ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Aλλάζει ο χάρτης των κεφαλαιοποιήσεων και νέοι πρωταγωνιστές αναδεικνύονται με το ενδιαφέρον της αγοράς τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος να κορυφώνεται.
Αν στην πρώτη δεκάδα των κεφαλαιοποιήσεων στα χρόνια της κρίσης, η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών δεν προσέγγιζε καν τα… 10 δισ. ευρώ, πλέον και οι τέσσερις συστημικές αξίζουν στο ταμπλό πάνω από 21 δισ. ευρώ.
Η Coca Cola ΕΕΕ 0,25% 32,40 που παραμένει πρώτη σε κεφαλαιοποίηση έχει σχεδόν τη μισή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με 10,21 δισ. ευρώ!
Η πρώτη πεντάδα έχει αλλάξει ολοκληρωτικά πια.
Η μόνη μετοχή που μένει να θυμίζει κάτι από τα παλιά ή από τα χρόνια της κρίσης, είναι ο ΟΠΑΠ. ΟΠΑΠ -0,13% 15,68
Οι τράπεζες αρχίζουν σιγά – σιγά να παίρνουν τη θέση που τους αξίζει στον χρηματιστηριακό χάρτη, με την Eurobank και την Εθνική να επελαύνουν, αφήνοντας τον ΟΠΑΠ στην τέταρτη θέση και εξοβελίζοντας τον ΟΤΕ στην έκτη θέση, με τον Μυτιληναίο να βρίσκεται πια στην πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων εισηγμένων του ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Ας πάρουμε όμως, τους… αριθμούς με την σειρά.
Η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 από άποψη κεφαλαιοποίησης είναι η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με 6,6 δισ. ευρώ.
Ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής ΕΤΕ 0% 7,87 με 6,2 δισ. ευρώ και αμέσως μετά ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 με 5,9 δισ. ευρώ, μετοχή η οποία όμως, «καταδιώκεται» από τον Μυτιληναίο που χθες έγραψε ιστορικά υψηλά στα 39,40 ευρώ και πέρασε αυτομάτως στην στην πέμπτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων με 5,6 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, η χρηματιστηριακή «απόσταση» ανάμεσα σε ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,13% 15,68 και Μυτιληναίο, είναι κάτι παραπάνω από 300 εκατ. ευρώ.
Περίπου 200 εκατ. ευρώ είναι η «διαφορά ανάμεσα στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 και τον ΟΤΕ, ΟΤΕ -0,21% 14,07 η αξία του οποίου (ΟΤΕ), έχει μειωθεί σε 5,4 δισ. ευρώ με την μετοχή εδώ κι ένα χρόνο να μην διάγει και τις καλύτερες μέρες της, ευρισκόμενη σε μεταβατικό στάδιο management ενόψει αποχώρησης του Μιχάλη Τσαμάζ από την θέση του CEO.
Από εκεί και πέρα ακολουθεί η ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 που το 2019 υπενθυμίζεται ότι βρισκόταν στα τάρταρα της χρεοκοπίας με 4,6 δισ. ευρώ χρηματιστηριακή αξία.
Σήμερα η ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 έχει την τιμητική της στο Λονδίνο, όπου ο Γιώργος Στάσσης παρουσιάζει το 5ετές επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης.
Ακολουθεί με 4,3 δισ. ευρώ η Πειραιώς, ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 όπου τα βλέμματα όλης της αγοράς είναι στραμμένα πάνω της ενόψει της πώλησης ως του 27% της συμμετοχής του ΤΧΣ.
Κόντρα δε, στην κεφαλαιοποίηση Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 και Alpha, ΑΛΦΑ 0% 1,68 όπου η αξία του Jumbo διαμορφώνεται σε 3,6 δισ. ευρώ και της τράπεζας σε 3,68 δισ. ευρώ.
Οι τιμές για τις τράπεζες, όπως εκτιμάται από χρηματιστηριακούς αναλυτές, αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω.
Κι αυτό, διότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά μετά από 14 έτη που ο κλάδος θα μοιράσει μέρισμα, ενώ μεγάλη δυναμική στον κλάδο θα προσδώσει το επικείμενο placement στην Πειραιώς.
Διαβάστε επίσης
Optima Bank για Mytilineos: Κορυφαία επιλογή για φέτος – Νέα τιμή στόχος τα 47 ευρώ
Eurobank Equities: Στις 1.622 μονάδες η τιμή στόχος του Γενικού Δείκτη – Τα top picks του 2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί