ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αποκαρδιωτική εικόνα της αγοράς μοιραία στρέφει το ενδιαφέρον σε μεμονωμένα «χαρτιά». Μετοχές στις οποίες αναμένονται σοβαρές εξελίξεις σε ορίζοντα όχι μηνών, αλλά ημερών!
Ελλάκτωρ, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς είναι μόλις τρεις περιπτώσεις που συγκεντρώνουν τα βλέμματα της αγοράς σε μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας για τις αγορές και τις οικονομίες. Έχει ξεκινήσει η τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφεται ψυχρολουσία. Κι αυτό διότι το κλίμα που διαμορφώνεται στο ταμπλό δεν έχει καμία σχέση με τον ενθουσιασμό που είχε αναπτυχθεί στο τελευταίο δίμηνο του 2021. Ήταν η περίοδος που η αγορά κάλυψε κατά 60% τις απώλειες μιας χρονιάς που φαινόταν χαμένη από χέρι. Αντ’ αυτού οι απώλειες του 2020 σε σχέση με το 2019 μειώθηκαν σχεδόν στο 15%.
Η αγορά έχει στραμμένη την προσοχή της στην Ελλάκτωρ. Η επικράτηση είτε της παρούσας διοίκησης, υπό τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση, είτε του ολλανδικού κατασκευαστικού κολοσσού Reggeborgh, θα δώσει σε κάθε περίπτωση δυναμική όχι μόνο στον όμιλο, αλλά και στην αγορά, τη στιγμή που εκκρεμούν μια σειρά από έργα, όπως η επέκταση της Αττικής Οδού, ο οδικός άξονας Πάτρας-Πύργου και μια σειρά από ενεργειακά projects. Την ίδια ώρα, η σοβαρή καταγγελία στην ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, την DG Comp, περί δεσπόζουσας θέσης στις παραχωρήσεις αν επικρατήσει τελικά ο ολλανδικός όμιλος, ενδεχομένως να αναστείλει προσωρινά τη διαδικασία. Το σημαντικό πάντως, όπως εξηγούν χρηματιστές, είναι ότι επιστρέφει το ενδιαφέρον για τον κατασκευαστικό κλάδο.
Η αγορά αναμένει επίσης με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, προκειμένου να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα. Η αύξηση υπολογίζεται μέχρι 1 δισ. ευρώ και η εικόνα της τράπεζας στο ταμπλό ΠΕΙΡ 0,27% 3,74, που επέστρεψε στα όρια του 1 ευρώ, συνδέεται με την φημολογία για το πού θα πραγματοποιηθεί η επικείμενη αύξηση. Με τη λογιστική αξία της τράπεζας στα 6 ευρώ, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα υπάρξει απομείωσή της, σημειώνουν επαγγελματίες του χώρου, παρασύροντας προφανώς και την τιμή της μετοχής.
Από την άλλη, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται εξελίξεις που συνδέονται με την πρόθεση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να αξιοποιήσει την πλειοψηφική της θέση στην Εθνική Ασφαλιστική.
Όπως έχει γράψει το mononews.gr, η αγορά περιμένει ότι το λιγότερο που θα διατεθεί από την τράπεζα, αν επιλεγεί η λύση της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο αντί της πώλησης στο CVC, είναι τουλάχιστον 40%.
Σύμφωνα με έμπειρα τραπεζικά στελέχη και διαχειριστές κεφαλαίων, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, υπό τον Παύλο Μυλωνά, γνωρίζει τους κινδύνους που ενέχει μια συμφωνία χωρίς ικανό τίμημα, τέτοιο που να ανταποκρίνεται στα οικονομικά μεγέθη και την ιστορία της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις με το CVC, ακόμα και αν το τίμημα ανέλθει πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, σχεδόν 50% κάτω από τα ίδια κεφάλαια, τη στιγμή που συνεχίζει κερδοφόρα σε κάθε τρίμηνο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται να τραβήξουν σε μάκρος και χρόνο. Που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί νέα διαπραγμάτευση με την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, την DG Comp. Αν επιλεγεί, από την άλλη, η λύση της εισαγωγής των μετοχών στο Χρηματιστήριο, αρκεί μόνο μία δήλωση της διοίκησης της τράπεζας, οπότε δεν θα χρειαστεί καμία παράταση που να παραπέμπει στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
Υπό τα δεδομένα αυτά, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε κατ’ ελάχιστο να διαθέσει το 40% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο επενδυτικό κοινό, αφήνοντας τελικά την αγορά να αποφασίσει για το τίμημα που θα προσφερθεί.
Είναι γεγονός πως οι ενθαρρυντικές προοπτικές για το 2021 έχουν ανεβάσει τον πήχη για την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επιπρόσθετα, η αποτίμηση της AXA Ελλάδος, μετά το deal με την Generali, έδωσε ένα επιπλέον σημείο αναφοράς, καθώς κατ’ αναλογία η αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής ανεβαίνει ακόμη πιο πολύ. Και όχι μόνο αυτό, η αγορά στέκεται και στην ανακοίνωση των εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική.
Τα συναλλακτικά δεδομένα, όπως υποστηρίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, έχουν υποχωρήσει, υποδηλώνοντας την επιφυλακτικότητα των αγοραστών στα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο επί του παρόντος η κίνηση του Γενικού Δείκτη βρίσκεται εντός των φυσιολογικών επιπέδων διόρθωσης από τα υψηλά των 827 μονάδων.
Οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες ενώ στα ωριαία διαγράμματα έχουν υποχωρήσει σε βραχυπρόθεσμα υποτιμημένα επίπεδα. Με την υποχώρηση της Παρασκευής στις 784 μονάδες έκλεισε και η διαγραμματική εκκρεμότητα του ανοδικού χάσματος της 23ης Δεκεμβρίου (789-793 μονάδες).
Πριν από οτιδήποτε άλλο ο Γενικός Δείκτης χρωστάει μια κίνηση προς τις 800 μονάδες όπου εκεί θα εξεταστούν οι συναλλακτικές προϋποθέσεις παραμονής ή υποχώρησης προς νεότερα χαμηλά.
Προς το παρόν, οι 785 μονάδες συνιστούν μια πρώτη στήριξη η μεγάλη εικόνα ωστόσο δείχνει ως πιο συμπαγές το πεδίο των 750 μονάδων.
Διαβάστε επίσης:
Χρηματιστήριο: Με τζίρο… Δεκαπενταύγουστου κάτω και από τις 790 μονάδες
Εθνική Ασφαλιστική: IPO όχι λιγότερο από το 40% βλέπει η αγορά
Ποινή κάθειρξης 6 ετών και ελεύθερος ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για τα δάνεια της Proton Bank
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση έχει έναν σταθερό προγραμματισμό, ο οποίος επικαιροποιείται συνεχώς
- Σπύρος Πρωτοψάλτης: Έως τις 21/1 οι αιτήσεις για επιδότηση νέων επιχειρήσεων – Όλα τα νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ
- Γαλλία: Το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης Μπαϊρού
- ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές για €8 δισ. ευρώ το 2025 η Ελλάδα – Νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους