ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε έξι συνεδριάσεις, το χρηματιστήριο εμφανίζει μία μόνο πτωτική. Και στις δύο τελευταίες, της Δευτέρας 10/1 και της Τρίτης 11/1, οι συναλλαγές λες και έπαθαν… μετάλλαξη, εμφανίζονται υπερδιπλάσιες με ποσά που αγγίζουν πλέον τα 100 εκατ. ευρώ.
Πλέον το ενδιαφέρον μετατοπίζεται και από τις μεμονωμένες περιπτώσεις μετοχών που βρίσκονταν στο focus της αγοράς στο τέλος του χρόνου, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ, περνάει στις μετοχές εκείνες που παραδοσιακά αποτελούν την ατμομηχανή της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.
Σύμφωνα με τους χρηματιστές, η σημερινή συνεδρίαση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη. Τη Δευτέρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με άνοδο και μάλιστα με τζίρο που ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, σε μία χρονική συγκυρία που τα ξένα χρηματιστήρια υποχωρούσαν άγαρμπα από τα υψηλά τους εν μέσω εκθέσεων και φημών για τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την Fed.
Την Τρίτη, χθες δηλαδή, η εικόνα αυτή άλλαξε και οι ξένες αγορές προσπάθησαν να καλύψουν το χαμένο έδαφος των απωλειών της Δευτέρας με διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη, άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας, θεωρώντας πλέον ως προεξοφλημένο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών το 2021 έδωσε απόδοση 10,4%, όταν οι ξένες αγορές ή περιφερειακές αγορές, όπως της Κωνσταντινούπολης (μιας χώρας, της Τουρκίας, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας) βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά.
Οι ξένοι, έστω κι αν πρόκειται για το περίφημο χρηματιστηριακό φαινόμενο του January effect, που θέλει τις αγορές να ανεβαίνουν παραδοσιακά τον πρώτο μήνα της κάθε νέας χρονιάς, βλέπουν εκ νέου το Χ.Α. και τις παραδοσιακές μετοχές της ελληνικής μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Αν εξαιρεθεί η μετοχή της Coca Cola που διαπραγματεύεται ταυτόχρονα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και έχει κεφαλαιοποίηση περί τα 12 δισ. ευρώ, έπεται ο ΟΤΕ, με σχεδόν 8 δισ. ευρώ. Ο ΟΤΕ έσπασε τα προηγούμενα υψηλά των 16,83 ευρώ κι έχει βάλει πλώρη για τα 17 ευρώ με ενδιάμεσο stop στα επίπεδα άνω των 16,90 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση μεταξύ 7,7-8 δισ. ευρώ.
Εν πολλοίς λόγω του ΟΤΕ, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, πολιορκείται η αντίσταση των 2.250 μονάδων, που αν σπάσει, με μαθηματική ακρίβεια, όπως λένε επί λέξει οι χρηματιστές, η αγορά θα μπορούσε να φύγει πολύ πιο πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με την Goldman Sachs να ορίζει την περιοχή της αντίστασης στις 950 μονάδες. Είναι κάτι, που μένει να φανεί.
Προς το παρόν, οι μεγάλες εισροές κεφαλαίων έχουν επαναφέρει την Alpha Bank σε υψηλά 7 μηνών, τη μετοχή της Εθνικής στα υψηλά 26 μηνών και πάνω από τα 3,14 ευρώ σε υψηλά 38 μηνών (!) και τη Eurobank στα υψηλότερα σημεία εδώ και τρία χρόνια. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά εντολές διοχετεύονται και σε άλλες μετοχές σηματωρούς της αγοράς, όπως η Jumbo.
Tυχόν διάσπαση των 13,60 ευρώ, που αποτελούσε κρίσιμη τεχνική αντίσταση, ανοίγει το δρόμο για υψηλότερα επίπεδα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στο να «διευκολυνθεί» η ανοδική διαφυγή του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης πάνω από τι 2.250 μονάδες.
Η σημερινή συνεδρίαση είναι κρίσιμη, κατά τα άλλα, όπως αναφέρουν οι χρηματιστές και για έναν ακόμα λόγο. Τρίτη συνεχόμενη ανοδική, ρίχνει νερό στο μύλο των «σεναριολόγων» για κάποια καλά νέα από τη Fitch την ερχόμενη Παρασκευή.
Σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλοι τζίροι των δύο περασμένων ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει ότι κάτι πάει να κινηθεί στην αγορά, εκεί που είχε μείνει βαλτωμένη σε ένα στενό εύρος διακύμανσης περίπου 100 μονάδων από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου (800-930). Και οι ξένοι, αν δεχθούμε ότι παίρνουν θέση στο Χ.Α. στην προοπτική μιας οικονομίας που βαίνει προς αναβάθμιση και κάνει τη μεγάλη επιστροφή, τοποθετούνται στα γνώριμα blue chips του παρελθόντος.