ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ορόσημο για την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς αποτελούν δύο κρίσιμες ημερομηνίες. Η Παρασκευή, 24/2 και η Τρίτη, 28/2.
Αν μέχρι τώρα οι αποδόσεις στις τραπεζικές μετοχές πλησιάζουν το 60% (π.χ. Τράπεζα Πειραιώς) από το ξεκίνημα της χρονιάς προκαλώντας ίλιγγο σε πολλούς από τους συναλλασσόμενους για το γεγονός ότι η αντίδραση που βγαίνει στην αγορά, γίνεται μονορούφι και «εις βάρος» άλλων blue chips που έχουν μείνει πίσω (π.χ. ΟΤΕ ΟΤΕ -0,21% 14,07 η άνοδος του οποίου αγγίζει το 5%), προκύπτει ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι διαφορετικό.
Ειδικά, όσο το 55% του ημερήσιου τζίρου προέρχεται από ξένους επενδυτές, αφού οι εντολές αγορών που καταγράφονται στο σύστημα δεν έχουν προηγούμενο.
Την ερχόμενη Παρασκευή λοιπόν, ανακοινώνει αποτελέσματα η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 . Η τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα πριν από το άνοιγμα της αγοράς.
Θα φανεί αν το buy the rumor, sell the fact, όπως υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές, θα έχει αντίκρισμα.
Διότι το θέμα δεν είναι ότι η Πειραιώς θα ανακοινώσει αποτελέσματα.
Τυχαίνει να είναι η Πειραιώς, η πρώτη από τις τράπεζες που είναι υποχρεωμένη να δώσει στοιχεία για τις οικονομικές της επιδόσεις το 2022.
Αλλά το αν τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει, θα δώσουν τον τόνο για τα αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν από τις άλλες τράπεζες. Αν αυτά δηλαδή, θα είναι πάνω από τις προβλέψεις και αν θα δικαιωθούν τα επενδυτικά κεφάλαια που λαμβάνουν θέση στις τραπεζικές μετοχές, τόσο επιθετικά το τελευταίο διάστημα.
Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται η άποψη που θέλει ότι οι ξένοι τοποθετούνται στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές ποντάροντας όχι στα κέρδη του 2022, αλλά ούτε στα φετινά.
Τοποθετούνται με βάση τις προσδοκίες τους για τα αποτελέσματα ένα χρόνο μετά αφού η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Ούτε βεβαίως είναι τυχαίο το χθεσινό γύρισμα των τραπεζικών μετοχών.
Ακόμα και η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 που διόρθωσε οριακά (-0,41%, στο 1,464 ευρώ), άλλαξαν χέρια σχεδόν 10 εκατ. τεμάχια και 17,5 εκατ. τεμάχια την προηγούμενη μέρα που είχε γράψει +5,9%.
Ο δεύτερος καταλύτης ο οποίος θα μπορούσε να επιδράσει για το ενδεχόμενο πρόσκαιρης διόρθωσης, δίνοντας την ευκαιρία να επανατοποθετηθούν και οι Έλληνες θεσμικοί, είναι η 28η Φεβρουαρίου.
Αναμένεται το rebalancing, μετά την ένταξη της Motor Oil ΜΟΗ 1,86% 23,04 στον MSCI την 1η Μαρτίου.
Συνήθως, η διαδικασία αυτή δεν αφορά μόνο τις μετοχές που εισέρχονται, αλλά και όσες βρίσκονται ήδη μέσα. Δεν αποκλείεται με ευκαιρία την αναδιάρθρωση του MSCI, συγκεκριμένα επενδυτικά κεφάλαια να επιδιώξουν να εγγράψουν υπεραξίες δεδομένου ότι πλησιάζει και το τέλος του ά 3μήνου.
Αυτά βεβαίως, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει κάποιος αστάθμητος παράγοντας από το εξωτερικό, όπως χθες με το γύρισμα της Wall και την αναμέτρηση του S&P με τις 4.000 μονάδες μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις της Wall Mart για φέτος.
Ακόμα και στο γύρισμα της αγοράς, οι αναλυτές δεν ανησυχούν.
Οι 1.050 μονάδες φαίνεται ότι αποτελούν ισχυρή στήριξη σε αυτή τη συγκυρία.
Διαβάστε επίσης
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πράσινο φως στο ενημερωτικό της Πειραιώς για δημόσια πρόταση στη MIG
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»