Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Στις θέσεις τους Fidelity, Goldman Sachs, Helikon – Το στοίχημα επιστροφής πάνω από τις 1352 μονάδες και το μήνυμα του selloff

Χρηματιστήριο

Μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις εδώ και τέσσερα χρόνια εκτυλίχθηκε χθες, 5/8, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σίγουρα, όμως, ήταν η χειρότερη του 2024, αποδεικνύοντας ότι επιθετικά και δραστήρια funds είναι οι βασικότεροι «πελάτες» της αγοράς μας, φέρνοντας τα πάνω-κάτω σε μία μόλις συνεδρίαση.

Το σημαντικό είναι, όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές, ότι δεν έχουν «πειραχτεί» βασικές θέσεις από ισχυρούς πρωταγωνιστές το τελευταίο διάστημα σε μετοχές, όπως η ΔΕΗ, η Πειραιώς, η Εθνική, ο Μυτιληναίος, η Eurobank.

FidelityGoldman SachsHelikon, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παραμένουν στις θέσεις τους, πλην όμως δημιουργήθηκαν εντυπώσεις από τον πανικό που κατέλαβε:

α) τους  Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, καθώς έσπασαν τα margin calls και οι χρηματιστηριακές απαιτούσαν πληρωμή των θέσεων, διαφορετικά πουλούσαν αυτομάτως, και

β) τους Έλληνες θεσμικούς που φοβούμενοι τα χειρότερα για τις αγορές, μετά το κλείσιμο στο -13% του Nikkei στο Τόκιο και το άνοιγμα με απώλειες πάνω από 2% των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χθες, ή κατάρρευση της Wall Street, όπως είχε διαφανεί ήδη από τα futures, προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Χθες η αγορά έμαθε και κάτι ακόμα. Ή μάλλον στη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει η καθυστέρηση της μείωσης των επιτοκίων της Fed, η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, τα άθλια αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών, ήρθε να προστεθεί η πληροφορία περί δανεισμού των hedge funds σε γεν για την αγορά μετοχών.

Μέχρι την περασμένη Πέμπτη τα hedge funds είχαν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να αυξήσει τα επιτόκια 0,25% χάλασε τα σχέδια στο δανεισμό για την αγορά μετοχών, αφού μοχλεύοντας τα κεφάλαιά τους επτά κι οχτώ φορές, υποχρεώνονται να πληρώνουν ακριβότερα.

Αυτό εν πολλοίς εξηγεί το άδειασμα θέσεων στο Χ.Α. και σε άλλες περιφερειακές αγορές, όπως η Κωνσταντινούπολη, που έκλεισε με πτώση 5,54%.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το πώς θα ανοίξει η αγορά σήμερα.

Ο γενικός δείκτης έσπασε την στήριξη εδώ και επτά μήνες, των 1.352 μονάδων.

Έγραψε χαμηλό μέρας στις 1.320 μονάδες.

Απείχε σχεδόν 2,2% από το τέλος του 2023 ο δείκτης πριν χάσει εξ ολοκλήρου τα κέρδη όλης της χρονιάς, ενώ ακόμα και με την πτώση της περασμένης Παρασκευής η αγορά βρισκόταν στο +10,65%.

Ενδεχόμενη ομαλοποίηση της κατάστασης στο εξωτερικό, όπως αναφέρουν οι χρηματιστές, με επανάληψη ενός τόσο δυνατού τζίρου, όπως ο χθεσινός, 235 εκατ. ευρώ (με 11 εκατ. ευρώ πακέτα), που επέτρεψε την εκτόνωση των πωλητών, αλλά για αγορές, θα έχει σαν αποτέλεσμα να επιστρέψει η προοπτική και η ελπίδα στην αγορά.

Βραχυπρόθεσμος στόχος η επανακατάληψη της περιοχής άνω των 1.352 μονάδων, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση.

Διαβάστε επίσης

Wall Street: Σφαγή με 700 δισ. απώλειες στην Τεχνητή Νοημοσύνη- Η Nvidia διέγραψε πάνω από 270 δισ. δολάρια

Ελεύθερη πτώση για τις παγκόσμιες αγορές – Sell-off στις εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης

Αυγουστιάτικο sell-off στις παγκόσμιες αγορές – Σε χαμηλό έξι μηνών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια