• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Tι συμβαίνει με την Alpha; – Πτώση 10% από τα υψηλά Μαίου σε λίγες συνεδριάσεις

    Βασίλης Ψάλτης της Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    Πάνω από 10% χάνει η μετοχή της Alpha  ΑΛΦΑ -1,89% 1,56 σε σχέση με τα υψηλά που κατέγραψε τον Μάιο τα επίπεδα δηλαδή, του 1,763 ευρώ πριν από δύο εβδομάδες με μεγάλες συναλλαγές τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις πάνω από 7 εκατ. κομμάτια την Τετάρτη και πάνω από 5,6 εκατ. λίγα λεπτά πριν από το πέρας των συναλλαγών την Πέμπτη.

    Οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για συγκεκριμένο πωλητή, πλην όμως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενόψει του σημερινού  rebalancing η τιμή «σκοπίμως» να διατηρείται χαμηλά προκειμένου οι ξένοι που θα μπουν, να τοποθετηθούν φθηνότερα.

    Η μετοχή εμφανίζει διακυμάνσεις από την αρχή της χρονιάς με υψηλό για φέτος το 1,78 ευρώ και τον Βασίλη Ψάλτη με αφορμή τα αποτελέσματα του ά 3μήνου 2023 να ανακοινώνει buy back που εξοφθάλμως ευνοεί τους κατόχους μετοχών της τράπεζας ιδιαίτερα εκείνους που έχουν μπει χαμηλότερα, κοιτάζοντας τα επίπεδα πλέον του 1,80 ευρώ.

    Η ένταση των πωλήσεων παραπέμπει σε συγκεκριμένους ξένους επενδυτές, σχολιάζουν οι χρηματιστές, θεωρώντας ότι οι εκτιμήσεις των ξένων μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, δεν συνάδουν με αυτά που συμβαίνουν εδώ και τρεις μέρες στο χαρτί.

    Η Jefferies χαρακτηριστικά προχώρησε σε αύξηση της τιμής στόχου στα 2,60 ευρώ από 2,55 πριν αυξάνοντας τις εκτιμήσεις του για τα καθαρά κέρδη του 2024 κατά 2%, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων εσόδων από προμήθειες και συναλλαγές.

    Σημειωτέον, ότι ακόμα δεν υπάρχει εικόνα ως προς το χρόνο μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

    Η δε Citigroup ανεβάζει την τιμή στόχο σε 2,4 ευρώ από 2,35 πριν, θεωρώντας ότι τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες της.

    Η Goldman Sachs έγραψε ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ήταν 15% πιο ψηλά από τις εκτιμήσεις της και 12% πάνω από το μέσο όρο των αναλυτών.

    Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να γράψει ότι με τις επιδόσεις αυτές, η Τράπεζα κατάφερε να ξεπεράσει τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά στις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς.

    Η Axia έκανε λόγο για υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα που ενισχύουν την ικανότητα επιστροφής αξίας στους μετόχους, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ισχυρή κερδοφορία, ενώ η δυναμική διαχείριση του ισολογισμού μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ανοδική πορεία.

    Ίδια εικόνα και από τις Ελληνικές χρηματιστηριακές: η Πειραιώς Χρηματιστηριακή έγραφε ότι τα μεγέθη της Alpha ξεπέρασαν τις προσδοκίες της , όσο και των άλλων αναλυτών κατά περίπου 20% εξαιτίας των υψηλότερων εσόδων από τις εμπορικές συναλλαγές και τις χαμηλότερες προβλέψεις.

    Η Πειραιώς μάλιστα κάνει ιδιαίτερη μνεία στη χαμηλή αποτίμηση της μετοχής, η οποία έχει φτάσει να διαπραγματεύεται 20 – 40% χαμηλότερα από τις άλλες τραπεζικές μετοχές.

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Στηρίζει τη Θεσσαλία με δράσεις που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα

    Alpha Bank: Τι ψάχνει ο Βασίλης Ψάλτης στη Σαντορίνη

    Jefferies και Citi για Alpha Bank: Αύξηση τιμής στόχου μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου



    ΣΧΟΛΙΑ