Την περασμένη εβδομάδα Έλληνας διαχειριστής κεφαλαίων, γνωστός για τις δουλειές που αναλαμβάνει για εγχώριες εισηγμένες, βρέθηκε στο Λονδίνο για επαφές.

Σε συζήτηση σχετικά με την ελληνική αγορά και το πώς την προσεγγίζουν οι ξένοι θεσμικοί μετά την διόρθωση 15,6% από τα υψηλά του περασμένου Ιουλίου, μεταφέρει το εξής:

1

Υπάρχουν δύο ειδών ξένοι επενδυτές.

Αυτοί που έβγαλαν πολλά χρήματα από τον πρώτο γύρο της ανόδου της αγοράς το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Και αυτοί που ρωτούν ποιο είναι το κατάλληλο timing για να τοποθετηθούν στο ελληνικό χρηματιστήριο για πρώτη φορά.

Σε συνάντησή του με του δημοσιογράφους ο CEO της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος, επικαλούμενος στοιχεία, τόνισε ότι οι ξένοι θεσμικοί είναι πωλητές από τον περασμένο Μάρτιο και πως από την αρχή της χρονιάς οι συνολικές εκροές τους ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Οι ξένοι αν και έχουν το 56,1% στην συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς, εμφανίζονται ως πωλητές στο 9μηνο (στοιχεία Σεπτεμβρίου) με 323 εκατ. ευρώ.

Το φλέγον ερώτημα που απασχολεί τους συναλλασσόμενους, είναι τι έχει αλλάξει στην αγορά και έχει χάσει την αυτονομία του.

Το διεθνές κλίμα δεν παύει να είναι επιβαρυντικό.

Ειδικά, όταν στις ΗΠΑ διατυπώνονται απόψεις περί δημοσιονομικής λιτότητας προκειμένου να εξυπηρετεί το Ομοσπονδιακό κράτος το χρέος.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξεπέρασε το 4,70% τις προηγούμενες μέρες, ενώ ο αντίστοιχος ιταλικός τίτλος διαπραγματεύεται σε 4,91%, όταν το ελληνικό 10ετές υποχωρεί σε 4,3%.

Η Ελλάδα έχει μπροστά της μία ακόμα αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, πιθανότατα στις 20 Οκτωβρίου από την S&P.

Πολλές από τις πωλήσεις του Σεπτεμβρίου συνδέθηκαν με την αποχώρηση funds που έπαιζαν την επενδυτική βαθμίδα της χώρας και στη συνέχεια ξεκίνησαν τη διαδικασία… αποχώρησης.

Από την άλλη, αυτό που προβληματίζει είναι τι απόφαση τελικά θα πάρει το ΤΧΣ.

Αν θα εκκινήσει τη διαδικασία αποεπένδυσης από τις τράπεζες.

Η απόφαση είναι ειλημμένη για την έξοδο από την Eurobank, στην οποία κατέχει 1,4% και η τελευταία θα το αποκτήσει.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει στην ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 και στις άλλες τράπεζες.

Στην ΕΤΕ η συμμετοχή ανέρχεται σε 40% και στην αγορά κυκλοφορεί ότι σε πρώτη φάση θα διατεθεί το 20%.

Το κλίμα στις αγορές όμως, έχει αλλάξει.

Στο τέλος της εβδομάδας πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας ότι το ταμείο ενδεχομένως μεταθέσει τη σχετική διαδικασία μέχρις ότου βελτιωθούν οι συνθήκες.

Από την άλλη, πηγές σε θεσμικούς επενδυτές κάνουν λόγο για πώληση του 10% σε συγκεκριμένο ή συγκεκριμένους επενδυτές και άνοιγμα βιβλίου προσφορών για το υπόλοιπο 10%.

Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί ο «πληθωρισμός» των μετοχών στην αγορά. Να σημειωθεί ότι πηγές στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr, είναι υπέρ της άποψης να βρεθεί ένας επενδυτής στον οποίο θα διατεθεί συγκεκριμένο ποσοστό, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τυχόν απότομες διακυμάνσεις στην ήδη ευαίσθητη πορεία της αγοράς.

Επίσης, Έλληνες διαχειριστές μεταφέρουν άλλες απόψεις ότι δηλαδή πολλοί ξένοι συνάδελφοι τους περιμένουν  discounts σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές για τα  placements που θα πραγματοποιηθούν.

Διαβάστε επίσης:

DBRS: Προσδοκίες για έσοδα €3,1 δισ. από την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών

Citi: Αγοράστε τη βουτιά στις παγκόσμιες μετοχές

Kolanovic (JP Morgan): Προβλέπει βουτιά 20% για τον S&P 500 και προειδοποιεί για ενδεχόμενη ύφεση

________________­_______

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο χάρτης των αποτελεσμάτων