ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο περίμενε έχουν μείνει οι Έλληνες διαχειριστές, βλέποντας τους ξένους να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο Χρηματιστήριο.
Τα στοιχεία του ΑξΙΑNumbers για τον Δεκέμβριο τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα τέλος… Ιανουαρίου και χωρίς καμία άλλη ενημέρωση από την ΕΧΑΕ, όπως γινόταν μέχρι προσφάτως (δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες όσο βρίσκεται σε αποδρομή ο Σωκράτης Λαζαρίδης;) δείχνουν ότι οι ξένοι θεσμικοί έχουν πάρει το πάνω χέρι της αγοράς.
Οι καθαρές εισροές που πραγματοποίησαν τον Δεκέμβριο οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων, πραγματοποίησαν εισροές ύψους 41,59 εκατ. ευρώ σε αντίθεση με τους εγχώριους οι οποίοι προέβαιναν σε πωλήσεις. Οι τοποθετήσεις των ξένων στην αγορά σε σχέση με τον Νοέμβριο δείχνουν ότι οι καθαρές εισροές τους είναι περισσότερες σχεδόν κατά 15 φορές, αφού εμφανίζονται με περίπου 3,27 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που συνδέουν τις εισροές με τις τοποθετήσεις των ξένων το τελευταίο διάστημα στον τραπεζικό κλάδο. Οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, όπως προκύπτει από τις θέσεις τους, προέβησαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 στην αγορά 9,1 εκατ. τεμαχίων Alpha Bank, αλλά από την άλλη είχαν μειώσει κατά 10,1 εκατ. τεμάχια τις θέσεις τους στην Eurobank, η οποία είχε σημειώσει μεγάλο ράλι πέρσι.
Στην Εθνική, προκύπτει από τα στοιχεία των αμοιβαίων κεφαλαίων, μείωσαν τις θέσεις τους κατά 450 χιλιάδες κομμάτια, ενώ πήραν σημαντική θέση στην Πειραιώς αυξάνοντας τη συμμετοχή τους κατά 2,5 εκατ. τεμάχια.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 64,7% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 35,3% για τους Ημεδαπούς και είναι η υψηλότερη για τη χρονιά που πέρασε.
Μάλιστα, οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 53,5% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Δεκέμβριο 2021 (σε σχέση με το 58% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 46,5% των συναλλαγών, σε σχέση με το 42% τον προηγούμενο μήνα.
Η αίσθηση που υπήρχε στην αγορά ήταν ότι οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές δεν προέβαιναν σε νέες τοποθετήσεις διότι ανησυχούσαν για το διεθνές κλίμα. Εν μέρει επιβεβαιώθηκαν, αφού οι μεγάλες αγορές του εξωτερικού διορθώνουν, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το Χ.Α. που σημειώνει από τις υψηλότερες αποδόσεις παγκοσμίως, αλλά και μεταξύ των αναδυόμενων χρηματιστηρίων.
MSCI
Η προσοχή της αγοράς το επόμενο διάστημα αναμένεται να στραφεί στην τριμηνιαία αξιολόγηση της Morgan Stanley.
Με την κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ πλέον πάνω από τα 3,2 δισ. ευρώ και με τη μεγάλη κίνηση στη μετοχή το τελευταίο διάστημα, που έχει δώσει κέρδη σχεδόν 20% από το ξεκίνημα της χρονιάς, η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε, σύμφωνα με χρηματιστές, ενδεχομένως να περιλαμβανόταν στην τριμηνιαία αναθεώρηση του MSCI που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Φεβρουαρίου.
Η Societe Generale, όμως, έχει άλλη άποψη εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο, που αφορά τόσο την ΕΤΕ όσο και τον Μυτιληναίο, θα αποκτούσε στοιχεία βεβαιότητας για την εξαμηνιαία αναθεώρηση που είναι για τον Μάιο.
H SocGen δεν αναμένει αλλαγές για τις ελληνικές εισηγμένες στο rebalancing αυτού του μήνα αλλά στο επόμενο, ενώ η γαλλική τράπεζα εκτιμά επίσης ότι η μετοχή της Jumbo θα διαγραφεί – κάτι που το προβλέπει εδώ και καιρό. Ωστόσο, άλλοι αναλυτές δεν εκφράζουν βεβαιότητα για διαγραφή του Jumbo, από τη στιγμή που η κεφαλαιοποίηση απέχει σχεδόν 200 εκατ. ευρώ από τα 2 δισ. ευρώ.
Οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα τοποθετούνται στα 106,26 εκατ. δολάρια και για την Mytilineos στα 84,23 εκατ. δολάρια. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών κατά 0,021% (λόγω Jumbo) και σε αύξηση στη συνέχεια κατά 0,028% (λόγω ΕΤΕ) και κατά 0,022% (λόγω Mytilineos).
Διαβάστε επίσης
Τα report 10 οίκων: Μέχρι που μπορεί να φτάσουν τα περιθώρια ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές
Το Μάιο βλέπει η Société Générale Εθνική και Mytilineos στον MSCI