• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: HelleniQ Energy, Πειραιώς και Jumbo, τo μεγάλο αίνιγμα της σημερινής συνεδρίασης

    Ανδρέας Σιαμισίης, Χρήστος Μεγάλου, Aπόστολος Βακάκης

    Ανδρέας Σιαμισίης, Χρήστος Μεγάλου, Aπόστολος Βακάκης


    Τρεις μετοχές του 25άρη με μεγάλη βαρύτητα, η HelleniQ Energy, ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74  και το Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 κόβουν τα μερίσματα και συμπεριφορά τους θα κρίνει την πορεία της αγοράς σήμερα.

    Οι αναταράξεις είναι μέσα στο πρόγραμμα λοιπόν, σχολιάζουν οι επαγγελματίες της αγοράς, αν ληφθεί υπ’ όψη ότι η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών την Τρίτη ήταν άσχημη, εξαιτίας της διαφαινόμενης ακυβερνησίας στη Γαλλίας, όταν μάλιστα υπάρχουν πιέσεις από τις αγορές να βρεθεί λύση για το δημοσιονομικό έλλειμμα άμεσα (5,5%).

    Καλύτερη η συμπεριφορά στην Wall χθες μετά τις δηλώσεις Πάουελ, ο οποίος όμως, είπε ότι σύντομη και ποσοτική μείωση των επιτοκίων θα εκτροχιάσει την αμερικανική οικονομία, η οποία μάλιστα οδεύει σε εκλογές τον Νοέμβριο και με τον ένα υποψήφιο, τον νυν πρόεδρο Μπάιντεν, να μην είναι βέβαιο ότι θα κατέλθει ο ίδιος ή κάποιος άλλος ή άλλη στη θέση του.

    Προς νέα ιστορικά υψηλά ο S&P, με τον Τζερόμ Πάουελ να περιμένει, όπως δήλωσε χθες, νέα θετικά μακρο/οικονομικά στοιχεία πριν «κλειδώσει» τη μείωση των επιτοκίων και κάποιους αναλυτές ωστόσο, να μην κρύβουν την ανησυχία τους για μείωση τον επιτοκίων τον Δεκέμβριο και όχι τον Σεπτέμβριο.

    Επιστρέφοντας στο χρηματιστηριακό ταμπλό της Αθήνας, η μετοχή ορόσημο σήμερα είναι αυτή των ΕΛΠΕ.

    Πάνω από 2,5 εκατ. κομμάτια έχουν αλλάξει χέρια εδώ και επτά συνεδριάσεις που ο τίτλος ενισχύεται φτάνοντας ενδοσυνεδριακά χθες μέχρι τα 8,42 ευρώ, τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν όταν ανακοινώθηκε η έκτακτη εισφορά από την κυβέρνηση.

    Μόνο χθες άλλαξαν χέρια άνω των 433 χιλιάδων μονάδων και σήμερα θα κόψει μέρισμα 0,60 ευρώ (0,57 ευρώ καθαρό). Η ημερομηνία καταβολής του είναι στις 17 Ιουλίου.

    Η αγορά περιμένει άνοιγμα στα επίπεδα των 7,75 – 7,77 ευρώ.

    Τυχόν απορρόφηση της προσφοράς, η οποία σημειώνεται ότι είναι τεχνητή, λόγω της αποκοπής, με επιστροφή της μετοχής, όπως αναφέρουν οι χρηματιστές, προς τη ζώνη των 7,90 – 8 ευρώ, θα δείξει πολλά ως προς το «σύστημα», – αναφέρουν χαρακτηριστικά- που σκουπίζει το τελευταίο διάστημα το χαρτί.

    Σημειώνεται ότι το επόμενο τετράμηνο η HelleniQ Energy έχει μπροστά της την απεμπλοκή της από την ΔΕΠΑ Εμπορίας, την  ενίσχυση της θέσης της στην Elpedison, αλλά και το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της συμμετοχής Δημοσίου και Paneuropean Oil (Λάτσης).

    Τόσο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, όσο και η Metlen εμφανίζονται με ποσοστό 1,5%.

    Το ίδιο κρίσιμη είναι και η αποκοπή του μερίσματος της Πειραιώς, μετοχή η οποία έκλεισε χθες στα χαμηλά ημέρας, στα 3,68 ευρώ. 

    Μάλιστα, η συμπεριφορά της μετοχής (σήμερα) θα αποτελέσει το σηματωρό για την αντίστοιχη πορεία των άλλων συστημικών κατά τις αποκοπές των μερισμάτων τους προς το τέλος του μήνα, αφού είναι η πρώτη που το κάνει και μάλιστα μετά από σχεδόν 15 χρόνια…

    Η τράπεζα διανέμει μέρισμα 0,63 ευρώ ανά μετοχή και η ημερομηνία έναρξης πληρωμής του μερίσματος στους δικαιούχους θα είναι η Τρίτη 16 Ιουλίου 2024.

    Τέλος, η Jumbo του Απόστολου Βακάκη κόβει μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή με έναρξη πληρωμής την 16η Ιουλίου.

    Να σημειωθεί ότι και η AS Company θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,13726 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 4,5%.

    Χρηματιστές δεν αποκλείουν οι όποιοι κραδασμοί στην αγορά να αμβλυνθούν από την «επιστράτευση» των άλλων τραπεζικών μετοχών.

    Μένει να φανεί…

    Διαβάστε επίσης

    Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Μετά από σκληρή δουλειά η αναβάθμιση από τη Moody’s

    HelleniQ Energy: Πώς ξεπέρασε το σοκ της εισφοράς – Το δυνατό come back της μετοχής

    Wilson (Morgan Stanley): «Πολύ πιθανή» μια διόρθωση 10% στη Wall Street μέχρι τις εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ