Το ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets κορυφώνεται, στρώνοντας το χαλί για καλύτερες αποδόσεις και το 2023. Σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων διεθνώς κι ενώ τα χρηματιστήρια προεξοφλούν το χρόνο μείωσής τους από τον Μάρτιο και μετά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έγραψε χαμηλό 18 μηνών χθες κι αυτό ενώ, υποτίθεται, εκκρεμεί μία ακόμα αναβάθμιση, αυτή τη φορά από τη Moody’s.

Οι αγορές έχουν πάρει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα πλέον, κάτι που μένει να μετουσιωθεί σε εισροές κεφαλαίων.

1

Το γεγονός ότι το Bloomberg εντάσσει στην πλατφόρμα του και τα ελληνικά ομόλογα αποτελεί μεγάλης σημασίας νέο, για την προσέλκυση διεθνών επενδυτών στην αγορά χρέους.

Αντίστοιχες κινήσεις θα πρέπει να αναμένονται και για το Χρηματιστήριο Αθηνών αφού στόχος τόσο της κυβέρνησης όσο και της διοίκησης της ΕΧΑΕ είναι να μπει επιτέλους το Χρηματιστήριο Αθηνών ξανά στους κόλπους των ώριμων χρηματιστηρίων.

Η επάνοδος του Χρηματιστήριο Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές είναι ένα στοίχημα μεγάλης σημασίας για το ελληνικό χρηματιστήριο, που έχασε, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας, τη θέση του στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών, με αποτέλεσμα έκτοτε να αντλεί κεφάλαια η ελληνική αγορά μόνο από τη μικρή «λίμνη» των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και hedge funds που τοποθετούνται σε αναδυόμενες αγορές, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη συναλλακτική δραστηριότητα και τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Το investment grade το οποίο έχει πάρει η χώρα, αλλά όχι το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιτρέπει σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό επενδυτών να επενδύσει στα ελληνικά  assets, κάτι που φάνηκε άλλωστε τόσο από τα  placements, όσο και από την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων.

Τούτο έχει να κάνει με το ότι στις ανεπτυγμένες αγορές το υπό διαχείριση ενεργητικό αγγίζει τα 52 τρισεκατομμύρια δολάρια, έναντι μόλις 6,3 τρισ. δολαρίων στις αναδυόμενες αγορές.

Να σημειωθεί ότι τα passive funds επενδύουν περίπου 88% στις Ανεπτυγμένες και μόνο 12% στις Αναπτυσσόμενες

Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών λαμβάνει αξιολογήσεις από τρεις οίκους, τον MSCI τον οίκο FTSE και τον οίκο αξιολόγησης S&P.

Ο κάθε ένας θέτει τις δικές του προϋποθέσεις και όρους για ένταξη στις ώριμες αγορές.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Optima Bank, ότι ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα 400 εκατ. ευρώ την ημέρα ως το 2026 και 300 εκατ. ευρώ το 2025.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η διοίκηση της ΕΧΑΕ σε επαφές της με αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές το Ελληνικό χρηματιστήριο θα εισέλθει σε λίστα παρακολούθησης από τον οίκο MSCI στα μέσα του 2024 και θα αναβαθμιστεί σε ανεπτυγμένη αγορά στα τέλη του 2025.

Την ίδια χρονιά, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΧΑΕ, τον Μάρτιο ή τον Σεπτέμβριο το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μπορούσε να μπει σε watch list και από τον οίκο FTSE.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να περάσει το κατώφλι της αναβάθμισης θα χρειαστεί διάστημα 1 – 1,5 ετών.

Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση στις ώριμες αγορές από τον οίκο MSCI περνά μέσα από δύο βασικά κριτήρια – προαπαιτούμενα, όπως είναι το credit rating της χώρας, δηλαδή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και το κρίσιμο στοιχείο της ελεύθερης διασποράς, του free float market cap, όπου η ελληνική αγορά υστερεί ακόμη σημαντικά.

Οι επαφές με στελέχη των οίκων FTSE Russell αλλά και MSCI συνεχίζονται ενώ, όπως έχουν τονίσει πηγές από την ΕΧΑΕ γίνονται όλες οι προσαρμογές που απαιτούνται, όμως δεν είναι αρκετές για να μας αναβαθμίσουν σήμερα.

Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η μοναδική αγορά που έχει υποβαθμιστεί από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες και παραμένει σε αυτή την κατηγορία από το καλοκαίρι του 2013.

Ταυτόχρονα, βελτιώνεται το σύστημα δανεισμού τίτλων, μέσω δημιουργίας υβριδικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου και διμερούς δανεισμού τίτλων, αναβαθμίζεται και η αγορά παραγώγων, μέσω έξι νέων stock futures, ενώ δημιουργείται και δείκτης παραγώγων, σε συνεργασία με τον οίκο MSCI.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, με το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο μειώθηκε στο μισό ο φόρος επί των συναλλαγών, στοιχείο που αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω τη ρευστότητα στην αγορά.

Και όχι μόνο, μόλις προσφάτως αυξήθηκε το free float ενώ μπήκαν ισχυροί διεθνείς «παίκτες» σε μετοχές, όπως η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 η ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 και η HelleniQ Energy ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 ενώ αντίστοιχη κίνηση αναμένεται στις αρχές του 2024 για την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 ή κάτι ανάλογο πρόκειται να σηματοδοτήσει η είσοδος του Κεντρικού Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι τον Μάρτιο.

Η αύξηση των συναλλαγών εντός του 2024 θα μπορούσε να συμβεί με την επικείμενη εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα, αλλά και με την επικείμενη διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ, μέσα στο ά 3μηνο του 2024.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει δανεισμό ύψους 10 δισ. ευρώ μετά την αναβάθμιση

UBS: Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο του 2024 για τις μετοχές – Οι μακροοικονομικές προβλέψεις της τράπεζας

Ebury: Η στροφή της FED συντρίβει το δολάριο