Μόλις 7 μετοχές από τα μη τραπεζικά blue chips σημειώνουν απόδοση ίση ή μεγαλύτερη από το 8,7% που καταγράφει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Οι υπόλοιπες 17 μετοχές υστερούν σε αποδόσεις, ενώ αν προστεθούν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών μετοχών ο αριθμός των μετοχών που κερδίζουν από την αρχή του 2022 ανέρχονται σε έντεκα. Που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει, όπως σημειώνουν οι χρηματιστές.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, η μετοχή που τα… σπάει είναι αυτή της Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ -0,25% 12,07 με κέρδη πάνω από 25,3% και την αγορά να προσδοκά θεαματικά έσοδα φέτος, καθώς οι προβλέψεις για την τουριστική κίνηση φέτος αναφέρουν ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 30 εκατ. του 2019.

Η μετοχή που ακολουθεί είναι αυτή της Cenergy CENER 0% 9,94 της οικογένειας Στασινόπουλου με απόδοση 17,6% λόγω της επικείμενης συμφωνίας, ενδεχομένως και μετοχικής με τη σκανδιναβική Orsted.

Ακολουθεί ο Παπουτσάνης ΠΑΠ -0,83% 2,40 με τις σούπερ αποδόσεις άνω του 100% την τελευταία 6ετία, σημειώνοντας άνοδο 13,7% και έπεται ο Φουρλής ΦΡΛΚ -100,00% 13,1%, εν αναμονή της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο. Η αξία ακινήτων της Φουρλής Trade υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, όταν η κεφαλαιοποίηση της Φουρλής Συμμετοχών ανέρχεται στα… 229 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 αποτελεί το «ομόλογο» της αγοράς λόγω του εγγυημένου μερίσματος για τα επόμενα 10 χρόνια, με τη μετοχή να ενισχύεται σχεδόν κατά 10%, το Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 ακολουθεί με 9%, αν και αποτελεί στοίχημα η παραμονή του στον MSCI, αλλά ο Απόστολος Βακάκης συνεχίζει να είναι γενναιόδωρος στη διανομή μερισμάτων και με 8,7% ακολουθεί η Autohellas ΟΤΟΕΛ 0,34% 11,80, με τους επενδυτές να «ποντάρουν» στις θετικές προοπτικές του τουρισμού φέτος.

Ποιες μετοχές έχουν μείνει πίσω

ΕΧΑΕ, ΔΕΗ (-10%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Μότορ Όιλ, Σαράντης, Ελλάκτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ, Coca Cola, Τιτάν, Lamda, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Quest είναι οι μετοχές που έχουν μείνει πίσω ή και γράφουν απώλειες από την αρχή του χρόνου, δημιουργώντας τελικά αγορά δύο ταχυτήτων.

Η εξήγηση που δίνουν επαγγελματίες διαχειριστές είναι ότι η χρονιά ουσιαστικά μόλις ξεκίνησε. Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν προβεί σε κινήσεις αύξησης των επιτοκίων, ενώ οι παγκόσμιοι χρηματιστηριακοί δείκτες αναφοράς δεν έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια διόρθωσής τους.

Για παράδειγμα, ο S&P, ερχόμενος από τις 4.800 μονάδες, διόρθωσε στα επίπεδα των 4.200 μονάδων για να σταθεροποιηθεί στις 4.500 μονάδες. Ο Πάουελ δεν έχει τραβήξει ακόμα τη σκανδάλη αύξησης των επιτοκίων της Fed.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχιστούν οι τριγμοί στα διεθνή χρηματιστήρια. Στο ανοδικό τους γύρισμα, όπως αναφέρουν οι διαχειριστές, θα σημάνει και την αλλαγή της τάσης για τα χαρτιά που έχουν μείνει πίσω, σημειώνουν με νόημα.

Προς το παρόν, το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να διαφοροποιείται και να μην επηρεάζεται από την άνοδο των επιτοκίων, που έχει οδηγήσει την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο επίπεδο του 2,63%.

Ειδικά για τα επιτόκια, οι αναλυτές αποδίδουν την άνοδο της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς στη διεθνή συγκυρία που τρέφει η σπέκουλα ως προς τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Κινήσεις που, παρά ταύτα, ανεβάζουν τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών καθώς ευνοούνται τόσο από τα κέρδη από τόκους όσο και από τα νέα δάνεια που θα χορηγήσουν στο νέο περιβάλλον (των ανοδικών επιτοκίων).

Πάντως, η Beta Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα να δοκιμαστούν οι 990 μονάδες.