοκίων, θα γίνει εμφανής, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μετά τον Νοέμβριο.

    Γενικότερα, η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά για τον Ιούλιο είναι ότι η αγορά θα μπορούσε να δώσει αντίδραση μετά από δύο πτωτικούς μήνες, Μάιο και Ιούνιο, αλλά δεν υπάρχει ορατότητα για τη συνέχεια.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Με κέρδη 1% αντέδρασε στο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ο CAC 40

    Εισηγμένες: Χρονιά ρεκόρ και φέτος – Μοιράζουν 4 δισ. ευρώ μερίσματα

    Metlen: Οι αναλυτές «θέτουν» υψηλότερους στόχους για τη μετοχή στο β’ εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ