Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Τα νέα τεχνικά σενάρια μετά το sell off στην Ευρώπη

Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο

Δραματικές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές χθες και το «κόκκινο» στη Wall Street προοιωνίζουν όχι και μία τόσο ευνοϊκή περίοδο για το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.). 

Βουτιά 1,97% για τον δείκτη Dax, 1,99% για τον γαλλικό CAC και 1,94% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Eurostoxx, μάλλον δεν θα επέτρεπαν τα χαμόγελα που σχηματίστηκαν στο G-7 της Ιταλίας από τη Μελόνι, όπου η απόδοση του 10ετούς επιτοκίου της χώρας της έσπασε πάλι το φράγμα του 4% ή του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, το κόμμα του οποίου πήρε την τρίτη θέση στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής.

Oι καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις που σηματοδοτούν στην Ευρώπη οι εκλογές της περασμένης Κυριακής και η ενδεχόμενη έως βέβαιη αλλαγή ισορροπιών στο κέντρο λήψεως αποφάσεων στις Βρυξέλλες με επικράτηση ακροδεξιών σχηματισμών, αποτρέπει προς ώρας τους επενδυτές να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο στις αγορές της γηραιάς ηπείρου.

Και τα «βάσανα» δεν τελειώνουν εδώ.

Στις 30/6 έχουν προγραμματιστεί πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία (πρώτος γύρος) και λίγες μέρες μετά στήνονται κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη συνέχεια πραγματοποιείται ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών και το Νοέμβριο διεξάγονται οι εκλογές στις ΗΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του αντιπάλου του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Όπως εξηγούσαν οι αναλυτές, ο Πούτιν δεν μπορούσε να βρει πιο… προνομιακούς συνομιλητές, τόσο στην Ευρώπη, με τυχόν επικράτηση της Λεπέν, όσο και στις ΗΠΑ με τυχόν επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια στιγμή, οι αγορές δείχνουν να χωνεύουν την απόφαση της Fed την Τετάρτη να διατηρήσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5,25% έως 5,5% και να προβλέψει μόνο μία μείωση του επιτοκίου φέτος, από τις τρεις μειώσεις που προέβλεπε στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Μέσα στο κλίμα αυτό και σε ότι μας αφορά, η αγορά, είναι γεγονός, ότι θα περίμενε αυτονομία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Μόνο που δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο αυτό…

Υπό τα δεδομένα αυτά, η αγορά, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, θα ανέμεναν από τον πρωθυπουργό να είχε προχωρήσει άμεσα στην ανασύνθεση των μελών της κυβέρνησής του, πριν αναχωρήσει για το εξωτερικό, όπως είναι προγραμματισμένο μέσα στο Σαββατοκύριακο αντί να ανοίξει η αγορά τη Δευτέρα με την ίδια κυβέρνηση.

Ενδεχομένως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κάποιες επιχειρηματικές συμφωνίες οι οποίες αν και έχουν ολοκληρωθεί δεν υπάρχει προς το παρόν ανακοίνωση, να συνδέονται με το άσχημο κλίμα που τείνει να διαμορφωθεί στις αγορές του εξωτερικού.

Οι ξένοι  επενδυτές πάντως, με εξαίρεση κάποιες τοποθετήσεις, κυρίως στις τράπεζες, απέχουν από τα τεκταινόμενα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καλύπτοντας προφανώς τα νώτα τους στις ευρωπαϊκές αγορές που τις τελευταίες μέρες και ειδικά χθες, γκρεμίστηκαν.

Τεχνικά, σχολιάζουν οι αναλυτές, πτωτική διάσπαση των 1437 μονάδων, είναι πιθανό να οδηγήσει την αγορά στη ζώνη των 1.400 μονάδων.

Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 και ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 για παράδειγμα, βρέθηκαν χθες σε χαμηλά δύο μηνών, ενώ η Aegean ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 σημείωσε τις χαμηλότερες συναλλαγές φέτος, ενώ ο ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 εδώ και επτά συνεδριάσεις έχει να δει όγκο (συναλλαγών) πάνω από 400 χιλιάδες κομμάτια…

Διαβάστε επίσης:

Pantelakis Securities για Lamda Development: Σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης

ΟΠΑΠ: Χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου οι μετοχές από 25/6

NBG Securities για Cenergy Holdings: Θετικές προοπτικές και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα