ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κομβική μέρα για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι η προσεχής Πέμπτη καθώς ο MSCI θα δώσει την ετυμηγορία του για να μπει η αγορά μας σε watch list, λίγο πριν από την δηλαδή την αναβάθμισή της από αναδυόμενη σε ώριμη αγορά.
Ουσιαστικά, ο αμερικανικός οίκος θα δώσει την κατάταξη των αγορών που παρακολουθεί για φέτος.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η μόνη αγορά από τα χρηματιστήρια της ζώνης του ευρώ που θεωρείται από το 2013 αναδυόμενο, με βασικότερη αιτία τη μεγάλη πτώση του όγκου συναλλαγών, με τη ρευστότητα της αγοράς να μειώνεται, απότοκο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
Συναλλαγές 30 και 40 εκατ. ευρώ την περίοδο εκείνη, ήταν μέσα στο πρόγραμμα.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός απροόπτου και σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, έρχεται η πρώτη αναβάθμιση από τον MSCI.
Εντός του β’ 3μήνου ή του γ’ 3μήνου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πρέπει να αναμένεται η κατάταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ώριμη αγορά και από τον S&P, ενώ τον Σεπτέμβριο έρχεται για έλεγχο ο FTSE.
Όταν το Χρηματιστήριο Αθηνών εισέλθει στις ώριμες αγορές διεκδικεί μερίδιο από τα active funds, τα οποία επενδύουν 10 τρισ. Δολ. και από τα passive funds που επενδύουν 2 τρισ. Δολ!
Σύμφωνα με την Axia Research αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας IG είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ενεργές ροές, ενώ το στάτους των αναπτυγμένων αγορών είναι πιο σχετικό για τις ροές των funds που παρακολουθούν δείκτες (indexed funds, κυρίως ETF).
Ωστόσο, δεδομένου ότι η πλειονότητα των επενδυτικών κεφαλαίων (62% του συνόλου) εξακολουθεί να μην είναι indexed, αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των κεφαλαίων μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα μετά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και όχι στο καθεστώς των αναπτυγμένων αγορών.
Επίσης, τα παθητικά κεφάλαια που συνδέονται με το καθεστώς των αναπτυγμένων αγορών αντιπροσωπεύουν μόνο το 14% των επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ, δηλαδή είναι λιγότερο σημαντικά για τη συνολική εικόνα.
Ως εκ τούτου, τονίζει η Axia, η επενδυτική βαθμίδα είναι αυτή θα φέρει την πλειονότητα των σταδιακών εισροών στο Χ.Α.
Πάντως αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι η προοπτική της αναβάθμισης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις Αναπτυγμένες Αγορές, εντός τουλάχιστον των επόμενων 24 μηνών, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τοποθετήσεις στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, από τα passive index funds που προσαρμόζουν τις επενδύσεις τους με τους βασικούς δείκτες, που εκπροσωπούν 60 τρισ. Δολ.!
Πάντως η JP Morgan αναφέρεται στο γεγονός όταν η Ελλάδα αναβαθμίστηκε το 2001 και το ενδιαφέρον για την αγορά έπεσε κατακόρυφα και αναρωτάται εάν κάτι τέτοιο συμβεί και στην επόμενη αναβάθμιση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Χ.Α. λαμβάνει αξιολογήσεις από τρεις οίκους, τον MSCI τον οίκο FTSE και τον οίκο αξιολόγησης S&P.
Ο κάθε ένας θέτει τις δικές του προϋποθέσεις και όρους για ένταξη στις ώριμες αγορές.
Το 70% των funds ακολουθούν τους δείκτες MSCI, καθιστώντας την αναβάθμιση από τον οίκο MSCI κρίσιμο παράγοντα στην αξιολόγηση των κριτηρίων για τη μετάβαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε καθεστώς αναπτυγμένων αγορών.
Πότε θα μπορούσε να έρθει η αναβάθμιση από τον οίκο MSCI;
Ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα θα ήταν το εξής: μια ανακοίνωση στην Ετήσια Ανασκόπηση Ταξινόμησης Αγοράς που θα ενεργοποιούσε μια διαδικασία διαβούλευσης ενός έτους και η αναβάθμιση θα μπορούσε πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου του 2026.
Ωστόσο, η MSCI θα μπορούσε να επιλέξει να επιταχύνει αυτό το χρονοδιάγραμμα, όπως έχει κάνει με άλλες αγορές.
Διαβάστε επίσης
Το Παρίσι χάνει το στέμμα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης – Πέρασε μπροστά το Λονδίνο
Epsilon Net: Στο 77,87% το ποσοστό της Ginger Digital BidCo
Lamda Development: Οι αναλυτές βλέπουν μεγάλα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Amazon: Κλείνει όλες τις αποθήκες της στο Κεμπέκ και προχωρά σε απολύσεις
- Τουρκία: Εγκρίθηκε η αναθεωρημένη «Κόκκινη Βίβλος Εθνικής Ασφάλειας»
- Βρετανία: Η Google κερδίζει απόφαση που μπλοκάρει ρωσικά πρόστιμα αξίας μεγαλύτερης από το παγκόσμιο ΑΕΠ
- ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η έφεση του πρώην γερουσιαστή Μενέντεζ