ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τις απώλειες της αγοράς από την αρχή του χρόνου να έχουν μειωθεί σε περίπου 3,5%, η αισιοδοξία φαίνεται να έχει επιστρέψει στο Χρηματιστήριο.
Το επόμενο δεκαπενθήμερο ενδεχομένως να δημιουργηθούν αναταράξεις, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, αφού, παραδοσιακά, παρατηρείται υποχώρηση των τιμών εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ξένοι διαχειριστές, αλλά και μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές, ρευστοποιούν ζημιογόνες θέσεις, τις οποίες παράλληλα συμψηφίζουν με τα κέρδη ή τυχόν κέρδη που έχουν βγει από τις αγορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς για φορολογικούς λόγους.
Από εκεί και πέρα, η μεγάλη εικόνα των αγορών είναι συνδεδεμένη με την νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών και ειδικότερα της Fed που στις 2 Νοεμβρίου θα αποφασίσει μία ακόμα αύξηση επιτοκίου, 0,75, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 4%, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει συνολική αύξηση του κόστους χρήματος στο 4,5%-4,75%. Κάτι που σημαίνει ότι οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν την αρχή του… τέλους της αύξησης των επιτοκίων που σαν στόχο έχει την τιθάσευση του πληθωρισμού και την πτώση των τιμών.
Σε ό,τι μας αφορά, στην Ελλάδα, η πολιτική της ΕΚΤ έχει αρχίσει να αποδίδει, αφού στον πληθωρισμό, όπως δείχνουν τα πρώιμα στοιχεία για τον Οκτώβριο, υπάρχει αποκλιμάκωση κάτω από 10% έναντι 12,1% τον προηγούμενο μήνα.
Αλλάζουν υπέρ των αγοραστών τα τεχνικά δεδομένα
Τα τεχνικά δεδομένα αλλάζουν υπέρ των αγοραστών, ειδικά για περιπτώσεις αγορών όπως η ελληνική.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται στις εναπομείνασες 43 συνεδριάσεις πριν από το τέλος του έτους η αγορά να προσεγγίσει εκ νέου τις 900 μονάδες μηδενίζοντας στην κυριολεξία την πτώση του 2022.
Αυτό, όταν στα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια καταγράφεται διψήφιο ποσοστό απωλειών με τη Wall να έχει περάσει σε υπερπουλημένα επίπεδα και απώλειες που έφτασαν για τον S&P 500 πάνω από 2%, σηματοδοτώντας την τέταρτη μεγαλύτερη υποχώρηση μετά το κραχ του ’29.
Στα αποτελέσματα των εισηγμένων, την επόμενη εβδομάδα παίρνουν τη σκυτάλη οι τράπεζες με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μεγέθη καλύτερα των προσδοκιών των αναλυτών.
Τα επικείμενα deals, όπως η εξαγορά της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 στη Ρουμανία ή απόκτηση της Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 από την First Sentier, εντείνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία καλύτερη χρονιά το 2023, όταν και ο πληθωρισμός, όπως όλα δείχνουν, θα έχει αρχίσει να υποχωρεί.
Υπό τα δεδομένα αυτά, η τεχνική ανάλυση θέλει την αγορά όσο κινείται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, που εντοπίζεται πάνω από τις 854 μονάδες, να δοκιμάζει την ευαίσθητη περιοχή των 874 μονάδων. Ήδη χθες η αγορά βρέθηκε μίαν ανάσα από τα επίπεδα αυτά.
Με τυχόν διάσπασή τους τις επόμενες μέρες, η αγορά θα μπορούσε να δοκιμάσει εκ νέου να διασπάσει και τις 900 μονάδες.
Διαβάστε επίσης
Schroders: Δέκα όροι για τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές
Morgan Stanley: Γιατί η τεχνική εικόνα του S&P 500 δείχνει βραχυπρόθεσμο ράλι
Μάικ Γουίλσον (Morgan Stanley): Πλησιάζει το τέλος της αύξησης επιτοκίων της Fed