ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Εξοπλισμένη με τα… «φτερά» που δίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας καλείται από σήμερα να τσεκάρει το ανοδικό της momentum.
To ενδιαφέρον εστιάζεται στις τράπεζες, οι οποίες βγαίνουν πρωτίστως και μακροπρόθεσμα ωφελημένες από το Investment grate. Καθώς ενισχύεται η ποιότητα της αξίας του ενεργητικού τους, με τις θέσεις σε ελληνικά ομόλογα και τις εγγυήσεις του Δημοσίου να αποκτούν πλέον τη στιβαρότητα της αναβάθμισης. Ενώ από την άλλη πλευρά μηδενίζονται τα όποια ζητήματα ρευστότητας και παράλληλα σηματοδοτείται η προοδευτική εξοικονόμηση κόστους από μελλοντικές εκδόσεις MREL. Που αφορούν στην ευθυγράμμιση με τις εποπτικές απαιτήσεις για ελάχιστα ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις.
Πέραν τούτων πρόσθετα στοιχεία ελκυστικότητας σε πλειάδα εταιρειών της μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης, αναμένεται να δώσουν και οι διαφοροποιήσεις στα μοντέλα των αναλυτών, του risk premium της χώρας. Η απομείωση του οποίου, απελευθερώνει πρόσθετες δυνάμεις για τις εισηγμένες, που σταδιακά θα διεκδικήσουν θέσεις στα διεθνή χαρτοφυλάκια, της πρώτης ποιοτικής βαθμίδας.
Στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, έγιναν ορατά τα πρώτα «στοιχήματα» των αγοραστών που πόνταραν στην προοπτική του Investment grate από τον καναδικό οίκο DBRS. Όπως και εν τέλει συνέβη.
Το γύρισμα του Δείκτη και των τραπεζικών μετοχών
Έτσι στο δεύτερο μισό των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης έσβησε τις απώλειες του 1% που έως εκείνη την ώρα κατέγραφε, για να κλείσει με άνοδο 0,96% στις 1.259,50 μονάδες.
Στο «μέτωπο» των τραπεζών η Πειραιώς από απώλειες 3,6% έφτασε να κλείσει με άνοδο 3,33%. Η Εθνική πήγε από το -0,70% στο +3,52%. Η Alpha Bank από το -0,95% στο+2,47%, ενώ η Eurobank που είχε βρεθεί να χάνει 1,68% έκλεισε με κέρδη 0,27%.
Υπό αυτές τις συνθήκες και εκτός απροόπτου, που πάντα αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα των αγορών, το χρηματιστήριο της Αθήνας φαίνεται ότι θα διεκδικήσει σήμερα υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί από τους «παίκτες» ακολουθούν τη «συνταγή» για «αγορές στην προσδοκία και πωλήσεις στο γεγονός» εν τούτοις στην προκειμένη περίπτωση η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας δεν είχε προεξοφληθεί εξ ολοκλήρου. Διότι στην κυριολεξία μέχρι το «παρά πέντε» αρκετοί από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων είχαν αμφιβολίες για το αν και κατά πόσο η χώρα θα ανακτούσε τώρα το Investment grate.
Κρίσιμη η συμπεριφορά των Funds
Μάλιστα στις τάξεις ορισμένων funds είχαν αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό προβληματισμοί για την πορεία της αγοράς, μεταφραζόμενοι σε πωλήσεις και μειώσεις θέσεων σε τράπεζες και άλλες μεγάλες εισηγμένες. Με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να έχει διορθώσει κατά 7,7% από τα υψηλά του Ιουλίου.
Ανάλογα και με τη ροή της σημερινής συνεδριάσεις θα φανεί αν κάποιοι από τους δυνητικούς πωλητές θα επιλέξουν να κάνουν «κράτει» ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση η άνοδος της αγοράς πιστεύεται ότι θα είναι εντονότερη, καθώς οι αντιστάσεις θα είναι λιγότερες.
Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές που έχουν έτσι κι αλλιώς τη μερίδα του λέοντος στις συναλλαγές, με ενδιαφέρον αναμένεται και το πώς η αγορά θα αρχίσει να αποτιμά με μεγαλύτερη σαφήνεια την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά από big deal της Αττικής Οδού που την καθιστά μακράν τη σπουδαιότερη δύναμη στις παραχωρήσεις. Κάτι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πιστεύεται ότι θα αποτυπωθεί και με την ανοδική αναπροσαρμογή της τιμής της μετοχής. Αντίστοιχες κινήσεις είναι λογικό να γίνουν και από άλλες εταιρείες, που παρουσιάζουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στα οικονομικά τους μεγέθη.
Αν και σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα η μεταβλητότητα των τιμών ενδέχεται να είναι έντονη, εν τούτοις η μεσομακροπρόθεσμη εικόνα για το ελληνικό χρηματιστήριο φαντάζει άκρως ελκυστική.
Σε στέρεο έδαφος η πορεία της χώρας
Το Investment grate από την πιστοποιημένη από το ευρωσύστημα DBRS διαμορφώνει πλέον ένα στέρεο έδαφος για τη μελλοντική πορεία της χώρας. Τα ομόλογα της οποίας είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ, χωρίς να απαιτούνται κινήσεις…καλής θέλησης από την πλευρά της.
Μάλιστα η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από 13 «πέτρινα χρόνια» έρχεται σε μια συγκυρία ιδιαίτερα απαιτητική, γέννημα των καταστροφικών επιπτώσεων της θεομηνίας. Τέτοιου είδους τεράστιες συνέπειες δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν επαρκώς με όρους κρατικής οικονομικής αρωγής, αν δεν υπήρχε η ασφαλιστική δικλείδα του Investment grate…
Έχοντας ήδη κατακτήσει το ζητούμενο η Ελλάδα, περιμένει τα νεότερα και από τους άλλους τρείς πιστοποιημένους οίκους αξιολόγησης. Στις 15 Σεπτεμβρίου είναι η σειρά της Moody’s, που εκτιμάται ότι θα μειώσει από τρία σε δύο, τα σκαλοπάτια που οδηγούν σε επενδυτική βαθμίδα. Στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, S&P και Fitch που έχουν την Ελλάδα μόνο ένα σκαλοπάτι κάτω από το Investment grate, θα προχωρήσουν στη δική τους ετυμηγορία. Με την επενδυτική βαθμίδα από την πλευρά τους να έρχεται είτε τότε , είτε λίγο αργότερα.
Ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για την μεταγενέστερη αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου ( από MSCI και FTSE) στις ώριμες αγορές του πλανήτη.
Όπως όλα δείχνουν ο «ενάρετος κύκλος» για τις ελληνικές μετοχές είναι ακόμα στη αρχή…
Διαβάστε επίσης
Bloomberg για DBRS: Η σημαντικότερη αναβάθμιση της Ελλάδας μετά την οικονομική κρίση
ESM: «Η Ελλάδα πέτυχε ένα ορόσημο» με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
Κωστής Χατζηδάκης για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας: Σημαντική εξέλιξη σε δύσκολη συγκυρία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνελήφθη κι άλλος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα κάνει σταθερά βήματα προόδου» – Τι είπε για τον εθισμό των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Βασίλης Κικίλιας: Ισχυρή σύσταση για αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών
- Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια τη Δευτέρα και την παραμονή Χριστουγέννων