• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τα παράδοξα της βουτιάς 9% τον Σεπτέμβριο

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Τη μεγαλύτερη βουτιά της χρονιάς σημείωσε ο Σεπτέμβριος, μήνας που χρηματιστηριακά τελειώνει σήμερα, όπως και το 9μηνο, με πτώση 9% (6% ήταν η πτώση τον Μάρτιο) ψαλιδίζοντας τα κέρδη της χρονιάς, που και πάλι είναι σημαντικά σε επίπεδα γενικού δείκτη, στο 28%. Στο pick της αγοράς φέτος, ο γενικός δείκτης έγραψε άνοδο από την αρχή του 2023 πάνω από 45%.

    Τη σημασία όμως, έχουν αυτά, όταν μια σειρά από μετοχές και κυρίως από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με εξασφαλισμένη κερδοφορία, χρηματοδότηση, ελκυστικά τεχνικά σημάδια, αναβάθμιση από τους ξένους οίκους και σημαντικά αυξημένες τιμές στόχους, εγγυημένα stories ρίχνονται στον καιάδα των πωλητών – fund managers.

    Για όποιον παρακολουθεί στενά την αγορά, υποστηρίζουν διαχειριστές κεφαλαίων στην Ελλάδα, ότι σήμερα είναι ο πρώτος μήνας που τα funds κλείνουν τα βιβλία τους, κυρίως τα αμερικάνικα.

    Η ίδια πρακτική, όπως κάθε χρόνο, ακολουθείται και τον Οκτώβριο, αλλά και τον Νοέμβριο.

    Οι Αμερικανοί διαχειριστές όμως, ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο «κατοχυρώνοντας» εγκαίρως τα μπόνους της χρονιάς, ειδικά σε μία αγορά όπως η ελληνική που έφτασε να δίνει αποδόσεις στις τράπεζες πάνω από 100%.

    Ταυτόχρονα, εκκινεί η διαδικασία διαμόρφωσης της στρατηγικής τους για την επόμενη χρονιά.

    Ακόμα και με τις πιο απαισιόδοξες εκθέσεις και το 2024 η ελληνική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχοντας ανακτήσει από τουλάχιστον δύο οίκους την επενδυτική βαθμίδα (η αρχή έγινε με την DBRS, έπεται η S&P -;- στις 20/10) με δυνατές εισαγωγές στο Χρηματιστήριο, όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας και με την ίδια την αγορά να τροχιοδρομεί την επιστροφή της στα ώριμα χρηματιστήρια.

    Το δέλεαρ για αποδόσεις από την ελληνική αγορά συνεχίζεται με τα επικείμενα placements του ΤΧΣ στις τράπεζες, αλλά και με την επιστροφή των συστημικών μετά από 15 χρόνια περίπου, στις μερισματικές διανομές.

    Αν μη τι άλλο, όπως παρατηρούν έμπειροι γνώστες της αγοράς, προκαλεί εντύπωση ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν ρευστοποιήσεις με τέτοια ένταση όταν:

    – Είναι γνωστό ότι το buy back της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 θα γίνει στο 1,80 ευρώ, δηλαδή η μετοχή βρίσκεται 20% κάτω από την τιμή που θα αγοραστεί το 1,4% του ΤΧΣ.

    – Ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 έχει δηλώσει εδώ και δύο χρόνια ότι εγγυάται για την επόμενη 10ετία μέρισμα κατ’ ελάχιστο 1 ευρώ.

    – Η Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 του Απόστολου Βακάκη προβαίνει για Τρίτη φορά φέτος σε χρηματική διανομή, μοιράζοντας επιπλέον 1,47 ευρώ στους μετόχους του.

    – Η Μυτιληναίος  ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 έχει υποσχεθεί στους μετόχους του EBITDA, όχι μόνο φέτος, αλλά και για πολλές ακόμα χρήσης πάνω από 1,2 δις. ευρώ.

    – Η ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 με τον Γιώργο Στάσση εμφανίζει EBITDA περί το 1 δις. με την διοίκηση να ετοιμάζεται για τη διανομή μερίσματος.

    – Οι τράπεζες έχουν p/b περί το 0,60, σε απίστευτα ανταγωνιστικές αποτιμήσεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.

    Τα παράδοξα της διόρθωσης λοιπόν, συνδέονται απόλυτα με τις εμμονικές ρευστοποιήσεις εκ μέρους των ισχυρών χαρτοφυλακίων, δημιουργώντας ωστόσο νέα πεδία τοποθετήσεων σε χαμηλότερες αποτιμήσεις. Το μόνο που μένει, είναι ο χρόνος της νέας αντίδρασης.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΛΤΟΝ: Αγορά μετοχών από στελέχη της εταιρείας

    Morgan Stanley για Jumbo: Ισχυρές μεσοπρόθεσμες προοπτικές αλλά… μόλις 15% περιθώριο ανόδου στο ταμπλό του ΧΑ

    UniCredit Bank: Αυξάνει τις εκτιμήσεις για το φετινό ΑΕΠ στην Ελλάδα – Τα νέα δεδομένα



    ΣΧΟΛΙΑ