• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πόσα λεφτά έριξαν οι Έλληνες πριν και μετά τις εκλογές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    Κοντά στο μισό δισ. ευρώ έφτασαν οι τοποθετήσεις των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών στο Χρηματιστήριο τον Απρίλιο και τον Μάιο.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τον Απρίλιο οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές αγόρασαν μετοχές αξίας 239 εκατ. ευρώ και πούλησαν τον ίδια μήνα μετοχές αξίας 257,04 εκατ. ευρώ.

    Τον επόμενο μήνα τον Μάιο, που περιείχε και τη σημαντική – κερδοφόρα περίοδο που ξεκίνησε για το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τις εκλογές της 21/5 οι Έλληνες ιδιώτες αγόρασαν τον Μάιο μετοχές αξίας 476 εκατ. ευρώ και πούλησαν 492,75 εκατ. ευρώ, με 16,57 εκατ. ευρώ καθαρές πωλήσεις!

    Αυτό και μόνο καταδεικνύει το ενδιαφέρον των ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών για την αγορά, η οποία πλέον έχει καταστεί ως μηχανή παραγωγής αποδόσεων και επίτευξης κερδών, όπως σημειώνουν με νόημα χρηματιστές.

    Καθαροί αγοραστές εμφανίζονται οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου με περισσότερα από 47 εκατ. ευρώ και το asset management με 43,01 εκατ. ευρώ.

    Πάνω από 6 εκατ. ευρώ διοχέτευσαν τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης και σχεδόν 5 εκατ. ευρώ καθαρές εισροές από τις τράπεζες.

    Στο πάρτι τον περασμένο μήνα συμμετείχαν βεβαίως και οι ξένοι, αφού οι ξένες τράπεζες λειτουργώντας προφανώς για λογαριασμό πελατών τους εμφανίζονται με καθαρές αγορές 299 εκατ. ευρώ και οι ασφαλιστικές εταιρείες από το εξωτερικό με περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ).

    Όμως, μεγάλες πωλήσεις πραγματοποίησαν αμοιβαία από την Ε.Ε. με καθαρές εκροές άνω των 102 εκατ. ευρώ, άλλες ξένες τράπεζες με περισσότερα από 94 εκατ. ευρώ, και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με σχεδόν 24 εκατ. ευρώ.

    Κατά τα άλλα, στα 168 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι καθαρές εισροές που έχουν πραγματοποιήσει οι Έλληνες επενδυτές, στους οποίους περιλαμβάνονται επαγγελματίες, ιδιώτες, θεσμικό, τράπεζες, εταιρείες επενδύσεων,  το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου.

    Προς το παρόν, οι ξένοι συνεχίζουν να έχουν το προβάδισμα από την αρχή του 2023 με καθαρές εισροές μέχρι και τον Μάιο με 94,5 εκατ. ευρώ.

    Οι Έλληνες επενδυτές που ήταν διστακτικοί και συνήθως έπονται των τοποθετήσεων των ξένων, δείχνουν ότι έχουν αλλάξει στάση.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Απρίλιο, οι Έλληνες επενδυτές έριξαν στο σύστημα καθαρά κεφάλαια 72,5 εκατ. ευρώ.

    Τον Μάιο, το ποσό αυτό εκτοξεύτηκε στα 95,46 εκατ. ευρώ με μεγάλο μέρος των εντολών, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, να διοχετεύεται στο σύστημα στις 10 τελευταίες συνεδριάσεις, δηλαδή, μετά τις εκλογές του Μαΐου.

    Τον περασμένο μήνα, δημιουργήθηκαν 1.128 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 937 νέους λογαριασμούς τον Απρίλιο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν 2,14 δισ. ευρώ (2,87% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).

    Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου των δικαιούχων μερίδων, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Χ.Α.,  διαμορφώθηκε στα 63,46% για τους ξένους και 36,54% για τους Έλληνες επενδυτές.

    Διαβάστε επίσης

    Μπλακ άουτ στο ελβετικό χρηματιστήριο – Τρεις ώρες χωρίς συναλλαγές

    Premia Properties: Διευκρινίσεις για το ακριβές ύψος του μερίσματος

    Deutsche Bank: Συστάσεις αγοράς για τις τράπεζες και λόγω Ταμείου Ανάκαμψης

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ