ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν μία ακόμα συνεδρίαση που… απογοήτευσε τους οπαδούς του Χρηματιστηρίου, παρά το θετικό της πρόσημο και παρά το γεγονός ότι διατηρήθηκε η στήριξη των 900 μονάδων. Ειδικά μάλιστα όταν συγκρίνεις την κίνηση των ξένων αγορών εν μέσω πανδημίας, που χτυπούν το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο και το Χ.Α. αρκείται στο φτωχό 11,5% από την αρχή του χρόνου.
Το θέμα είναι γιατί οι ξένοι δεν τοποθετούνται στην αγορά. Από τη στιγμή μάλιστα που οι καταλύτες που υποτίθεται χρειάζονται οι συναλλασσόμενοι δημιουργούνται και είναι υπαρκτοί.
Σύμφωνα με κορυφαία τραπεζικά στελέχη, είναι γεγονός ότι ο φόβος του πληθωρισμού και η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας. Μάλιστα ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, κ. Δ. Τζάνας, τονίζει με νόημα ότι «η συνολική εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, επηρεάζει την ειδική, που αφορά στην ελληνική». Όταν τα ναύλα πριν από μερικούς μήνες από τα 1.500 δολάρια ξεπερνούν σήμερα τις 13.000, δεν γίνεται να μείνει ανεπηρέαστη η ελληνική οικονομία και η προσέγγισή της από τους ξένους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβεβαίωση από το γεγονός ότι α) σε δύο ημέρες κατατέθηκαν προσφορές για ελληνικές ενεργειακές εταιρείες, όπως η ΔΕΠΑ Υποδομών και ο ΔΕΔΔΗΕ, κοντά στα 3 δισ. ευρώ, και β) μόνο για το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας, η εμφάνιση ενός εκ των μεγαλύτερων funds, της αυστραλιανής Macquarie, επιβεβαιώνει του λόγου του αληθές, περί εμπιστοσύνης. Ένας επενδυτικός κολοσσός με υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 370 δισ. ευρώ, που διαθέτει προσωπικό πάνω από 15 χιλιάδες άτομα και παρουσία σε 32 αγορές και που θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής παγίων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν θα ερχόταν ποτέ να επενδύσει 2,11 δισ. ευρώ σε μία χώρα που δεν έχει μπροστά της προοπτική.
Από την άλλη, το 10ετές ενισχύει την εμπιστοσύνη αυτή, αφού πλέον έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 0,75%, αισθητά κάτω από 1%, με το 5ετές να σημειώνει ήδη αρνητική απόδοση.
Επενδύσεις όπως της Macquarie συνιστούν εμπιστοσύνη στην πράξη, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, που η αγορά δεν γίνεται να μην βλέπει.
Το τι ακριβώς πάντως, ισχύει με τις αποτιμήσεις, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, που σήμερα μπορεί να δείχνουν ότι διαμορφώνονται σε δίκαια επίπεδα (αν όχι τσιμπημένες σε ορισμένες περιπτώσεις), θα φανεί στο τέλος Σεπτεμβρίου όταν ολοκληρωθεί η εικόνα των αποτελεσμάτων πρώτου 6μήνου. Τα οποία, όπως εξηγούν από την εικόνα που έχουν από τις 30 πρώτες εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει είναι καλύτερα, όχι σε σχέση με το δύσκολο πρώτο εξάμηνο του 2020, αλλά σε σχέση και με το 2019! Περισσότερο από 1 δισ. κέρδη έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής οι εισηγμένες, παρατηρούν οι ίδιοι.
Η αγορά συντηρείται πάνω από τις 900 μονάδες, επίπεδα τα οποία αποτελούν ισχυρή αντίσταση, αλλά αυτό δεν φτάνει τη στιγμή που τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται πάλι ένα βήμα πριν από τη διάσπαση νέων υψηλών.
Εκείνο που μπορεί να επικαλεστεί κανείς για την κακοδαιμονία της αγοράς είναι ότι:
α) Παραμένει στη ζώνη των αναδυόμενων αγορών και αποτελεί μέρος μιας οικονομίας που έχει προοπτικές, αλλά δεν έχει επενδυτική βαθμίδα,
β) υπάρχουν χαρτιά που μπορεί να εμφανίζουν ακόμα ελκυστική αποτίμηση, αλλά κινούνται σε ιστορικά υψηλά, εξέλιξη που καθιστά τους ξένους επιφυλακτικούς,
γ) πολλές μετοχές από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις που, όμως, συνδέονται με ισχυρούς βασικούς μετόχους, όπως η Frigoglass που εμφανίζει απόδοση 100% τον τελευταίο χρόνο, προβληματίζουν τους επενδυτές για το κατά πόσο διαθέτουν ρευστότητα,
δ) οι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί, δεδομένων των εγγενών προβλημάτων της οικονομίας, με το χρέος να είναι το κυρίαρχο.
Το μήνυμα που πέρασε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, ότι θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των δανείων των μνημονίων, δείχνει μεν ότι η χώρα διατηρεί υψηλά αποθέματα, πάνω από 40 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το χρέος της δεν είναι υψηλό, τη στιγμή μάλιστα που από το 2023 ευρώ η Ελλάδα επιστρέφει στη δημοσιονομική πειθαρχία, έστω κι αν αυτή θα αφορά σε πλεονάσματα αισθητά κάτω του 3%.
Ο κρυφός πόθος του οικονομικού επιτελείου είναι περί το 1,8% ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα, συζήτηση, πάντως, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα στις Βρυξέλλες, ενώ αν εκλεγεί στην Καγκελαρία ο σοσιαλιστής Όλαφ Σολτς, νυν υπουργός Οικονομικών, είναι γνωστή η θέση του για τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και για σφιχτή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χαλάνδρι: Αστυνομικός γρονθοκόπησε «Άι Βασίλη» και Αντιδήμαρχο
- Συρία: Το βίντεο που κυκλοφορεί και δείχνει επίθεση σε χώρο λατρείας των Αλαουιτών είναι «ετεροχρονισμένο»
- Πανσερραϊκός: Χριστουγεννιάτικο δώρο για την ομάδα η μεταγραφή του Βραζιλιάνου μέσου Γκάμπριελ Πιρές
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 36χρονος για επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στα Διαβατά