Deals με μετρητά σε πολύ καλές αποτιμήσεις και οφέλη για τους μετόχους, αλλά και έξοδος από το Χρηματιστήριο, που συνεπάγεται μοιραία μείωση της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς.

Τα deals που έγιναν στην πληροφορική σε Έντερσοφτ και Έψιλον Νετ, η είσοδος του πολύπειρου Νίκου Καραμούζη στην εταιρεία κατασκευής ανελκυστήρων, την Ντόπλερ που έρχεται από το Κιλκίς και διαπραγματεύεται ήδη στην Εναλλακτική Αγορά, η πώληση της συμμετοχής της Ιντεάλ στην εταιρεία παραγωγής πωμάτων Astir στην εμπορική αξία των 134 εκατ. ευρώ, αλλά και το mega deal στην Ενέργεια με επίκεντρο την Τέρνα Ενεργειακή του Γιώργου Περιστέρη, έγιναν, γίνονται και θα γίνουν σε μεγάλες αποτιμήσεις και μετρητά, με προφανή τα οφέλη για τους μετόχους μειοψηφίας, που είναι και το ζητούμενο εντέλει στις αγορές και το Χ.Α.

Έψιλον Νετ που εξαγοράζεται από την General Atlantic θα πληρώσει 33 φορές τα καθαρά κέρδη του 2023 παραπέμποντας σε εξαγορές τύπου Nasdaq και Wall Street που γίνονται με αποτιμήσεις 30 και 40 φορές τα καθαρά τους κέρδη.

Το σημαντικό είναι ότι η εταιρεία είχε μόλις 4 χρόνια στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. ενώ η ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 ως μέτοχος μειοψηφίας που είχε αγοράσει το 7,5% στα 7,49 ευρώ θα έχει όφελος 60%!

Φανταστείτε τι θα συμβεί με άλλους ιδιώτες μικρομετόχους, αν υπάρχουν, που είχαν μετοχές από το 2020 ή και πιο πριν, όταν το χαρτί διαπραγματευόταν στην Εν.Α.

Πριν από 1,5 μήνα, έγινε γνωστό ότι η Olympia Group του Πάνου Γερμανού προτίθεται να αποκτήσει την Entersoft.

Η τιμή πώλησης ορίστηκε στα 8 ευρώ ανά μετοχή, γεγονός που… απογείωσε την αποτίμηση της εταιρείας στα 240 εκατ. περίπου 19 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 2023 (12,7 εκατ. ευρώ).

Με δεδομένο ότι οι βασικοί μέτοχοι κατέχουν 16.119.831 κοινές ονομαστικές μετοχές, το τίμημα για το 53,73% ανέρχεται περίπου στα 129 εκατ. ευρώ.

Ζεστό χρήμα 1,5 εκατ. ευρώ διέθεσε το επενδυτικό ταμείο του Νίκου Καραμούζη, SMERemediumCap (SMERC), για την απόκτηση του 35% της εισηγμένης Doppler.

Προ ημερών ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου της Ideal ΙΝΤΕΚ 0,17% 6,03  ανακοίνωσε ότι πούλησε 134 εκατ. ευρώ την θυγατρική της Ideal , Astir Vitogiannis, έναντι εμπορικής αξίας 134 εκατ. ευρώ.

Η Astir ήταν περασμένη στα βιβλία της Ideal στα 40,1 εκατ. ευρώ.

Αν αφαιρεθούν τα δάνεια περί τα 10 – 15 εκατ. ευρώ, η Ideal έγραψε καθαρό κέρδος πάνω από 80 εκατ. ευρώ, ενώ μέρος των κεφαλαίων αυτών αναμένεται να επιστρέψει στους μετόχους.

Από εκεί και πέρα το deal που αναμένεται να ταρακουνήσει την αγορά είναι αυτό στην Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 και η απόκτησή της από την Αραβική Masdar.

Και αυτό το deal θα έχει προφανή οφέλη για τους μετόχους, αφού θα γίνει με μετρητά, καθώς οι Άραβες θα ακολουθήσουν την οδό της δημόσιας πρότασης.

Μαζί με το deal της Τέρνα Ενεργειακή, όταν έρθει, αλλά και με αυτά που έχουν προηγηθεί σε Έντερσοφτ και Έψιλον Νετ, θα φύγουν από την αγορά περί τα 3 δισ. ευρώ.

H κεφαλαιοποίηση της αγοράς, που με τόσο κόπο ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ κινδυνεύει να μειωθεί.

Κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τη διοίκηση του Χ.Α. υπό τον κ. Γιάννο Κοντόπουλο που με το νέο Κανονισμό Λειτουργίας μπαίνουν περιορισμοί στις κεφαλαιοποιήσεις.

Τα παραδείγματα των δύο  εταιρειών πληροφορικής δείχνουν ότι δύο μικρές εταιρείες μπορούν να αναπτυχθούν και να μεγαλουργήσουν στο αντικείμενό τους και για λογαριασμό των μετόχων τους, σημειώνουν με νόημα παράγοντες της αγοράς.

Διαβάστε επίσης:

NBG Securities για ΕΧΑΕ: Κλειδί η επανένταξή τους στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών – Αγοράστε τη μετοχή

Αναλυτές για Mytilineos: H πρώτη ανάγνωση για τα αποτελέσματα και το dual listing

Pantelakis Securities για Σαράντης: Ξεκίνησε δυνατά τη χρονιά – Ο θετικός ρόλος της Stella Pack