ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Όποια μετοχή έχει μερισματική απόδοση πάνω από 4% είναι για αγορά από την Δευτέρα», υποστηρίζουν οι χρηματιστές μιλώντας στο mononews.gr.
Τράπεζες (σ.σ. οι τέσσερις συστημικές), Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Aegean, ΑΔΜΗΕ, αλλά και Jumbo (αν και εταιρεία του retail) ή εταιρείες με growth, αξία, ταμειακά διαθέσιμα, ελεγχόμενο δανεισμό, είναι για αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό, η Beta Χρηματιστηριακή στο εβδομαδιαίο δελτίο της την Παρασκευή, ανέφερε για του λόγου το αληθές, «παρά την διόρθωση 9% από τα υψηλά του Γενικού Δείκτη η στρατηγική νέων τοποθετήσεων προτείνεται να γίνει σταδιακά εστιάζοντας σε μετοχές με καλά μερίσματα (ΟΠΑΠ, ΔΑΑ), αναπτυξιακή προοπτική (ΔΕΗ, ΓΕΚ, Metlen) ή έχουν ελκυστικές αποτιμήσεις (Πειραιώς, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, κλπ).
Η αντίδραση στην έντονη πτώση θα έχει σαν κύριο εκφραστή τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που δέχθηκαν και την μεγαλύτερη πίεση».
Σημειωτέον ότι με το χαμηλό της αγοράς την Παρασκευή στις 1.578 μονάδες σημειώθηκε διόρθωση από τα υψηλά των 1.750 (σ.σ. επίπεδα για τα οποία είχε προϊδεάσει το mononews.gr ότι θα βρεθεί η αγορά από τον περασμένο Νοέμβριο) της τάξης του 9,8% που για τις τράπεζες σήμαινε πτώση έως 19%, επίπεδα απόλυτα φυσιολογικά για να σημάνουν την έναρξη ενός νέου κύκλου.
Από την περασμένη Τρίτη, σημειώνουν οι επαγγελματίες της αγοράς, η αγορά διόρθωσε όσο σε διάστημα ενός χρόνου!
Κάτω από τη μία φορά p/bv επέστρεψαν οι τράπεζες, ενώ κάποιες από αυτές δεν είχαν πλησιάσει παρά το ράλι, ούτε τη μία φορά.
Την Παρασκευή σε 98 χιλιάδες open interest στην Alpha είχαν γίνει 45.000, σχεδόν το 50% επί των ανοιχτών θέσεων.
Αντιστοίχως στην Πειραιώς επί συνόλου 50 χιλιάδων ανοιχτών θέσεων, είχαν κλείσει οι 20 χιλιάδες ή το 40% επί του συνόλου.
Κι αυτές είναι θέσεις, σημειώνουν χρηματιστές, που κατέχουν Έλληνες επενδυτές. Μετοχές, όπως η Cener βρέθηκαν σε επίπεδα τιμών, κάτω του placement του περασμένου Οκτωβρίου, τα 9 ευρώ και η μετοχή έγραψε χαμηλό στα… 8,16.
Η μετοχή της νεοφώτιστης Φάις Γκρουπ με τιμή εισαγωγής τα 4,70 ευρώ, έφτασε να βλέπει χθες ακόμα και τα 3,55.
Οι μετοχές έχουν διορθώσει με διψήφια ποσοστά πτώσης, ειδικά για την μεγάλη κεφαλαιοποίηση από τα υψηλά τους στο τέλος Μαρτίου (που για πολλές συνιστούσαν πολυετή ή ιστορικά υψηλά) μέχρι και την Παρασκευή μέσα στη συνεδρίαση.
Μέσα στη συνεδρίαση της Παρασκευής, πάνω από 18,8% η διόρθωση στην Alpha, πάνω από 17,39% στην Εθνική, 17,3% στην Eurobank, 17,23% στην Πειραιώς, 15,85% για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, πάνω από 15% για την Άκτωρ, 14,9% για την Cener, 14,26% για την Βιοχάλκο, 13,52% για την Optima, 13% για την Aegean, 12,9% για την Μότορ Όιλ, 12,46% για το Jumbo, 11,88% για την Metlen, 11,39% για την ΔΕΗ, 11,26% για την Τιτάν, 10,52% για τον Σαράντη, 10,13% για την Lamda, 9% για τον ΟΠΑΠ, 8% για την ΗelleniQ Energy, 7,86% για την ΕΥΔΑΠ, 5,8% για το Αεροδρόμιο και 4,2% για τον ΟΤΕ.
Αυτές μόνο είναι μερικές από τις παρενέργειες του sell off που πυροδοτήθηκε και στην δική μας αγορά μετά την επιβολή των δασμών Τραμπ κατά δικαίων και αδίκων. Στο Χ.Α. από την περασμένη Τρίτη μέχρι και τα μέσα της συνεδρίασης της Παρασκευής (σ.σ. με τον δείκτη στις 1578 μονάδες) χάθηκαν πάνω από 7 δις. ευρώ, για βελτιωθεί η εικόνα στο κλείσιμο σε 5,9 δις. ευρώ.
Έτσι λοιπόν, αν το χαμηλό ημέρας την Παρασκευή ήταν οι 1578 μονάδες, έχοντας σπάσει τέσσερις κοντινές αλλά κρίσιμες τεχνικές στηρίξεις (1680, 1620, 1585) στις 1.560 μονάδες η αγορά θα έχανε ή θα χάσει αν βρεθεί, το 50% της ανόδου.
Της ανόδου που είχε ξεκινήσει στις 18/11/2024 και με την αγορά τότε στις 1360 μονάδες, οδηγώντας τον γενικό δείκτη στις 1.749 μονάδες την Παρασκευή, 28/3/2025.
Στις 1.625 μονάδες που κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος η αγορά έχασε το 38% της ανόδου…
Ένα ερώτημα που απασχολεί τους συναλλασσόμενους ήταν το ποιος πουλούσε τόσο έντονα το τελευταίο διήμερο στο Χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με στοιχεία των χρηματιστών οι ξένοι παραμένουν στις θέσεις τους.
Δηλαδή, αυτοί που αγόραζαν συστηματικά το τελευταίο δίμηνο ή τρίμηνο.
Πωλητές ως επί το πλείστον ήταν εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια, ΑΕΔΑΚ, asset management και ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν για τις εξελίξεις και τη συνέχεια.
Όπως και νά ΄χει όμως, η διήμερη κατολίσθηση στο Χ.Α. ανέδειξε νέα σημεία εισόδου για μια σειρά από μετοχές.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές βλέπουν ενεργοποίηση σημάτων εισόδου για μια σειρά από μετοχές, στα 4,7 ευρώ για την Πειραιώς, στα 2 ευρώ για την Alpha, στα 8,5 ευρώ για την Εθνική, στα 2,40 ευρώ για την Eurobank, στα 12,80 για την ΔΕΗ, στα 38 ευρώ για τον Μυτιληναίο.
Διαβάστε επίσης
Oικονομικός εφιάλτης για το παγκόσμιο εμπόριο οι δασμοί Τραμπ – Τι προβλέπουν 10 επενδυτικοί οίκοι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΛΑΣ: Επιχείρηση επιστροφής 25 παράνομων μεταναστών από τη Γεωργία
- Αμαλία Κωστοπούλου: Ο ελληνικός γάμος και η λίστα με τα δώρα
- «Γεωργία με Ευφυΐα» για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού στην άρδευση – Πώς ωφελείται ο αγροδιατροφικός τομέας
- Ρωσία: Συζητήσεις με Ιράν και Κίνα αύριο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
