• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Μέχρι 150 εκατ. ευρώ συναλλαγές φέρνει μόνο το rebalancing του MSCI της Παρασκευής!

    Βασίλης Ψάλτης, Χρήστος Μεγάλου, Γιώργος Στάσσης, Παύλος Μυλωνάς, Γιαν Κάρας, Φωκίων Καραβίας, Μιχάλης Τζαμάζ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιάννης Βαρδινογιάννης

    Βασίλης Ψάλτης, Χρήστος Μεγάλου, Γιώργος Στάσσης, Παύλος Μυλωνάς, Γιαν Κάρας, Φωκίων Καραβίας, Μιχάλης Τζαμάζ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιάννης Βαρδινογιάννης


    Διακυμάνσεις μέχρι την Παρασκευή βλέπουν οι αναλυτές, όπου και πραγματοποιείται το rebalancing του MSCI, αν και οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας ενόψει των κυοφορουμενων επιχειρηματικών συμφωνιών που πρόκειται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

    Αύξηση συναλλαγών μεταξύ 100 – 150 εκατ. ευρώ (σ.σ. αγορές/πωλήσεις) για τις δέκα μετοχές του MSCI, αλλά και για τις νεοεισερχόμενες στον Small Cap, Optima Bank και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

    Η μερίδα του λέοντος στην αναδιάρθρωση αφορά τις Alpha, ΑΛΦΑ 0% 1,47 ΕΤΕ, ΕΤΕ -2,43% 7,63  Πειραιώς, ΠΕΙΡ -0,59% 3,35 Eurobank, ΕΥΡΩΒ -1,88% 2,09  ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ 2,97% 14,90  ΟΤΕ, ΟΤΕ -0,44% 13,73 Μυτιληναίο, ΜΥΤΙΛ -3,42% 35,00 ΔΕΗ, ΔΕΗ -1,61% 11,00 Motor Oil. ΜΟΗ -5,25% 23,84

    Οι επόμενες μέρες όμως, σύμφωνα με τους χρηματιστές, έχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας, διότι εκείνοι οι ξένοι που θα θελήσουν να αποκτήσουν στο χαρτοφυλάκιό τους τις Ελληνικές μετοχές του MSCI, σκοπίμως, θα πιέσουν τις τιμές, για να τις αποκτήσουν πιο φθηνά.

    Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν αποκλείεται λοιπόν, να δούμε την αγορά να προσεγγίζει και να κινείται τις επόμενες μέρες μεταξύ των 1.450 (ακραίο σενάριο βραχυπρόθεσμα) – 1.470 μονάδων, περιοχή την οποία είδε η αγορά χθες, διορθώνοντας σχεδόν 2% από τα υψηλά των 13 ετών και τις 1.500 μονάδες.

    Την ίδια ώρα οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν ότι οι γενναιόδωρες αποδόσεις που έχουν ήδη καταγράψει  (+14% ο Γ.Δ. & +22% οι τράπεζες για φέτος) συνιστούν ισχυρό κίνητρο για κατοχύρωση κερδών, σε συνέχεια της φανερής αδυναμίας για υπέρβαση των 1500 μονάδων του Γ.Δ.  με τα παρόντα συναλλακτικά δεδομένα.

    Σαν αποτέλεσμα, τόσο ο Γ.Δ. όσο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καλούνται να επιβεβαιώσουν κρίσιμα όρια στήριξης, στην περιοχή των 1.470 για τον πρώτο και των 3.540 μονάδων για το δεύτερο, σημειώνει μεταξύ άλλων, ο σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημήτρης Τζάνας σε σχόλιό του.

    Eνόψει της συνεδρίασης της Παρασκευής κατά την οποία θα γίνει το rebalancing σε συνέχεια των μεταβολών των συντελεστών στάθμισης των δεικτών των ελληνικών μετοχών του MSCI Standard Greece και της εισόδου νέων μετοχών στον  ΜSCI Small Cap αλλά και της ετυμηγορίας του οίκου Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο, ενώ στις 30/6 ανακοινώνεται η νέα σύνθεση του FTSE 25 από το χρηματιστήριο.  

    Σε επίπεδο 12μήνου κατά τον MSCI, το Χ.Α. ενισχύεται κατά 35,39%, έναντι κερδών μόλις 2,8% του δείκτη των αναδυόμενων αγορών και 4,6% των παγκόσμιων αγορών που καλύπτει ο οίκος.

    Το Χ.Α., σύμφωνα με τον MSCI έχει από τις ελκυστικότερες μερισματικές αποδόσεις 2,38%, έναντι 2,78% του δείκτη των αναδυόμενων αγορών για φέτος με το p/e της αγοράς σε 7,48 φορές, έναντι 15,84 φορές του δείκτη των αναδυόμενων αγορών.

    Διαβάστε επίσης

    Eurobank Equities: Στα 8,2 ευρώ/μετοχή η εύλογη αξία για Πλαστικά Θράκης σε βάθος έτους

    NBG Securities για Τιτάν: Ευνοϊκές οι θεμελιώδεις προοπτικές και ο διεθνής προσανατολισμός αποδίδει

    Ebury: Οι αγορές σε αναμονή για νέα δεδομένα



    ΣΧΟΛΙΑ