Σε δύο κατηγορίες ήταν χωρισμένοι οι πωλητές την εβδομάδα που πέρασε και στοίχισε στην αγορά 2 δισ. ευρώ: Στους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές και τους θεσμικούς που «ασχολήθηκαν» κυρίως με μη τραπεζικά blue chips και τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.
Και στους ξένους θεσμικούς και τα funds που καταπιάστηκαν με τις μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις και τις τράπεζες που έχουν αποθέματα θέσεων, αλλά και στόχους για να μη γράφουν περισσότερες ζημιές (stop loss). Σύμφωνα με κορυφαίες χρηματιστηριακές πηγές, οι δύο αυτές κατηγορίες επενδυτών ήταν οι ίδιοι που στη συνέχεια απορροφούσαν τη προσφορά που έβγαινε, αφού οι αποτιμήσεις ήταν καλύτερες, δηλαδή τα χαρτιά ήταν πιο φθηνά.
Κυρίως Έλληνες ιδιώτες επενδυτές κρύβονται πίσω από την «σφαγή» που έγινε στις δυναμικές εταιρείες της πληροφορικής, Entersoft και Έψιλον Νετ που έφτασαν να γράφουν επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αλλά και πίσω από τα χαμηλά 52 εβδομάδων σε μία ευρεία γκάμα μετοχών όπως Titan, ΑΔΜΗΕ, Αλουμύλ, Attica Group, Viohalco, Δρομέας, Εβροφάρμα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Entersoft, Επίλεκτος, Ικτίνος, Intracom, Quest, Κρι-Κρι, BriQ, Πετρόπουλος, Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο, Premia, Sarantis και Τζιρακιάν.
Όπως παρατηρεί χρηματιστής, ο μέσος όρος όγκου συναλλαγών στη Cenergy ήταν της τάξης των 100 χιλιάδων τεμαχίων. Στις συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε στη μετοχή οι όγκοι ανέβηκαν σε πάνω από 200 χιλιάδες κομμάτια. Οι κινήσεις αυτές παραπέμπουν κυρίως σε Έλληνες ιδιώτες επενδυτές που πουλούσαν από 50 χιλιάδες κομμάτια την ημέρα.
ΔΕΗ και Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 (ιστορικό χαμηλό), οι πωλητές ήταν ξένοι, αλλά ξένοι ήταν σε μεγάλο βαθμό και οι αγοραστές θεωρώντας τα επίπεδα αυτά ιδιαίτερα ελκυστικά. Ταυτόχρονα, στη ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 παρατηρήθηκαν και κινήσεις καθαρά κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αφού την Παρασκευή η μετοχή από τα 5,15 βρέθηκε στα 5,52 ευρώ για να κλείσει τελικά χαμηλότερα στα 5,38 και με όγκο κοντά στο 1 εκατ. τεμάχια.
Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση (Beta Χρηματιστηριακή) σε τεχνικό επίπεδο, οι 850 μονάδες φάνηκαν αδύναμε να συγκρατήσουν την δυναμική της πτώσης η οποία εκτονώθηκε βραχυπρόθεσμα στις 814,37 μονάδες. Οι ημερήσιοι ταλαντωτές στο σημείο αυτό δεν εισήλθαν σε υπερπουλημένες ζώνες ωστόσο τα ωριαία διαγράμματα βρέθηκαν σε σφοδρές υποτιμήσεις με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν κάποια ανοδικά αντανακλαστικά. Η αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ελάχιστο πέρας τις 850 μονάδες ενώ στην ζώνη 859 – 854 εντοπίζεται καθοδικό χάσμα τιμών το οποίο έδωσε και το έναυσμα για την επιτάχυνση της πτώσης κατά την τρέχουσα εβδομάδα. Η υπέρβαση αυτού του επιπέδου δεν θα είναι εύκολη, οι αγοραστές θα κληθούν να αυξήσουν την συναλλακτική δραστηριότητα τους προκειμένου να απορροφήσουν την προσφορά δεδομένης της έντασης των πωλήσεων που έλαβαν χώρα κατά την διάσπαση των 850 μονάδων. Παρόλα αυτά οι προϋποθέσεις επιστροφής της ανοδικής τάσης
αποκαθίστανται σε επαναφορά του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 885 μονάδες, επίπεδο στο οποίο κινείται ο κινητός μέσος των 200 ημερών, ένα μάλλον δύσκολο εγχείρημα τηρουμένων των συνθηκών που επικρατούν εντός και εκτός της Ελληνικής Αγοράς.
Διαβάστε επίσης
Μπλε Κέδρος: Στα 43 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο – Τα ποσοστά των Mιχάλη και Παύλου Ευμορφίδη