Την εικόνα ενός από τους μεγαλύτερους αμερικανικούς επενδυτικούς οίκους και μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως αμαυρώνει με την αλλοπρόσαλλη προσέγγισή του στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά η  Goldman Sachs. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται απο τον τραπεζιτη Χάρη Ηλιάδη.

Χωρίς  η GS να εξηγεί – κάθε φορά- επαρκώς τα δεδομένα που αλλάζουν για το ελληνικό χρηματιστήριο, αυξάνει ή μειώνει την τιμή στόχο για το ελληνικό χρηματιστήριο ωσάν τον χρηματιστή παλαιάς κοπής, κρεμασμένος από το άλλοτε κάγκελο του ναού του χρήματος στη Σοφοκλέους 10, “πάρτε το ένα, ή το άλλο χαρτί, γιατί έχω την πληροφορία ότι θα ανέβει”!

1

Οι Έλληνες επενδυτές κάθε φορά που βλέπουν ότι η Goldman Sachs κοινοποιεί κάποια ανάλυσή της, είτε για τις τράπεζες, είτε για την πορεία του γενικού δείκτη, μόνο θυμηδία εκφράζουν.

Κι όταν ένας επενδυτικός οίκος φτάνει να συζητείται στα ελληνικά χρηματιστηριακά γραφεία και στα dealing rooms των τραπεζών για το νέο… κατόρθωμά της, η απαξίωση είναι δεδομένη.

Η Goldman Sachs μέσα στο καλοκαίρι μας έλεγε ότι ο γενικός δείκτης θα πάει στις 1.025 μονάδες.

Πριν από μερικούς μήνες έβλεπε τις 1.175 μονάδες και όλως τυχαίως, προ ημερών σε νέα της ανάλυση ότι ο γενικός δείκτης θα πάει στις 900 μονάδες το επόμενο 12μηνο!

Είναι ο ίδιος οίκος δηλαδη η GS που χόρτασε χρήμα και ο ίδιος άνθρωπος, ο Χάρης Ηλιάδης που καυχιόταν για την απόλυτη επικράτησή του στην ελληνική αγορά, αφήνοντας… ξεροκόμματα για τους υπόλοιπους παίκτες και θεσμικούς επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Με ένα ποτό στο χέρι στην Ελλάδα που μεθοδικά έβγαινε από τις μαύρες εποχές των μνημονίων και δημιουργούσε την προσδοκία της επενδυτικής βαθμίδας, ο κ. Ηλιάδης έπαιρνε την δουλειά της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς, της Alpha και της ΔΕΗ.

Οι ΑΜΚ σε Πειραιώς, ΔΕΗ και Alpha Bank

Κι αν δει κανείς (σ.σ. που βλέπει βεβαίως, βεβαίως και κρίνει) το που βρίσκονται σήμερα οι τιμές των μετοχών σε σχέση με τις τιμές που είχαν πραγματοποιηθεί οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είναι να τον πιάνουν τα… κλάματα.

Πάνω από 42% η πτώση για την ΔΕΗ και η μεγαλύτερη πτώση για τη μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

Ελέγχεται το γεγονός αν πήρε στον λαιμό του τον επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση με το buy back (βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες), αφού η ΔΕΗ δεν μπορούσε να αγοράσει ίδιες μετοχές κάτω από τα 5 ευρώ, χάνοντας πολύτιμο χρόνο για τη στήριξη της μετοχής.

Στο 20% η πτώση από την αύξηση κεφαλαίου της Alpha μέχρι και την Παρασκευή.

Στο -10,4% η πτώση για την μετοχή της Πειραιώς και πάνω από 36% όταν μέσα στο καλοκαίρι η μετοχή είχε γράψει ιστορικά χαμηλά στα 73 λεπτά.

Άξιος ο μισθός του κ. Χάρη Ηλιάδη λοιπόν!

Και τώρα λοιπόν, η Goldman Sachs βλέπει ότι ο γενικός δείκτης θα γράψει τις 900 μονάδες σε 12 μήνες.

Επίπεδα, τα οποία ο δείκτης έχει και ξεπεράσει φέτος, αγγίζοντας τις 971, αλλά και έχει απομακρυνθεί, πιάνοντας τις 779.

Δεν μας είπε η Goldman  ότι το Χ.Α. γράφει τις μικρότερες απώλειες φέτος, περί το 11% σε σχέση με το sell off σε ΗΠΑ και Ευρώπη (-27% ο Dax και -25% ο S&P).Αυτή η ελαφρότητα λοιπόν είναι που η μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, η Goldman Sachs, θα βλέπει τις δουλειές στην Ελλάδα με τα κιάλια.

Rothschild και Morgan Stanley αναδεικνύονται οι νέοι παίκτες στην ελληνική αγορά.

Όσο ο κ. Ηλιάδης θα μαντεύει την κίνηση της αγοράς ρίχνοντας… βελάκια.

Δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα πετύχει τον στόχο, αλλά πόσοι ιδιώτες επενδυτές θα έχουν χάσει τα λεφτά τους…

Συνεχείς αναθεωρήσεις στις τιμές στόχους των…πελατών τους

Στις 15/7/22 η Goldman Sachs ορίζει τιμή – στόχο στα 3,95 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και σύσταση buy, για την Eurobank στα 0,92 ευρώ, από 1,50 ευρώ προηγουμένως, για την Alpha Bank στα 1,07 ευρώ, από 1,74 ευρώ προηγουμένως, και για την Πειραιώς στα 0,84 ευρώ, από 1,80 ευρώ προηγουμένως.

Δηλαδή τσεκουρώθηκαν οι τιμές στόχοι! Μας έλεγε τότε στα σχόλια του report ότι

«οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να επιδεικνύουν πρόοδο όσον αφορά τη βελτιστοποίηση των NPEs, τη δημιουργία κεφαλαίων και κεφαλαιακών αποθεμάτων κατά το πρώτο τρίμηνο, παρέχοντας καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στις βασικές λειτουργικές τάσεις και αναμένουμε συνέχιση των τάσεων και το δεύτερο τρίμηνο», σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Κι ένα μήνα μετά, εκεί που μείωνε τις τιμές στόχους τις… αύξανε!

Στις 31/8 οι νέες τιμές – στόχοι είχαν ως εξής:

Για την Εθνική Τράπεζα αναβαθμίζεται στα 4,10 από 3,95 ευρώ.

Για την Eurobank στα 1,04 από 0,92 ευρώ

Για την Alpha Bank στα 1,19 από 1,07 ευρώ και

Για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,96 από 0,84 ευρώ

Και στις 30/9, ενώ οι τράπεζες αποτελούν τα κατεξοχήν δεικτοβαρή χαρτιά, μειώνεται ο στόχος για την πορεία του γενικού δείκτη!

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, διαβάζουμε, προχώρησε σε υποβάθμιση της τιμής στόχου για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο αμερικανικός οίκος θέτει την τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου στις 900 μονάδες πλέον από 1.025 μονάδες προγενέστερα και το περιθώριο ανόδου της τάξεως του 14% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Ο δείκτης αποτίμησης σε όρους πολλαπλασιαστής κερδών για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στο σε 6,9 φορές και βάσει του στόχου της της Goldman Sachs, η δίκαιη αποτίμηση της αγοράς είναι στις 7,5 φορές.

Η τράπεζα εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν κατά 9% στους επόμενους δώδεκα μήνες, παρόμοια αύξηση με το consensus των αναλυτών που προσδοκά αύξηση της 8%.

Η τράπεζα εκτιμά τη μερισματική απόδοση του δείκτη σε 5%, επίπεδα υψηλότερα από το μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών που τοποθετείται στο 4%.

Ποιος τους παίρνει στα σοβαρά;

Διαβάστε επίσης

Goldman Sachs: Μειώνει το στόχο για το ΧΑ και τον Γενικό Δείκτη